Čo budeme potrebovať
Tak v prvom rade to bravčové mäso, podľa počtu stravníkov 1 až 1,5 kilogramu. My sme použili krkovičku, ale môžete pokojne aj bôčik poprípade pliecko, ale to musí byť aj s vrstvou tuku a s kožou na vrchu.
Dve cibule, dve väčšie, alebo štyri menšie mrkvy, štvrťku veľkého zeleru, 25 gramov chlebovej kôrky, čierne pivo, olej.
Z dochucovadiel dva strúčiky cesnaku, lyžičku drvenej rasce a lyžičku mletého čierneho korenia.
Čo s tým urobíme
Mäso vykostíme, umyjeme a ak máme nejaké s kožou, tak ostrým nožom kožu narežeme do štvorcov. Do misky dáme rozotrený cesnak, čierne korenie, drvenú rascu, trochu soli a toľko oleja, aby sme vymiešali pastu.
Pastou z korenia potrieme mäso zo všetkých strán a trochu ju do neho vmasírujeme. Odložíme ho a necháme postáť.
Zatiaľ očistíme cibuľu, mrkvu a zeler a všetko nakrájame na väčšie kocky. Pivo rozriedime s vodou v pomere 1 : 1.
Do pekáča, ktorý sme poriadne vytreli olejom, uložíme mäso a obsypeme ho pokrájanou zeleninou, pridáme aj nakrájanú chlebovú kôrku a všetko zalejeme pivom tak, aby zelenina s chlebom boli ponorené.
Rozohrejeme rúru na 200 stupňov a do vyhriatej vložíme pekáč. Prvú 3/4 hodinku pečieme zakryté, aby sa to všetko trochu preddusilo.
Potom odokryjeme, znížime teplotu na 150 - 170 stupňov a pečieme ešte asi hodinu. Počas pečenia neustále podlievame a potierame mäso výpekom s pivom.
Pripravíme si roztok 1 lyžice soli a decilitra vody, mäso obrátime a týmto roztokom poriadne potrieme, po 10 - 15 minútach ešte raz obrátime a poriadne potrieme slanou vodou. Ak sa na mäse nespravila chrumkavá kôrka, zvýšime teplotu a stále potierame slanou vodou.
Uf a je to upečené. Mäso vyberieme a odložíme do tepla.
Výpek so zeleninou a chlebovou kôrkou by sa mal po správnosti prepasírovať, my sme ho radšej rozmixovali na hladučkú kašu. Preložíme ho do hrnca, dolejeme pivo, ktoré zostalo z podlievania a ak je omáčka hustá, pridáme ešte vodu.
Privedieme k varu a ochutnáme. Niekedy možno bude treba pridať soľ a niekedy je omáčka možno prislaná, tak ešte pridáme trochu vody. Omáčka musí mať chuť po pive a mäsovom výpeku, mierne pikantnú z použitých korenín.
Ako prílohu si pripravíme tú najbavoráckejšiu záležitosť. Zemiakové knedle.
Čo budeme potrebovať
Pol kilogramu zemiakov uvarených v šupke, jedno vajce, šesť kopcovitých lyžíc hrubej múky, šesť kopcovitých lyžíc hrubej krupice a štipku soli.
Vychladnuté uvarené zemiaky ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle do väčšej misy. Pridáme všetky ostatné ingrediencie.
Vypracujeme cesto, ktoré na pol hodinu odložíme do chladničky. Podľa typu zemiakov sa môže stať, že cesto bude príliš riedke. Vtedy ho treba ešte dopracovať, ale použijeme polohrubú múku. Stáva sa to, ak sú zemiaky ešte primladé.
S cesta vyformujeme knedle, môžeme spraviť gule, alebo aj takéto šulce, ktoré sa po uvarení budú krájať na kolieska. Dobu varu potom musíme prispôsobiť veľkosti knedlí.
Pripravíme si poriadny veľký hrniec s kopou vriacej vody, ktorú osolíme a cvrkneme do nej olej. Knedle vložíme do vriacej vody, po troch minútach varu ich opatrene uvoľníme, pretože sa zvyknú prilepiť ku dnu. Po zhruba ďaších piatich minútach vyplavajú na hladinu a potom ich varíme ešte 10 - 12 minút. Vyberieme ich a potrieme olejom.
Tak a je to hotové. K tomu ešte krígeľ piva, prípadne kofoly.
Dobrú chuť.