Čo budeme potrebovať
Samozrejme v prvom rade brokolicu. Taká stredne veľká vystačí na tri naozaj poriadne porcie. K jednej brokolici tri decilitre mlieka a štyri polievkové lyžice kukuričnej krupice. Kúsok Nivy, ktorý môžete nahradiť slaným feta syrom. Pätnásť dekagramov tvrdého syra. Po správnosti by tvrdý syr mal byť parmezán. Ak k nemu máte prístup, použite ho. My sme použili ementálsky typ syra. Dve vajcia, soľ, čierne korenie a muškátový oriešok. V tomto recepte soľou a korením šetríme, lebo chceme, aby čo najviac vynikla prirodzená chuť zeleniny.
A čo s tým urobíme
Brokolicu rozoberieme na ružičky. Hlúb nevyhadzujme, môžeme ho nastrúhať a uvariť z neho skvelú krémovú polievku.
Dáme si zovrieť vodu. Ružičky brokolice vložíme na minútu do vriacej vody a rýchlo ich scedíme a necháme vychladnúť.
Tvrdý syr nastrúhame na jemnom strúhadle.
Mlieko prelejeme do rajničky, pridáme kukuričnú krupicu a dobre rozšľaháme. Varíme do zhustnutia. Do horúcej kaše vmiešame nastrúhaný tvrdý syr a necháme trochu vychladnúť. Päť minút bude celkom stačiť.
K polente so syrom pridáme dve vajcia, jemne posolíme, okoreníme čiernym korením a muškátovým orieškom a poriadne všetko vymiešame.
Vychladnutú brokolicu zmiešame s nastrúhanou nivou (fetou) a rozložíme do zapekacích misiek. Nie je nutné ju vôbec soliť, pretože o to sa postará syr. Samozrejme môžeme použiť aj jednu väčšiu zapekaciu misu, ale ja som už chcel pokrstiť tie naše nové.
Kukuričnú kašu rozložíme na brokolicu so syrom.
Zapekacie misky uložíme do pekáča (ja som do neho nalial aj pol litra vody) a vložíme do dobre vyhriatej (na 200 stupňov) rúry.
Zapekáme, kým sa na povrchu nevytvorí krásna, zlatožltá, chrumkavá kôrka. Trvá to najviac tridsať minút.
Podávame s varenými zemiakmi a šalátom zo strúhanej mrkvy. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme citrónovú šťavu, med a soľ, aby vznikol chutný sladkokyslý nálev.
Pre zarytých mäsožrútov môžeme pripraviť ešte rýchle kuracie stehienka, ktoré potrieme olivovým olejom, soľou a červenou paprikou. V pekáčiku podlejeme trochou vody a vo vyhriatej rúre zapekáme cca 60 minút. Ale brokolica bola skvelá aj bez mäsa.
Dobrú chuť.