Varíme s Medveďom - Šťavnaté morčacie prsia

10.1.2010 o 12:00 (upravené 10.1.2010 o 18:12) | Karma článku: 10.89 | Prečítané  26587-krát

Práve keď som začal pripravovať tento recept, objavil sa na facebooku status našej kamarátky: "Mám doma veľké morčacie prso, neviete čo s ním?" No jasné, že vieme. Kamarátka dostala kopu rád od každého a tu je teda jedna z nich. Jednoduchý recept s pár ingredienciami, ktorý je naozaj chutný a nikdy nesklame. Morčacie prsia sú dosť suché mäso, a tak sa k nemu často pridáva tuk, napríklad v podobe slaniny. My sa ale po sviatkoch znova vraciame k nášmu racionálnemu spôsobu stravovania, takže tú "suchosť" musíme vyriešiť nejako inak.

Čo budeme potrebovať

Morčacie prsia, vykostené a zbavené kože. Kyslú kapustu, v tomto recepte jej nikdy nie je dosť, takže ja používam najmenej jeden a pol kilogramu. Celú hlavičku cesnaku, červenú papriku a soľ. To je všetko.

001.JPG

A čo s tým urobíme

Kus mäsa poriadne prešpikujeme cesnakom. Cesnak ošúpeme a strúčiky nakrájame na menšie hranolčeky. Do mäsa zapichneme nôž a popri čepeli vsunieme kúsok cesnaku.

002.JPG

Cesnakom nešetríme dáme ho poriadne, na husto, pokojne aj viac ako je na obrázku. Potom mäso nasolíme a necháme ho chvíľku odpočívať.

003.JPG

Kyslú kapustu dáme do pekáča, podlejeme ju dvoma decilitrami vody a posypeme dvoma kopcovitými lyžicami červenej papriky. Na vrch uložíme mäso...

004.JPG

... a celý pekáč zabalíme do alobalu. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov trištvrte hodinu. Potom alobal odstránime a pečieme ešte asi pol hodinu.

005.JPG

Kyslá kapusta má úžasnú vlastnosť. Zabezpečí, že mäso zostane šťavnaté a krehké, hoci sme do jedla nepridali vôbec žiaden tuk.

006.JPG

Výbornou prílohou sú domáce zemiakové krokety, ale tá naša racionálna strava, veď viete... Takže si pripravíme zapekané zemiaky.

Zemiaky očistíme, nakrájame a v slanej vode uvaríme. Potom ich roztlačíme, ale nemusíme byť taký dôsledný ako pri príprave kaše a malé kúsky zemiakov nie sú žiadnym problémom.

Do kaše pridáme vajíčko a dve kopcovité lyžice hladkej múky a poriadne premiešame.

Zmes preložíme do tortovej formy, vyhladíme, vidličkou nakreslíme krúžky a vložíme do rúry vyhriatej na 170 stupňov.

007.JPG

Pečieme tridsať minút a príloha je hotová.

008.JPG

Cesnakom prevoňané morčacie prsia nakrájame na tenké plátky pridáme kapustu, ktorej nikdy nie je dosť a kúsok zapekanej kaše. Kapusta sa vždy minie ako prvá. Mäso je výborné aj studené, nakrájané na tenké plátky namiesto šunky alebo salámy na raňajky.

010.JPG

Dobrú chuť.

009.JPG

 

 

Hlavné správy

KOMENTARE.SME.SK

Procházka je väčší amatér, ako sa zdalo

Procházka nie je žiadne politické neviniatko a pláva na rovnakej lodi ako Matovič.

SPORT.SME.SK

17. etapa Tour: Vyhral Majka, Nibali si zvýšil náskok

V popredí sa dlho držal Peter Velits. Druhé miesto obsadil Giovanni Visconti.

Z DOMOVA

Kiska v Nemecku: Mali by sme sprísniť sankcie

Prezident Andrej Kiska navštívil za dva týždne päť krajín. Najviac sa hovorilo o Ukrajine.


Už ste čítali?