reklama

Varíme s medveďom - Domáci zemiakový majonézový šalát

Tak a je to tu. Blíži sa to nezadržateľne a kto to nemá rád, aj tak sa tomu nevyhne. Niektorí z nás to nazývajú predvianočné šialenstvo, iní radostné očakávanie sviatkov Pokoja so všetkými rituálmi a zvykmi čo k tomu patria a je samozrejme množstvo takých, ktorí na to kašlú.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (108)

Nech už je tak, či onak, my medvede sme zveri šikovné a dané sľuby radi plníme. Začíname preto so sériou vianočných receptov. Dnes to bude zemiakový šalát majonézový, budúci týždeň kapustnica a potom prídu na rad nejaké sladké témy.

A čo očakávame od vás? Nuž od vás očakávame to najdôležitejšie. Boli by sme veľmi radi, keby ste sa aktívne zapojili do diskusie k receptu svojimi postrehmi, nápadmi a skúsenosťami. Kto máte nejaké grify, či dobré nápady a vylepšenia neváhajte a podeľte sa s nimi s ostatnými.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Potrebujeme:

Na dobrý zemiakový šalát predovšetkým zemiaky varného typu A. Ostatne sa aj volajú šalátové. Uvaria sa do mäkka a pri tom sa nedrobia. Vynikajúci variant sú ružiaky. Ja som v tomto prípade použil 2,5 kg zemiakov. Ďalej potrebujeme koreňovú zeleninu. Mala by to byť mrkva, petržlen a zeler. Najmä ten zeler je dosť dôležitý. Dáva šalátu vynikajúcu príchuť. Napriek tomu sa mnohí z nás tejto skvelej zelenine vyhýbajú. Ďalej je to, pohár 7,5 dcl kyslých uhoriek, konzerva sterilizovaného hrášku, 5 vajec, soľ, čierne korenie, vegeta a plnotučná horčica.

Na majonézu potrebujeme:

5 vajec, olej, ocot, šľahačkovú smotanu, čierne korenie, cukor, soľ a horčicu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Tak tak, milí moji. My medvede si majonézu nekupujeme v obchode, ale si ju doma sami pripravujeme. Môžete teraz namietať, že je to zbytočné zdržovanie, veď tá 'kúpenská' je tiež dobrá a ... možno máte pravdu. Je tu však jeden moment. Keď si majonézu pripravíte sami zistíte:

a) že ste veľmi šikovní kuchári

b) že šalát získal absolútne skvelý domáci šmak

c) že pri varení nie je vždy dôležitý čas a nenáročnosť prípravy, ale aj láska s ktorou pokrm a poťažmo svojich hostí zahrniete

Tak a teraz spomienka.

Bolo to pred dobrými dvadsiatimi piatimi rokmi na Adama a Evu u nás doma v Štiavnici.

"Ty mama. Ten šalát je dnes iný. A je taký ľahší, sviežejší. Čo sa stalo?"

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Mama dumá, dumá, ako je to možné, keď jej naraz svitne:

"Veď ja som tam zabudla pridať cibuľu."

Nuž a odvtedy robíme majonézový šalát bez cibule. Niekedy skúste. Bude oveľa ľahší a nesmierne jemný.

Tak a dosť rečí. Ide sa variť. Deduško Simsalabim na to opäť kašle, takže zemiaky uvaríme v šupke do mäkka a necháme vychladnúť. Koreňovú zeleninu očistíme a tiež uvaríme. Prvých päť vajíčok uvaríme na tvrdo. Všetky ingrediencie (zemiaky, vajíčka, koreňovú zeleninu a kyslé uhorky) nakrájame na malé kocky. Samozrejme zemiaky pretlačíme cez sieťovaný krájač na zemiaky.

Zeleninu nasypeme do väčšej nádoby, aby sa nám s ňou ľahšie pracovalo. Sterilizovaný hrášok nasypeme vrátane slaného nálevu. Ďalej pokračujeme s nakrájanými uhorkami a prilejeme aj precedený uhorkový sladko - kyslý nálev. Ja keď použijem od 2 kg zemiakov viac (...a to je vždy:)), nalievam celý nálev zo 7,5 dcl pohára. Pri menších množstvách pridávame iba časť, aby šalát nebol príliš kyslý a riedky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Ďalej pridáme trochu soli, čierne mleté korenie, lyžicu vegety a aspoňdve lyžice plnotučnej horčice. Všetko dobre premiešame a nechámeodstáť. Už teraz mi na to ten môj Medveď chodí. :O)

Obrázok blogu



Tak a ideme na majonézu. Najprv si z ďalších piatich vajec oddelíme žĺtka od bielkov. Poviem vám, bola to tento krát fuška, lebo vajíčka neboli veľmi kvalitné. Žĺtka sa rýchlo rozpadali. Značku radšej nespomeniem.

Obrázok blogu

Žĺtka vylejeme do menšieho kastrólčeka. Na jeden žĺtok pridáme 0,5 dcl vody a lyžicu octu. Metličkou dobre rozšľaháme. Za ten čas necháme vo väčšom hrnci zovrieť vodu. Menší do neho potom ponoríme a vo vriacom vodnom kúpeli šľaháme.

Obrázok blogu

Nuž malo by to trvať aspoň 20 - 25 minút a mali by sme šľahať dosť intenzívne. Pozor, nemusíme šľahať v jednom kuse po celý čas, ale aspoň miešať by sa to malo nepretržite. Tak striedame miešanie so šľahaním, zavoláme na pomoc postupne všetkých členov domácnosti a kým sa vystriedajú, dielo je hotové. Výsledok vidíme nižšie. A u nás sa veľmi podarilo.

Obrázok blogu

A teraz upozornenie. Ak nám to nepodarí do krémova, teda bude to redšie, absolútne nevadí. Zakrátko zistíme prečo.

Majonézový základ teraz necháme vychladnúť. Ideálny na to je balkón. Potom ho vlejeme do mixéra. Mixér spustíme na najvyšší stupeň a postupne prilievame olej. Ak však chceme majonézu skutočne hustú, potrebovali by sme na jedno vajce až zhruba jedno celé deci oleja. V našom prípade by to bolo spolu 0,5 litra. Ak si želáme mať skutočne hustú majonézu, tak po tom, čo sme vliali 3 dcl oleja, prúd oleja zmiernime a už prilievame po nitkách s malými prestávkami. Sami zistíme, kedy nám majonéza zhustne do krémova. Je to individuálne od kvality vajec aj oleja.

Obrázok blogu

Tiež to však bola moja mama, čo ma naučila, že to vôbec nie je nutné a že základ v šaláte je hlavne v chuti a nie konzistencii majonézy. Preto zostaneme len pri troch deckách oleja. Majonéza bude redšia, ale keď sa nám spojí so šalátom, vôbec to nebude vadiť. Šalát bude skvelý, kompaktný a pri tom šťavnatý.

Tak majonéza je vyšľahaná a teraz do nej pridáme aspoň 2 - 3 lyžice cukru, 2 lyžice horčice (správne aj do šalátu aj do majonézy) kávovú lyžičku soli, šľahačkovú smotanu a ešte premixujeme. Samozrejme aj šľahačka nám majonézu môže zahustiť. Nemali by sme však zmútiť maslo.:) A prečo šľahačka a nie kyslá smotana? Lebo šľahačka je do majonézového šalátu proste jedinečná. Dodá mu jemnosť a kyslosť si pritom môžeme upraviť podľa vlastnej ľubovôle. Je výborné nechať pred použitím šľahačku skysnúť.

Obrázok blogu

Tak a teraz našu riedku, ale chutnú majonézu vlejeme do šalátu a dobre pomiešame.

Obrázok blogu

A ochutnávame a ochutnávame. Môžeme pridávať, soľ, cukor, horčicu, vegetu, korenie či ocot podľa vlastnej ľubovôle a chuti. Potom necháme šalát aspoň 12 hodím odstáť.

Obrázok blogu

No a nižšie som ilustračne vyfotil náš šalát spolu so 7,5 dcl zaváraninovým pohárom, aby ste mali predstavu o množstve výsledného produktu. Je slušné. Pokiaľ chceme množstvo šalátu navýšiť, pri použití povedzme 3,5 kg zemiakov nám bude stačiť 7,5 dcl pohár uhoriek a jedna konzerva hrášku. Mali by sme však navýšiť množstvo koreňovej zeleniny a namiesto 5 vajec natvrdo by sme mohli použiť 6 - 7. Množstvo majonézy meniť nemusíme.

Obrázok blogu

Dobrú chuť a tešíme sa na vaše podnety.

tenjeho

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu