Čo budeme potrebovať
Na jednu porciu pre každú osobu jeden stredne veľký baklažán, pol balíčka šampiňónov, dve paradajky, lyžicu bazalky, lyžičku drveného kmínu, kúsok tvrdého syra (použili sme skvelý ovčí z trhu na Žilinskej), lyžicu olivového oleja, cesnak a soľ.
Čo s tým urobíme
Baklažány po dĺžke nakrojíme, ale nedokrojíme do konca, takže stále sú pokope v jednom kuse. Štrbinu opatrne zväčšíme prstami a votrieme do nej soľ.
Necháme pätnásť minút odstáť, uložíme na plech a dáme piecť do rúry rozohriatej na 200 stupňov celzia. Pečieme asi dvadsať minút, ak sú baklažány menšie, tak kratšie.
Na panvicu dáme lyžicu olivového oleja a rozohrejeme. Pridáme očistené a nasekané šampiňóny a restujeme, kým sa z hríbov neodparí všetka tekutina a nezačnú sa pražiť.
Pridáme nakrájané paradajky, bazalku, kmín a všetko dusíme do hustej kašovitej konzistencie.
Plnku ešte jemne prisolíme a máme ju hotovú. Vonia úžasne a za skvelý nápad spojenia bazalky s hríbmi patrí nekonečná vďaka elisabeth.
Z rúry vytiahneme baklažány. Zmäkli a krásne sa otvorili. Každý baklažán ešte upravíme, aby sa dal ľahko naplniť. Polejeme ho lyžicou olivového oleja, jemne posolíme a potrieme roztlačeným cesnakom.
Naplníme plnkou, posypeme strúhaným syrom a ešte na pätnásť minút vrátime zapiecť do rúry.
Zapečený plnený baklažán nádherne vonia a je to celkovo diétne jedlo, ktoré si pokojne môžete dopriať bez výčitiek svedomia.
Podávali sme k nemu grilované kuracie prsia, jemne namarinované olivovým olejom, cesnakom, soľou a čiernym korením. A samozrejme surovú zeleninu.
Dobrú chuť!