Varíme s medveďom - Kysnuté knedle

9.3.2008 o 12:00 | Karma článku: 10.39 | Prečítané  59530-krát

Milí moji. Týmto našim nedeľným príspevkom plníme sľub daný návštevníkovi našich stránok a kolegovi blogerovi Igorovi. Zároveň budeme radi, keď potešíme aj ostatných priaznivcov nášho kuchárskeho blogu, ktorí žijú dlhodobo v zahraničí a so zháňaním knedle majú veľké problémy a samozrejme aj vás ostatných, ktorí si chcete overiť svoj kuchársky talent či prekvapiť rodinu.

V dnešnej dobe je situácia v obchodoch s dostupnosťou kvalitnej kysnutej knedle úplne odlišná od dôb minulých. Preto drvivá väčšina kuchárov knedle z kysnutého cesta kupuje. Je to samozrejme o uľahčení práce a ušetrení času, ale čo takto vrátiť sa do doby našich materí a babičiek a vyskúšať si urobiť klasickú parenú knedľu.

Potrebujeme:

0,5 kg polohrubej (hrubej) múky, cca 3dcl mlieka (nie nízkotučné!), 1 vajíčko, 1 polievkovú lyžicu kryštálového cukru, 0,5 kocky droždia (25g), soľ a hladkú múku na opracovávanie cesta.

knedle01.JPG

Tak a hurá na vec:

Najprv si pripravíme kvások. Mlieko zohrejeme do tepla (nie horúca) a rozmiešame v ňom polievkovú lyžicu kryštálového cukru, kopcovitú kávovú lyžičku hladkej múky a rozdrobené kvasnice. Počkáme, kým nám kvasnice nezačnú pracovať a kvások nenaskočí.

Ja neodporúčam vmiešať kvasnice či už klasické, alebo sušené priamo do cesta. Nech už je ich kvalita akákoľvek vyhlásená. Je to z jednoduchého dôvodu. Na kvásku môžeme zistiť, či sú kvasnice v poriadku, zatiaľ čo priamym vložením do cesta sa o túto možnosť pripravíme. Ak nebude niečo v poriadku, budeme nútení vyhodiť celé cesto a nie iba zlý kvások.

Kvások, ktorý do 10 minút nezačne peniť a jemne šumieť vyhodíme a ideme si kúpiť nové droždie. Kvások, ktorý síce peniť začne, ale popri bežnej aróme droždia bude mať aj kyslastú arómu BEZ MILOSTI VYHODÍME a ideme kúpiť nové droždie. Kyslastý zápach starého droždia by nám prenikol do celého cesta a už by sme sa ho nezbavili.

knedle02.JPG

Do polohrubej múky vlejeme kvások, pridáme jedno vajíčko, kopcovitú kávovú lyžičku soli a cesto dobre vymiesime.

knedle03.JPG

Vymiesené cesto musí byť kompaktné a dosť tuhé, aby sa nám v pare nerozdrobilo. Preto k 3 dcl mlieka podľa možnosti nepridáme žiadnu ďalšiu tekutinu. Samozrejme praxou zistíme, či si môžeme dovoliť experimenty, aby bola knedľa ešte nadýchanejšia ako páper. Tá moja bola nadýchaná, ale taká hutnejšia, zároveň s domácim 'šmakom'.

Vymiesené cesto posypeme zo všetkých strán hladkou múkou, (aby sa pri kysnutí nelepilo na steny nádoby), prikryjeme a necháme na teplom mieste aspoň 3/4 az hodinu kysnúť. Počas kysnutia môžeme občas cesto premiesiť.

knedle04.JPG

No a kým cesto vykysne, pripravíme si pravý domáci nefalšovaný parák na knedle. Nie že by sa paráky nedali kúpiť v obchode, ale načo, prosím vás... Rovnako dobre poslúži veľký hrniec s plienkou.

Vezmeme veľký hrniec, nalejeme do neho tak do polovice vodu, ďalej vezmeme gumu z trenírok (ja som vzal zo starých slipov.:)), plienku či iný kúsok handričky (závesy, plesové šaty či obrusy necháme na mieste, dobre...:)) a prekryjeme ňou hrniec a dobre napevno gumou priviažeme. Už len stačí prekryť druhým trochu menším hrncom a parák je na svete.

Parak1.JPG

Cesto nám krásne vykyslo.

knedle05.JPG

Rozdelíme ho na minimálne dve časti a vyformujeme z nich požadovaný tvar knedlí. Ak sa chceme vyhnúť futuristickému tvaru hotových knedlí (všimnite si moje hotové knedle, najmä tú vľavo:)) každý kús cesta ešte pred vyformovaním dobre a trpezlivo vymiesime na pomúčenej doske, aby sa nám pekne rovnomerne spojilo. Ale fakt je, že kvalita cesta je rozhodujúca a aj krivá knedľa sa dá krásne nakrájať, takže nikto nič nezbadá. Aspoň vidíte, že aj Medvede majú svoje dni.:)

knedle06.JPG

Keď nám v našom paráku zovrie voda, položíme do stredu plienky jednu z knedieľ,

knedle07.JPG

prikryjeme parák druhým hrncom a necháme na miernom plameni knedľu pariť cca 20 minúť. Potom to isté zopakujeme pri druhej knedli. Počas parenia každá knedľa vyplní praktický celý otvor hrnca, takže ak by ste chceli robiť naraz obe knedle, zrejme by ste stvorili knedľové monštrum. Škoda, že som zabudol odfotiť hotovú knedľu na paráku.

Tak a tu je výsledok. Parenú knedľu pred podávaním nakrájame na nie príliš hrubé plátky a zohrejeme nad parou. V čase mikrovlniek je dobré nakrájané knedle naložiť na jeden tanier postriekať vodou a minútku zohrievať v mikrovlnke. Nie je to ako nad parou, ale dá sa aj tak.

knedle08.JPG

Tak milí moji, dnes ešte nekončíme. Tak ako sa robia parené kysnuté knedle, robia sa aj kysnuté knedle varené vo vode. Toto je jedna z nich. (Vladimír Tomčík: Knedle na tisíc spôsobov. Vydavateľstvo Perfekt.)

Potrebujeme:

0,5 kg hrubej múky, 2,5 dcl mlieka, 2 včerajšie pečivá, 100 g masla, 2/3 kocky droždia (30g) 1 lyžicu kryštálového cukru, soľ a hladkú múku na opracovanie cesta.

knedle09.JPG

Z teplého mlieka, kryštálového cukru, lyžičky hladkej múky a kvasníc so pripravíme kvások, ktorý necháme 10 minút postáť.

Vlejeme ho do múky, pridáme 50 g masla, pol kávovej lyžičky soli.

knedle10.JPG

Dobre vymiesime hutné cesto, posypeme ho z každej strany hladkou múkou a necháme 1 hodinu kysnúť.

knedle11.JPG

V tom čase si nakrájame pečivá na kocky a na druhej časti masla ich usmažíme do zlatova.

knedle12.JPG

Cesto nám vykyslo. Vzhľadom k hustote nečakajme veľký nárast objemu, ale malo by byť vláčne a skutočne prekysnuté.

knedle13.JPG

Do neho následne vmiesime

knedle14.JPG

usmažené kocky pečiva.

knedle15.JPG

Cesto môžeme opäť rozdeliť na dve časti a vytvarovať podlhovasté knedle.

knedle16.JPG

Každú knedľu položíme na čistú utierku. Posypeme hladkou múkou a obe utierky zavinieme. Následne ich z každej strany podviažeme tak, aby ostal priestor na nárast knedle varom. (2-3 cm od kraja knedle z každej strany)

Potom obe zabalené knedle vložíme do posolenej vriacej vody, necháme zovrieť, stiahneme plameň na úplné minimum tak, aby voda len pomaly prebublávala, zakryjeme pokrievkou a veľmi pomaly varíme 1 a štvrť hodiny. V polovici varenia môžeme knedle obrátiť.

Po uvarení necháme zabalené knedle ešte aspoň 15 minút chladnúť a potom ich rozbalíme.

knedle17.JPG

Nižšie vidíme výsledok. Vzniknú tuhšie, ale veľmi chutné knedle, ktoré budú mať na priereze efektnú štruktúru (prstenec vyplnený trochu sypkejším cestom) s univerzálnym využitím. Odporúčam najmä k pečeným mäsám, ale aj k niektorým druhom omáčok (kôprová, chrenová či sviečková...)

knedle18.JPG

Tak a nižšie vidíme obe knedle nakrájané.

knedle19.JPG

Parená knedľa našla využitie hneď. Veď tak dávno sme nemali taký dobrý echt domáci Segedín.

knedle20.JPG

No a druhá knedľa si zabalená v mrazničke na svoje použitie ešte počká. Ostatne podobným spôsobom je možné skladovať aj knedľu parenú a potom ju zmrazenú vybrať, rozmraziť v mikrovlnke a opäť nakrájanú napariť či zohriať. Bude ako čerstvá.

Dobrú chuť.

 

tenjeho

 

Hlavné správy

ROMOVIA.SME.SK

Rómovia ruinujú rozpočet? Užívajú si dávky? Všetko je to mýtus

Analýza rôznych sociálnych dávok ukázala, že v debate o pomoci Rómom prevládajú nepravdy.

KOMENTARE.SME.SK

Cynická obluda: Experiment na Pasienkoch

Chuligáni už lepší nebudú. Lacné vtipy na úrovni ich autora.

ZVOLEN.SME.SK

Vojaka na lane v Lešti museli odrezať

Kapitán vyhodnotil kritickú situáciu podľa vyšetrovateľov správne.


Už ste čítali?