reklama

Varíme s medveďom - Brokolica zapekaná s polentou

Pozeral som na tu krásne tmavozelenú brokolicu a premýšľal, ako dávno sme ju nevarili. A prečo vlastne? Veď je to skvelá zelenina. Tak ja ju zapečiem! A použijem polentu, o ktorej sme sa s Germou rozprávali. A bude to skvelé a bude to jednoduché a použijem tie nové zapekacie misky, čo som dostal od Márie a bude to aj pre bezlepkáčov a môžem to dať aj na blog. Nápad dostal jasné kontúry a už som na jazyku začal cítiť tú príjemne nahorkastú chuť zelenej zeleniny. Takže ideme na to...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (65)

Čo budeme potrebovať

Samozrejme v prvom rade brokolicu. Taká stredne veľká vystačí na tri naozaj poriadne porcie. K jednej brokolici tri decilitre mlieka a štyri polievkové lyžice kukuričnej krupice. Kúsok Nivy, ktorý môžete nahradiť slaným feta syrom. Pätnásť dekagramov tvrdého syra. Po správnosti by tvrdý syr mal byť parmezán. Ak k nemu máte prístup, použite ho. My sme použili ementálsky typ syra. Dve vajcia, soľ, čierne korenie a muškátový oriešok. V tomto recepte soľou a korením šetríme, lebo chceme, aby čo najviac vynikla prirodzená chuť zeleniny.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

A čo s tým urobíme

Brokolicu rozoberieme na ružičky. Hlúb nevyhadzujme, môžeme ho nastrúhať a uvariť z neho skvelú krémovú polievku.

Dáme si zovrieť vodu. Ružičky brokolice vložíme na minútu do vriacej vody a rýchlo ich scedíme a necháme vychladnúť.

Tvrdý syr nastrúhame na jemnom strúhadle.

Obrázok blogu

Mlieko prelejeme do rajničky, pridáme kukuričnú krupicu a dobre rozšľaháme. Varíme do zhustnutia. Do horúcej kaše vmiešame nastrúhaný tvrdý syr a necháme trochu vychladnúť. Päť minút bude celkom stačiť.

Obrázok blogu

K polente so syrom pridáme dve vajcia, jemne posolíme, okoreníme čiernym korením a muškátovým orieškom a poriadne všetko vymiešame.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vychladnutú brokolicu zmiešame s nastrúhanou nivou (fetou) a rozložíme do zapekacích misiek. Nie je nutné ju vôbec soliť, pretože o to sa postará syr. Samozrejme môžeme použiť aj jednu väčšiu zapekaciu misu, ale ja som už chcel pokrstiť tie naše nové.

Obrázok blogu

Kukuričnú kašu rozložíme na brokolicu so syrom.

Obrázok blogu

Zapekacie misky uložíme do pekáča (ja som do neho nalial aj pol litra vody) a vložíme do dobre vyhriatej (na 200 stupňov) rúry.

Obrázok blogu

Zapekáme, kým sa na povrchu nevytvorí krásna, zlatožltá, chrumkavá kôrka. Trvá to najviac tridsať minút.

Obrázok blogu

Podávame s varenými zemiakmi a šalátom zo strúhanej mrkvy. Mrkvu nastrúhame na jemnom strúhadle, pridáme citrónovú šťavu, med a soľ, aby vznikol chutný sladkokyslý nálev.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Pre zarytých mäsožrútov môžeme pripraviť ešte rýchle kuracie stehienka, ktoré potrieme olivovým olejom, soľou a červenou paprikou. V pekáčiku podlejeme trochou vody a vo vyhriatej rúre zapekáme cca 60 minút. Ale brokolica bola skvelá aj bez mäsa.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu