Varíme s Medveďom - Šťavnaté morčacie prsia

Autor: Roman Daniel Baranek | 10.1.2010 o 12:00 (upravené 10.1.2010 o 18:12) | Karma článku: 10.85 | Prečítané  33006-krát

Práve keď som začal pripravovať tento recept, objavil sa na facebooku status našej kamarátky: "Mám doma veľké morčacie prso, neviete čo s ním?" No jasné, že vieme. Kamarátka dostala kopu rád od každého a tu je teda jedna z nich. Jednoduchý recept s pár ingredienciami, ktorý je naozaj chutný a nikdy nesklame. Morčacie prsia sú dosť suché mäso, a tak sa k nemu často pridáva tuk, napríklad v podobe slaniny. My sa ale po sviatkoch znova vraciame k nášmu racionálnemu spôsobu stravovania, takže tú "suchosť" musíme vyriešiť nejako inak.

Čo budeme potrebovať

Morčacie prsia, vykostené a zbavené kože. Kyslú kapustu, v tomto recepte jej nikdy nie je dosť, takže ja používam najmenej jeden a pol kilogramu. Celú hlavičku cesnaku, červenú papriku a soľ. To je všetko.

001.JPG

A čo s tým urobíme

Kus mäsa poriadne prešpikujeme cesnakom. Cesnak ošúpeme a strúčiky nakrájame na menšie hranolčeky. Do mäsa zapichneme nôž a popri čepeli vsunieme kúsok cesnaku.

002.JPG

Cesnakom nešetríme dáme ho poriadne, na husto, pokojne aj viac ako je na obrázku. Potom mäso nasolíme a necháme ho chvíľku odpočívať.

003.JPG

Kyslú kapustu dáme do pekáča, podlejeme ju dvoma decilitrami vody a posypeme dvoma kopcovitými lyžicami červenej papriky. Na vrch uložíme mäso...

004.JPG

... a celý pekáč zabalíme do alobalu. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov trištvrte hodinu. Potom alobal odstránime a pečieme ešte asi pol hodinu.

005.JPG

Kyslá kapusta má úžasnú vlastnosť. Zabezpečí, že mäso zostane šťavnaté a krehké, hoci sme do jedla nepridali vôbec žiaden tuk.

006.JPG

Výbornou prílohou sú domáce zemiakové krokety, ale tá naša racionálna strava, veď viete... Takže si pripravíme zapekané zemiaky.

Zemiaky očistíme, nakrájame a v slanej vode uvaríme. Potom ich roztlačíme, ale nemusíme byť taký dôsledný ako pri príprave kaše a malé kúsky zemiakov nie sú žiadnym problémom.

Do kaše pridáme vajíčko a dve kopcovité lyžice hladkej múky a poriadne premiešame.

Zmes preložíme do tortovej formy, vyhladíme, vidličkou nakreslíme krúžky a vložíme do rúry vyhriatej na 170 stupňov.

007.JPG

Pečieme tridsať minút a príloha je hotová.

008.JPG

Cesnakom prevoňané morčacie prsia nakrájame na tenké plátky pridáme kapustu, ktorej nikdy nie je dosť a kúsok zapekanej kaše. Kapusta sa vždy minie ako prvá. Mäso je výborné aj studené, nakrájané na tenké plátky namiesto šunky alebo salámy na raňajky.

010.JPG

Dobrú chuť.

009.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

SVET

Osamelí útočníci. Prečo ich polícia nevie kontrolovať?

Islamský štát verbuje na útoky aj takých, ktorých by normálne vo svojich radoch nechceli.

ŽENA

Macaulay Culkin s hovorí o drogách, živote a svojej kariére

Po rokoch mlčania hviezda filmu Sám doma prehovorila.


Už ste čítali?