reklama

Varíme s Medveďom - Šampiňónovo - kurací nákyp podľa Elti

Tak veru, moji milí. Opäť som zabrúsil na svoj obľúbenú bulharskú stránku o varení a veru opäť som neoľutoval. Narazil som na fantastický a veru veľmi originálny recept, ktorý sa mi natoľko páčil, že som na spôsobe prípravy nezmenil skoro ani ťuk. No dobre, kuracie prsia som vymenil za vykostené stehna a zmenil som pomer šampiňónov ku kuraciemu mäsu, ale to sú naozaj detaily...Autorka originálu sa volá Elti. Ďakujem za povolenie k prevzatiu, Elti. :)Šampiňónovo - kurací nákyp je ako stvorený pre teplú, ale aj studenú kuchyňu. Obzvlášť po vychladnutí drží skvele pokope a môže sa krájať aj na tenšie rezy.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (12)

Potrebujeme:

Na jednu klasickú tortovú formu cca 750 g kuracieho mäsa, 500 g šampiňónov, 2 vajíčka, 1 kyslú smotanu, 200 g taveného syra, 300 g tvrdého neúdeného syra, 2 strúčiky cesnaku, 3 polievkové lyžice Solamilu, mleté čierne korenie, bazalku, muškátový oriešok a soľ.

Ďalej tortovú formu, olej na vymastenie a múku na jej vysypanie.

Obrázok blogu

Kuracie mäso nakrájame na malé kocky, podobne aj šampiňóny, tvrdý syr nastrúhame, papriky upečieme na platni, necháme v uzavretej nádobe zdusiť, potom ich ošúpeme, zbavíme jadrincov a nakrájame na malé kúsky. Upečená červená paprika tomu dá chuť aj zaujímavý vzhľad. Ak ste však lenivci leniví, nahraďte ju surovou, alebo ešte lepšie sterilizovanou kapiou.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Do vhodnej nádoby vložíme kuracie mäso, pridáme asi 150 g šampiňónov, 100 g nastrúhaného syra, vklepneme 2 vajíčka, pretlačíme cesnak, ďalej pridáme kyslú smotanu, upečenú papriku, bazalku, čierne korenie a soľ. Vymiešame.

Obrázok blogu

Následne do hmoty pridáme tri lyžice Solamilu a dobre vymiešame. Necháme asi pol hodinu v chladničke odstáť.

Obrázok blogu

Tortovú formu vymastíme a vysypeme múkou, alebo strúhankou. Vykydneme do nej už teraz lákavo voňajúcu zmes a urovnáme ju.

Obrázok blogu

V inej vhodnej nádobe zmiešame zostatok (350 g) šampiňónov s taveným syrom a pridáme aj nastrúhaný muškátový orech. Ak máme tavený syr tvrdšieho typu, môžeme ho pred miešaním nakrájať na malé kúsky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Šampiňóny so syrom opatrne pomocou polievkovej lyžice v malých dávkach naložíme na kuraciu zmes a urovnáme.

Obrázok blogu

Pečieme v rúre vyhriatej na 160 stupňov asi 40 minút.

Obrázok blogu

Následne nákyp posypeme zvyškom nastrúhaného tvrdého syra (200 g) a...

Obrázok blogu

...ešte asi 15 minút dopekáme do zlatista.

Obrázok blogu

Už horúce to takto pekne drží pokope.

Obrázok blogu

Za tepla sme podávali so zemiakovou kašou a ľahkým, nie príliš dochuteným šalátom.

Obrázok blogu

Ako som však spomenul, dokonalým prekvapením bude tento nákyp aj za studena, len s chlebom či pečivom.

Dobrú chuť

tenjeho

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu