Tá už sa na našom blogu objavila v tomto aj tomto variante. A táto úprava je dokonca rodinným klenotom. Ani raz však v klasickom, teda s rajčinovou omáčkou, ako ju najčastejšie poznáme u nás. Boli by sme však svojho varenia a blogovania o ňom nehodní, keby sme aj tu nepriniesli svojskú úpravu. Aj keď opäť musím priznať, že k tomuto spôsobu ma zase raz priviedla moja nezabudnuteľná mama.:) Len s tým rozdielom, že ona používa klasickú, teda ryžovo-mäsovú plnku, ktorú som však ja vymenil za plnku z pečiva a mäsa. Takže 'bezlepkáči', viete, čo máte robiť...
Inak ešte mám potrebu podotknúť, že ja milujem aj úplnú klasiku, to znamená plnenú papriku s ryžovo-mäsovou plnkou v rajčinovej omáčke s knedľou. Takže keď medvede dostanú chuť na plnenú papriku, je to vždy 'pakáreň'. Akú že, akú...? Veď v súčasnosti robíme zhruba päť druhov plnených paprík.
Potrebujeme:
Na 10 stredne veľkých paprík zhruba 70 dkg mletého mäsa, 3-4 krajce chleba (mám ho radšej ako pečivo kvôli štruktúre a hutnosti plnky), 2 veľké rajčinové pretlaky, 2 vajcia, 1 menšiu cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, 15 dkg tvrdého neúdeného syra, olej, trochu hladkej múky, petržlenovú vňať, nové celé korenie, bobkový list, mleté čierne korenie, klinčeky a cukor.
Tak a ideme pracovať:
Z krajcov staršieho chleba odkrojíme kôrku a striedku vložíme do vody. S kôrkou prosím nekŕmiť holuby , radšej choďte nakŕmiť labute.:)
Do vhodnej nádoby dáme mleté mäso, pridáme dobre vyžmýkanú striedku chleba, vajíčka, pretlačený cesnak, na jemno nakrájanú cibuľu, čierne korenie, na jemno posekanú petržlenovú vňať a soľ. Dobre vymiešame a necháme 30 minút odstáť. Pri tomto pomere ingrediencií a voľbe striedky chleba pred pečivom, bude vaša plnka dobre hustá, takže už nebudete musieť ničím zahusťovať.
Kým nám plnka odpočíva, pripravíme si rajčinovú omáčku. Je veľmi jednoduchá a ja som schválne použil rajčinový pretlak, lebo chcem, aby jedlo bolo vhodné na prípravu po celý rok. Samozrejme ak máte doma kopu voňavých rajčín a neviete čo s nimi, alebo talianske rajčinové konzervy, šup tam s nimi. Dobrá je aj kombinácia jedného pretlaku a čerstvých rajčín, ktoré musia byť bez šupky, napríklad takto. Spôsob ako zbaviť rajčiny šupky, je na spodku receptu. Zároveň nenápadne upozorňujem na 'čušku - bjureg' - je ideálny čas na jej prípravu, veď všade je červených paprík a kapií, až oči prechádzajú.
Na troche oleja chvíľu popražíme dve lyžice hladkej múky. Bezlepkáči ju vymenia za kukuričnú. Pridáme pretlak, dobre premiešame, liter vody, môžeme premiešať metličkou, bude to dohladka, pridáme 4-5 klinčekov, 2 bobkové listy, 6-7 guľôčok nového korenia, 2 polievkové lyžice cukru a soľ. Necháme zovrieť a povaríme 10 minút. Hustotu si upravíme pridaním vody, alebo naopak múkou dobre rozmiešanou v troche vody. Výsledná chuť má byť sladko-slano-jemne kyslá.
Papriky umyjeme, zbavíme jadier, naplníme ich mäsovou plnkou a samozrejme zo zvyšku plnky urobíme guľky. Ja bez guliek plnenú papriku v rajčinovej omáčke nemôžem.:)
Vezmeme si vhodný pekáč, do ktorého poukladáme naplnené papriky. Zalejeme ich zhruba polovicou rajčinovej omáčky, prikryjeme alobalom, alebo druhým pekáčom a v stredne vyhriatej rúre dusíme zhruba 30 minút.
Následne k paprikám pridáme guľky a...
... pečieme ďalších 45 minút, kým nám všetko krásne nezhnedne.
Tvrdý syr postrúhame na jemnom strúhadle a dobre ním papriky aj guľky posypeme.
Ešte chvíľu v rúre zapekáme.
Tak a ideme servírovať. Ako príloha sú výborne varené či dusené zemiaky s vňaťou. Na zapekanie sme použili len polovicu rajčinovej omáčky. Druhou polovicou pred podávaním papriky a guľky popolievame.
Dobrú chuť z brloha.
tenjeho