Varíme s Medveďom - Zapekaná cukina s bazalkou

Autor: Roman Daniel Baranek | 27.2.2011 o 12:00 | Karma článku: 11,82 | Prečítané:  8309x

Už je mi akosi pridlho zima. Chcelo by to niečo, čo aspoň trochu zavonia letom a slnkom. Čo mi pri varení, aj pri jedení zavonia, zachutí a pripomenie teplo. Problém je, že typicky letné ingrediencie ako napríklad paradajka a paprika, sú teraz na jedenie úplne nepoužiteľné. Voňajú aj chutia ako stuchnutá tráva (nie nemyslm tú s vysokým obsahom THC) a to mi vždy viac než leto a teplo pripomína stajňu. Pri premýšľaní a preberaní ingrediencií, ktoré by som chcel použiť, som nakoniec narazil na cukinu. Kvalitou, veľkosťou, vôňou aj chuťou sa najviac zo všetkej zeleniny podobá na tú, čo je v obchode aj v lete. No a balíček čerstvej bazalky hneď vedľa nej zavoňal len, čo som ho chytil do ruky.

Tak vznikol tento jednoduchý a voňavý recept.

Čo budeme potrebovať

Asi jeden kilogram cukiny, štyri decilitre mlieka, štyri polievkové lyžice hladkej múky, kúsok tvrdého syra, dve vajcia, viazaničku čerstvej bazalky, olej a soľ.

Môžeme použiť aj iné čerstvé, alebo sušené bylinky, fantázii sa medze nekladú.

DSCN4351.JPG

Čo s tým urobíme

Cukinu nakrájame na tenké kolieska a dáme ju variť do mierne osolenej vody. Privedieme k varu a varíme dve minúty.

DSCN4364.JPG

Zlejeme a necháme vychladnúť.

DSCN4374.JPG

Z oleja, múky a mlieka pripravíme hladký bešamel. Do horúceho pridáme nastrúhaný syr a vymiešame ho.

DSCN4367.JPG

Do vychladnutého pridáme vajcia a nasekanú bazalku a premiešame.

DSCN4370.JPG

Uvarenú cukinu a bešamel zmiešame, vykydneme do pekáča a uhladíme.

DSCN4377.JPG

Pečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov približne tridsať minút a je to hotové.

DSCN4381.JPG

Nakoniec som tej paradajke neodolal, ale bolo to zbytočné. Cukina mi na ten príjemný pocit "letnej kuchyne" úplne stačila a nejaký ten týždeň tú zimu ešte vydržím.

DSCN4384.JPG

Dobrú chuť.

DSCN4389.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Kupujúci Japonec? Neexistuje, tvrdia stánkari z vianočných trhov

Strávili sme jeden deň so stánkarmi, aby sme zistili ako vidia návštevníkov spoza svojich pultov.

EKONOMIKA

Deti boháčov majú vlastnú sieť, stojí za ňou Slovák

Byť bohatým je nuda, keď vás nikto nevidí.


Už ste čítali?