reklama

Varíme s Medveďom - Májová bryndza

Každý rok sa jej neviem dočkať rovnako ako prvých reďkoviek, alebo jarnej cibuľky. A keď už je konečne tu, jedol by som ju tuky, netuky pokojne aj každý deň. A najradšej presne v tej kombinácii s reďkovkami a cibuľkou. Májová bryndza je skutočnou kráľovnou mesiaca lásky. A preto sme na dnes pripravili až dva bryndzové recepty. Jeden tradičný slovenský a jeden v zaujímavej kombinácii s marinovanými paradajkami.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (108)

Prvý recept patrí určite k tým najjednoduchším aké sme vôbec na našom blogu uverejnili. Ja osobne som presvedčený, že sa na ňom nedá nič pokaziť.

Bryndzová polievka

Čo budeme potrebovať

Päť až šesť zemiakov, desať dekagramov bryndze (môže byť aj viac), lyžicu červenej papriky a mladú cibuľku. Môžeme okoreniť aj mletým čiernym korením.

Obrázok blogu

A čo s tým urobíme.

Zemiaky očistíme a nakrájame na malé kocky. Cibuľku nasekáme na jemno. Zemiaky aj cibuľku dáme variť do jemne osolenej vody. Soľou naozaj šetríme, pretože bryndza je slaná dosť. Uvaríme všetko celkom do mäkka. Zemiaky môžu byť aj tak trochu rozvarené.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Keď je všetko do mäkka uvarené vymiešame bryndzu s lyžicou červenej papriky. Ku zmesi pridáme jednu naberačku horúcej polievky a znova vymiešame.

Obrázok blogu

Polievku odstavíme a vlejeme do nej vymiešanú bryndzu. Premiešame a ďalej už nevaríme.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu

Druhý recept je už trochu náročnejší, ale stojí za to ho vyskúšať.

Bryndzový koláč s paradajkami

Čo budeme potrebovať

Na cesto dvadsať dekagramov hladkej múky, desať dekagramov zmäknutého masla a jedno vajce.

Na paradajkovú plnku paradajky a marinádu vyrobenú z jednej lyžice medu, jednej lyžice horčice, jednej lyžice olivového oleja a šťavy z polovice citróna.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na bryndzovú plnku dvadsaťpäť dekagramov bryndze a dve až tri vajcia.

Obrázok blogu

Do múky nasekáme zmäknuté maslo, pridáme jedno vajce a vypracujeme hladké maslové cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie, alebo mikroténového sáčku a odložíme najmenej na pol hodiny do chladničky. Dôležité je, aby maslo v ceste stuhlo.

Obrázok blogu

Paradajky nakrájame na kolieska, zalejeme pripravenou marinádou a odložíme do chladničky, aby sa s cestom stihli zoznámiť.

Obrázok blogu

Do bryndze vyklepneme vajíčka a rozmiešame do hladka.

Obrázok blogu

Cesto vyvaľkáme na primerane veľký rozmer a

Obrázok blogu

Pomocou valčeka ho prenesieme do formy na pečenie. Môžeme použiť koláčovú kruhovú formu, alebo formu na tortu. Prstami cesto rovnomerne ale jemne popritláčame k forme.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

A teraz si povieme niečo o slepom pečení. Je to vlatne predpečenie maslového cesta, aby ho mokrá plnka nerozmočila. Nechceme však, aby cesto príliš zhnedlo a preto ho musíme niečim prikryť. Najlepšie sa na to hodí papier na pečenie, ktorý zaťažíme suchou fazuľou.

Obrázok blogu

Vložíme do rúry predhriatej na 170 stupňov a pečieme asi desať minút.

Vytiahneme z rúry a odstránime papier s fazuľou. Fazuľu môžeme odložiť a používať na slepé pečenie znova a znova.

Obrázok blogu

Na predpečené cesto rozložíme namarinované paradajky.

Obrázok blogu

Dve až tri lyžice marinády pridáme k bryndzovej plnke a tú rozotrieme na paradajky.

Obrázok blogu

Pečieme ešte pätnásť minút. Tá vôňa je úžasná. Po upečení necháme vychladnúť a

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

vyberieme z formy.

Obrázok blogu

S veľkým zeleninovým šalátom je to skvelá večera.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu