Varíme s Medveďom - Grilované kuracie prsia so špenátom

Autor: Roman Daniel Baranek | 30.1.2011 o 12:00 | Karma článku: 12,14 | Prečítané:  9969x

Po prvýkrát som sa s týmto jedlom stretol pred pár rokmi, keď som začal pracovať v centre mesta. Na jedálnom lístku, alebo vrámci "meníčok" ho ponúkalo veľmi veľa miestnych reštaurácii. S obľubou si ho objednávali najmä mladšie ročníky žien v exkluzívnych kostýmoch, ako súčasť svojho nikdy nekončiaceho diétneho programu, samozrejme bez prílohy. Keďže ani môj diétny program sa akosi stále nekončil a navyše kombinácia mi bola od prvého momentu sympatická, šiel som hneď do toho. Prežil som jedno z najhorších sklamaní ohľadne gastronómie v centre Bratislavy. Asi milimeter široký polopriesvitný a totálne vysušený plátok kuracích pŕs namočený v rozbrednutom nevábne voňajúcom špenátovom jazierku. Všetko veľmi precízne zbavené akýchkoľvek známok chuti. Des! Ten perfektne 'vystajlovaný' víťaz mužskej súťaže krásy, čo tam pracoval ako čašník, si moje zdesenie všimol a s neodolateľným úsmevom mi oznámil:"Ale viete, toto je jedlo označené ako diétne."

Ešte som sa párkrát pokúsil naplniť si svoju potrebu grilovaného kuraťa so špenátom, ale výsledok bol vždy hlboko pod očakávaním.

Pochopil som, že si ho budem musieť ukuchtiť sám a rozhodol som sa s receptom trošku pohrať. Jedlo by malo byť chutné a zároveň by malo vydržať prísny dohľad diétneho poradcu. Naozaj som pevne presvedčený o tom, že DIÉTNE NEZNAMENÁ BEZ CHUTI.

Čo budeme potrebovať

Kuracie prsia a mrazený listový špenát sú základom. Môžeme použiť aj čerstvý špenát, ale na trhu sú dnes naozaj kvalitné mrazené druhy. K tomu jeden pór, tri lyžice olivového oleja, cesnak, kúsok balkánskeho syra, rascu, čierne korenie a soľ.

K tomuto jedlu sa najlepšie hodia uvarené zemiaky, ale pre naozajstných hardcore dietárov sa samozrejme podáva bez prílohy. A naopak pre tých čo im je energetická hodnota jedla úplne jedno, skúste zapekanú zemiakovú kašu, ktorá sa ostatne dá pripraviť aj diétne.

001.JPG

Pór nakrájame na drobno a krátko ho podusíme na dvoch lyžiciach olivového oleja. Jemne ho posolíme.

003.JPG

Keď pór pustí šťavu, pridáme cesnak a korenie, po krátkej chvíli aj mrazené kocky špenátu.

004.JPG

Varíme prikryté, kým sa špenátové kocky nerozpadnú, potom odkryjeme, kým sa nevyvarí tekutina a špenát je hotový. Samozrejme, že môžete namiesto póru použiť klasicky malú cibuľku, alebo napríklad pridať smotanu, ale takto jednoducho pripravený špenát má svoje čaro.

005.JPG

Kuracie prsia očistíme, umyjeme, nakrojíme ostrím nožom, aby sme ich roztvorili na väčší plát.

007.JPG

Pod potravinárskou fóliou ho jemne naklepeme. Netreba z neho spraviť papier, len toľko aby sa zjednotila hrúbka mäsa. Často stačí naklepávať len dlaňou.

008.JPG

Mäso jemne osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Olivovým olejom potrieme buď mäso, alebo grilovaciu panvicu.

009.JPG

Panvicu rozohrejeme a mäso na ňu uložíme. Z jednej strany ho grilujeme tak dlho, pokiaľ nezačne "belieť" aj väčšina vrchnej strany mäsa. Približne tri minúty by na to malo stačiť.

Potom ho obrátime a z druhej strany dogrilujeme už len krátko jednu až dve minúty.

010.JPG

Hotovo. Grilované kuracie prsia sú jemné a šťavnaté.

011.JPG

Už to treba len všetko naukladať na tanier. Špenát posypeme strúhaným balkánskym syrom (ak máme naozaj prísnu diétu, môžeme pokojne vynechať)

Zemiaky sú len uvarené v jemne osolenej vode, bez pridania tuku, ale samozrejme tiež nie sú povinné.

012.JPG

Dobrú chuť.

013.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?