reklama

Varíme s Medveďom - Samokovský kapor

Dnes sa, milí moji, pristavíme pri bulharskej kuchyni. Nie je to na našej stránke nič mimoriadne. Toto zaujímavé jedlo som sa chystal pripraviť už pred Vianocami, nejako sme to však nestihli kôli iným urgentnejším receptom. Kapor na Samokovský spôsob (mesto Samokov spolu s rajónom Samokovsko ležia juhovýchodne od Sofie) je príjemná a nie príliš ťažká úprava ryby. Je prirodzené, že výborne by chutila aj takto pripravená hydina.Inšpiráciu som čerpal z tejto stránky. Bulhari často pripravujú rybu vcelku, včetne hlavy (aby šťastie neopustilo dom), len zbavenú šupín. Plnka sa do ryby zašíva. Až pri servírovaní sa mäso zbaví kože a plutiev. Rozhodol som sa preto pre inú úpravu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (49)

Potrebujeme:

Na šesť kvalitných porcií 1kg zemiakov, 10 dkg ryže, 1,5 kg kapra (inej ryby, ja som mal iba 0,75 kg a bola to škoda),10 dkg hrozienok, 10 dkg vlašských orechov, velikánsky pór, hromadu zelerovej (petržlenovej) vňate, 2 dcl bieleho vína, 2 kocky rybacieho bujónu, soľ a čierne korenie, prípadne ďalšie koreniny podľa vlastného výberu.

Obrázok blogu

Deti, ukážem vám super grif. Ako zbaviť rybu často horkej kože? Nuž tí, ktorí ju dokážu strhnúť a nepobrať s ňou kúsky mäsa a celú rybu nerozbabrať, sú veľmi šikovní. A pre nás ostatných:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Necháme zovrieť vodu, rybu zbavenú hlavy a plutiev vložíme do výlevky a vriacou vodou ju pomaly, pomaličky z jednej strany na druhú dobre popolievame.

Obrázok blogu

Počkáme jednu minútku a rybe prstami alebo pomocou malého nožíka takto krásne zmäknutú kožu stiahneme. Vlastne to mäso po kúskoch kože obielime. Narazíme na miesto, kde to nejde? Zoberieme naberačku s vriacou vodou a na to miesto nalejeme novú dávku. Po chvíli v sťahovaní pokračujeme. Za 2-3 minútky máme rybu bez kože, nepoškodenú.

Obrázok blogu

Cez sviatočné dni som takto zbavil kože strieborného lososa a išlo to, ako keď ošúpeme obarenú rajčinu, teraz polovičky kapra a bolo to len o máličko ťažšie. Zvládne to aj začiatočník a každý si už môže dopriať napríklad vyprážanú rybu bez nahorklo chutiacej kože. :)

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

A ideme na to:

Rybu nakrájame na menšie kúsky (pekné by boli aj podkovičky, ak by sme mali rybu vcelku), posolíme a jemne pokoreníme, zemiaky očistíme a surové nakrájame na kolieska, pór podobne na kolieska, orechy zabalíme do utierky a pobúchame po nich tĺčikom, vňať nasekáme a pripravíme si rybací bujón podľa návodu. (na 2 kocky 4dcl vriacej vody)

Obrázok blogu

Do vymasteného veľkého pekáča uložíme zemiaky, jemne ich posypeme čiernym korením, na ne poukladáme kolieska póru. Všetko jemne posolíme. Rybací bujón nie je príliš slaný, ale posolený samozrejme je.

Obrázok blogu

Pokračujeme s ryžou, ktorú rovnomerne nasypeme na vrch.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Na rad prichádzajú kúsky vlašských orechov a hrozienka. Zároveň všetko zalejeme rybacím bujónom a bielym vínom.

Obrázok blogu

Na vrch poukladáme kúsky ryby a

Obrázok blogu

vrstvenie ukončíme petržlenovou vňaťou.

Obrázok blogu

Ak máte doma hlinený rímsky hrniec, alebo iný typ hlinenej uzatvárateľnej nádoby na pečenie, je toto jedlo na jej využitie ideálne, nakoľko sa bude v uzavretej hlinenej nádobe dusiť a zároveň jemne zapekať. My ostatní, si pomôžeme tak, že plechový pekáč uzatvoríme iným pekáčom, alebo alobalom a v rúre vyhriatej na 200 stupňov dusíme asi 40 minút.

Obrázok blogu

Následne pekáč odokryjeme a ešte 10 minút zapekáme. Nie viac, jedlo musí ostať šťavnaté.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Tak a tu je výsledok.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu

tenjeho

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu