Varíme s Medveďom - Citrónová torta

Autor: Roman Daniel Baranek | 9.1.2011 o 12:00 | (upravené 9.1.2011 o 13:23) Karma článku: 12,61 | Prečítané:  5207x

Ak ste sa tešili na to že už konečne začne dieta, tak ešte chvíľu musíte počkať. Vari to nepoznáte? Práve keď sa už naozaj rozhodnete že s tým začnete, tak vám do toho vpadne rodinná oslava, alebo niečo podobné pre dietu úplne nevhodné. Tento recept vznikol vlastne vďaka darčeku jednej našej čitateľky. Okrem úžasných gréckych olív a sušenej bazalky v naozaj špičkovej kvalite, priniesla nám aj pohár malých citróv naložených v sirupe. Okamžite ako som tie citróniky zbadal, napadlo mi čo s nimi spravím. Citrónovú tortu! Takže keď sa ma Lukuma spýtala, či to budem vedieť využiť, mal som predstavu o recepte v ktorom tieto sladké citróny použijem.

Olivy sme spráskali rýchlosťou svetla, ale tie citróny stáli v chladničke skoro pol roka a čakali na svoju príležitosť. Teda na nejakú slávnostnú rodinnú príležitosť pri ktorej budem pripravovať tortu. A dočkali sa.

Pred samotným receptom ešte malé upozornenie. Torta je veľmi svieža a má výraznú kyslú citrónovú chuť. Hodí sa ako múčnik aj po ťažšom nedeľnom obede, ale môže sa stať, že pre menšie deti to bude trochu "prekvapenie". No jednoducho nemusí im úplne chutiť.

Čo budeme potrebovať

Predovšetkým čokoládový tortový korpus. Dá sa kúpiť hotový, alebo upiecť podľa receptu, ktorý je tu nižšie. Ten recept je už mnohokrát vyskúšaný a vždy vyšiel perfektne. K tomu potrebujeme jeden Zlatý klas, dva decilitre citrónovej šťavy, 150 gramov práškového cukru, 250 gramov masla a samozrejme tie citróniky v sirupe. (pravdou je, že sú nepovinné a môžete ich nahradiť, alebo celkom vynechať)

DSCN6653.JPG

Tak a poďme na to

Z dvoch deilitrov citrónovej šťavy a jedného Zlatého klasu uvaríme citrónový puding. Ak máte strach z tej kyslosti rozrieďte citrónovú šťavu vodou, nezabudnite však dodržať pomer dva decilitre tekutiny a jeden zlatý klas. Ja ale určite doporučujem aby ste to riskli. Stojí to za to.

DSCN6655.JPG

Pudink necháme za občasného premiešania celkom vychladnúť a zašľaháme do neho práškový cukor, kým sa nerozpustí. V tej kyslej mase to ide pomerne rýchlo.

Maslo necháme zmäknúť a po kúskoch ho zašľaháme do osladenej citrónovej masy.

DSCN6660-1.JPG

Tak a krém je hotový.

DSCN6665.JPG

Nakladané citróny narežeme na kolieska, krém necháme v chladničke trochu stuhnúť a pripravíme si podnos  hotovú tortu

DSCN6666.JPG

Tortový korpus rozrežeme na dve časti. Podnos obložíme papierom a položíme na neho spodný kruh korpusu, ktorý trochu ho pooblievame sirupom z nakladaných citrónov

DSCN6668.JPG

Natrieme asi dve tretiny krému ozdobíme nakrájanými citrónmi...

DSCN6670.JPG

a priklopíme vrchným dielom, ktorý jemne popritláčame. Celú trotu necháme stuhnúť v chladničke a...

DSCN6672.JPG

na koniec ju ozdobíme. Ja som ju celú natrel zvyšným krémom a o zbytok sa postarali nakladané citróny a horká čokoláda.

DSCN6675.JPG

Na tanieri môžeme pridať trochu osladnej šľahačky. Výrazná, čerstvá, pri tom lahodná chuť má v sebe čosi návykové.

DSCN6677.JPG

Dobrú chuť!

DSCN6681.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

S kým sa križuje Robert Kaliňák?

Všade inde by už demisia ministra vnútra bola aj zabudnutá a nástupca dávno v úrade.


Už ste čítali?