Varíme s Medveďom - Šťavnaté morčacie prsia

Autor: Roman Daniel Baranek | 10.1.2010 o 12:00 (upravené 10.1.2010 o 18:12) | Karma článku: 10.85 | Prečítané  30061-krát

Práve keď som začal pripravovať tento recept, objavil sa na facebooku status našej kamarátky: "Mám doma veľké morčacie prso, neviete čo s ním?" No jasné, že vieme. Kamarátka dostala kopu rád od každého a tu je teda jedna z nich. Jednoduchý recept s pár ingredienciami, ktorý je naozaj chutný a nikdy nesklame. Morčacie prsia sú dosť suché mäso, a tak sa k nemu často pridáva tuk, napríklad v podobe slaniny. My sa ale po sviatkoch znova vraciame k nášmu racionálnemu spôsobu stravovania, takže tú "suchosť" musíme vyriešiť nejako inak.

Čo budeme potrebovať

Morčacie prsia, vykostené a zbavené kože. Kyslú kapustu, v tomto recepte jej nikdy nie je dosť, takže ja používam najmenej jeden a pol kilogramu. Celú hlavičku cesnaku, červenú papriku a soľ. To je všetko.

001.JPG

A čo s tým urobíme

Kus mäsa poriadne prešpikujeme cesnakom. Cesnak ošúpeme a strúčiky nakrájame na menšie hranolčeky. Do mäsa zapichneme nôž a popri čepeli vsunieme kúsok cesnaku.

002.JPG

Cesnakom nešetríme dáme ho poriadne, na husto, pokojne aj viac ako je na obrázku. Potom mäso nasolíme a necháme ho chvíľku odpočívať.

003.JPG

Kyslú kapustu dáme do pekáča, podlejeme ju dvoma decilitrami vody a posypeme dvoma kopcovitými lyžicami červenej papriky. Na vrch uložíme mäso...

004.JPG

... a celý pekáč zabalíme do alobalu. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov trištvrte hodinu. Potom alobal odstránime a pečieme ešte asi pol hodinu.

005.JPG

Kyslá kapusta má úžasnú vlastnosť. Zabezpečí, že mäso zostane šťavnaté a krehké, hoci sme do jedla nepridali vôbec žiaden tuk.

006.JPG

Výbornou prílohou sú domáce zemiakové krokety, ale tá naša racionálna strava, veď viete... Takže si pripravíme zapekané zemiaky.

Zemiaky očistíme, nakrájame a v slanej vode uvaríme. Potom ich roztlačíme, ale nemusíme byť taký dôsledný ako pri príprave kaše a malé kúsky zemiakov nie sú žiadnym problémom.

Do kaše pridáme vajíčko a dve kopcovité lyžice hladkej múky a poriadne premiešame.

Zmes preložíme do tortovej formy, vyhladíme, vidličkou nakreslíme krúžky a vložíme do rúry vyhriatej na 170 stupňov.

007.JPG

Pečieme tridsať minút a príloha je hotová.

008.JPG

Cesnakom prevoňané morčacie prsia nakrájame na tenké plátky pridáme kapustu, ktorej nikdy nie je dosť a kúsok zapekanej kaše. Kapusta sa vždy minie ako prvá. Mäso je výborné aj studené, nakrájané na tenké plátky namiesto šunky alebo salámy na raňajky.

010.JPG

Dobrú chuť.

009.JPG

 

 

Hlavné správy

ANALÝZA ADAMA VAČEKA

Prečo je Ficovo potvrdenie z Belize pochybné?

Informácia, že Ficovci nemajú účty na Belize, prišla za dva týždne. Inokedy to trvá aj roky.

TÝŽDEŇ PETRA SCHUTZA

Pozdrav z Belize, sviatok rusofóbov a Bureš zasahuje

Účet v banke pre sociálne slabých zadarmo a za tri eurá pre hocikoho – rovnaká ani podobná teľacina neexistuje nikde.

STĹPČEK PETRA ŠABATU

Potrební migranti

Zvládnuť prílev ľudí a využiť ich na pracovných trhoch je pre Európu úloha tisíckrát zložitejšia ako kríza okolo Grécka.


Už ste čítali?