Čo budeme potrebovať
Zoznam ingrediencií je naozaj krátky. Hrušky na osobu 1 - 2 kusy, 4decilitre suchého červeného vína, kúsok škorice, tri klinčeky, vanilkovýlusk a 2 - 3 polievkové lyžice cukru.
Najskôr si očistíme hrušky. Rozpolíme ich, ošúpeme a vykrajovátkomvykrojíme jaderníky. Netrápime sa, že hrušky po očistení pomerne rýchlohnednú. Aj tak ich budeme "farbiť" červeným vínom.
A teraz malá rada, ako sa pracuje s vanilkovým luskom. Ostrým nožomho pozdĺžne prerežeme a potom s pomocou noža z vnútra struku zoškrabememäkkú časť. Je to vlastne milión malých drobulinkých vanilkovýchsemienok. Použijeme semienka, len z jednej polovice vanilkového lusku.Semienka z druhej polovice si ešte odložíme.
Do rajničky dáme hrušky, škoricu, klinčeky, zoškrabanú vanilku a lyžicu cukru...
... a všetko zalejeme červeným vínom. Veľkosť rajničky vyberiemetak, aby bolo čo najviac hrušiek ponorených vo víne. Privedieme k varu.
Pod pokrievkou pomaly varíme asi 10 minút. Potom, ak niektoré častihrušiek neboli ponorené vo víne, ich poprevraciame a varíme ďalšíchdesať minút..
Uvarené hrušky vyberieme z vína, rajničku odkryjeme a pridámeteplotu. Varíme až kým sa všetko nezredukuje na menej ako jedendeciliter tekutiny. Trvalo to približne 15 minút.
Zredukovaná tekutina získala úžasnú rubínovú farbu a hustotu omáčky. Vtejto nádhernej omáčke ešte raz poprevraciame hrušky aby sa krásneobalili a všetko necháme vychladnúť.
K hruškám na víne by sa správne mal podávať krém z Mascarpone. Akvám nie je ľúto a stačí peňaženka, tak určite odporúčame použiť ten.My sme použili jemný termizovaný tvaroh. Predáva sa ako odtučnený akvalitou sa síce Mascarpone nevyrovná, ale aj tak všetkým chutilo.
K tvarohu sme pridali semienka z druhej polovice vanilkového lusku a dve lyžice cukru. Stačí len premiešať a môžeme servírovať.
Všetko by malo byť pekne vychladnuté až studené z chladničky. Na tanierdáme kopček ochuteného tvarohu, obložíme hruškami a polejeme skvelouvínovou omáčkou.
Dobrú chuť.