reklama

Varime s Medveďom - Bravčové pečené s pivnou omáčkou

- Ja chcem mäsóóó! - Ale veď si už mal. - Mal? Kedy? Kde? - No kuriatko minulý týždeň. - Ja nechcem kuriatko! Ja chcem poriadny kusisko mäsiska. Tak Macko dostal odo mňa úlohu vypracovať nejaký ten recept s kusiskom mäsiska. Prehraboval sa v medzinárodnej kuchárke a vymýšľal alternatívy a nakoniec to vyhrala nemecká kuchyňa. Veď čo už môže byť lepšie ako poriadne bavorské pečené s pivnou omáčkou a zemiakovými knedľami. Macko nakoniec ochorel a trápil sa s teplotou telesnou, takže som varil ja. Ideme na to.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (43)

Čo budeme potrebovať

Tak v prvom rade to bravčové mäso, podľa počtu stravníkov 1 až 1,5 kilogramu. My sme použili krkovičku, ale môžete pokojne aj bôčik poprípade pliecko, ale to musí byť aj s vrstvou tuku a s kožou na vrchu.

Dve cibule, dve väčšie, alebo štyri menšie mrkvy, štvrťku veľkého zeleru, 25 gramov chlebovej kôrky, čierne pivo, olej.

Z dochucovadiel dva strúčiky cesnaku, lyžičku drvenej rasce a lyžičku mletého čierneho korenia.

Obrázok blogu

Čo s tým urobíme

Mäso vykostíme, umyjeme a ak máme nejaké s kožou, tak ostrým nožom kožu narežeme do štvorcov. Do misky dáme rozotrený cesnak, čierne korenie, drvenú rascu, trochu soli a toľko oleja, aby sme vymiešali pastu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Pastou z korenia potrieme mäso zo všetkých strán a trochu ju do neho vmasírujeme. Odložíme ho a necháme postáť.

Obrázok blogu

Zatiaľ očistíme cibuľu, mrkvu a zeler a všetko nakrájame na väčšie kocky. Pivo rozriedime s vodou v pomere 1 : 1.

Obrázok blogu

Do pekáča, ktorý sme poriadne vytreli olejom, uložíme mäso a obsypeme ho pokrájanou zeleninou, pridáme aj nakrájanú chlebovú kôrku a všetko zalejeme pivom tak, aby zelenina s chlebom boli ponorené.

Obrázok blogu

Rozohrejeme rúru na 200 stupňov a do vyhriatej vložíme pekáč. Prvú 3/4 hodinku pečieme zakryté, aby sa to všetko trochu preddusilo.

Potom odokryjeme, znížime teplotu na 150 - 170 stupňov a pečieme ešte asi hodinu. Počas pečenia neustále podlievame a potierame mäso výpekom s pivom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pripravíme si roztok 1 lyžice soli a decilitra vody, mäso obrátime a týmto roztokom poriadne potrieme, po 10 - 15 minútach ešte raz obrátime a poriadne potrieme slanou vodou. Ak sa na mäse nespravila chrumkavá kôrka, zvýšime teplotu a stále potierame slanou vodou.

Uf a je to upečené. Mäso vyberieme a odložíme do tepla.

Obrázok blogu

Výpek so zeleninou a chlebovou kôrkou by sa mal po správnosti prepasírovať, my sme ho radšej rozmixovali na hladučkú kašu. Preložíme ho do hrnca, dolejeme pivo, ktoré zostalo z podlievania a ak je omáčka hustá, pridáme ešte vodu.

Privedieme k varu a ochutnáme. Niekedy možno bude treba pridať soľ a niekedy je omáčka možno prislaná, tak ešte pridáme trochu vody. Omáčka musí mať chuť po pive a mäsovom výpeku, mierne pikantnú z použitých korenín.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Ako prílohu si pripravíme tú najbavoráckejšiu záležitosť. Zemiakové knedle.

Čo budeme potrebovať

Pol kilogramu zemiakov uvarených v šupke, jedno vajce, šesť kopcovitých lyžíc hrubej múky, šesť kopcovitých lyžíc hrubej krupice a štipku soli.

Obrázok blogu

Vychladnuté uvarené zemiaky ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle do väčšej misy. Pridáme všetky ostatné ingrediencie.

Obrázok blogu

Vypracujeme cesto, ktoré na pol hodinu odložíme do chladničky. Podľa typu zemiakov sa môže stať, že cesto bude príliš riedke. Vtedy ho treba ešte dopracovať, ale použijeme polohrubú múku. Stáva sa to, ak sú zemiaky ešte primladé.

Obrázok blogu

S cesta vyformujeme knedle, môžeme spraviť gule, alebo aj takéto šulce, ktoré sa po uvarení budú krájať na kolieska. Dobu varu potom musíme prispôsobiť veľkosti knedlí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Pripravíme si poriadny veľký hrniec s kopou vriacej vody, ktorú osolíme a cvrkneme do nej olej. Knedle vložíme do vriacej vody, po troch minútach varu ich opatrene uvoľníme, pretože sa zvyknú prilepiť ku dnu. Po zhruba ďaších piatich minútach vyplavajú na hladinu a potom ich varíme ešte 10 - 12 minút. Vyberieme ich a potrieme olejom.

Obrázok blogu

Tak a je to hotové. K tomu ešte krígeľ piva, prípadne kofoly.

Obrázok blogu


Dobrú chuť.

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu