Varíme s Medveďom - Chlebové placky I

Autor: Roman Daniel Baranek | 6.3.2011 o 12:00 | Karma článku: 12,00 | Prečítané:  8809x

Je to niekoľko týždňov, čo som v rozhlase počul správu, v ktorej naraz, v jednej kope odznelo niekoľko informácii: "Kríza skončila - neurodilo sa dosť pšenice - zdražie chlieb, pečivo a cestoviny - je to OK pretože za posledné roky potraviny nezdraželi." Priznám sa, najprv ma nadvihlo z poslednej časti informácie, ale potom som si uvedomil, že je to vlastne celé tak trochu nezmysel a začalo vo mne zrieť rozhodnutie: "Mali by sme začať premýšľať nad pravidelnou domácou prípravou chleba." To čo ma nakoniec utvrdilo v tomto rozhodnutí nebola cena, ale kvalita. Keď sme začali kupovať tmavý chlieb a na obaloch začali čítať, čo obsahuje, nestíhali sme sa čudovať.

Recept na chutný biely chlieb bez použitia zbytočnej chémie sem pred rokom aj kúsok zavesil Macko. Moderná gastronómia ako jeden zo svojich prúdov hlása návrat ku koreňom, a ak teda hľadáme korene dnešného chleba, tak predovšetkým nie je z bielej múky a je vo forme placky. Môj prieskum ponuky múk na trhu, receptov na internete a tradičných národných kuchýň sa preto sústredil na chlebové placky a dnes tu je prvá časť môjho bádania.

Pôvodné chlebové placky boli z nekvaseného cesta. Prvý dnešný recept je mimoriadne jednoduchý a mohli by sme povedať, že je to súčasná verzia chlebového prapradeduška. Recept je úžasne jednoduchý a mňa výsledok milo prekvapil.

Celozrnné nekvasené chlebové placky

Budeme potrebovať jednu šálku pšeničnej grahamovej múky, pol šálku ražnej múky, pol šálky pohánkovej múky, dve lyžice oleja, lyžičku soli a studenú vodu. Výber múk, z ktorých placky pripravíme je celkom na našom rozhodnutí. Ak je celozrnná múka problém, rovnakým spôsobom sa dajú pripraviť aj z bežnej hladkej múky.

Do cesta môžeme zapracovať aj vybrané koreniny. Fantázii v tomto smere by som nekládol žiadne hranice. Ide len o to, s čím sa bude chlieb jesť.

001.JPG

Múky vysypeme do misy, pridáme k nim olej, soľ a ak chceme aj vybraté koreniny. Ja som pripravoval čisté placky bez príchute.

003.JPG

Postupne pridávame studenú vodu, ktorú zapracovávame do cesta.

004.JPG

Vypracujeme hutné, lepkavé cesto, ktoré zabalíme do fólie a najmenej na dve hodiny odložíme do chladničky. Dobré je nechať ho v nej cez noc.

Po vytiahnutí cesto ešte trochu prepracujeme a pre ďalšiu manipuláciu ho jemne podsypeme múkou.

005.JPG

Rozdelíme ho na polovice a...

006.JPG

na pomúčenej pracovnej ploche ho vlhkou dlaňou a prstami roztlačíme na placku. Ide to naozaj veľmi ľahko. Placka je hrubá približne pol centimetra a jej veľkosť je závislá na veľkosti panvice, v ktorej placky upečieme.

007.JPG

Potrebujeme k tomu veľkú panvicu s pokrievkou a tvar a veľkosť placky sa najlepšie meria práve priložením pokrievky.

008.JPG

Opekáme na sucho a prikryté, pretože inak by placka príliš vyschla. Najprv päť minút z jednej strany, potom sedem minút z druhej strany.

009.JPG

Hotové voňavé chlebové placky, bez použitia akejkoľvek chémie sú vynikajúcou raňajkovou prílohou. Chutná nátierka a čerstvá zelenina k tomu teplé placky, no proste báseň.

010.JPG

Výborné sú ešte aj na druhý deň.

011.JPG

Druhý recept je oveľa oveľa mladší a pri jeho príprave použijeme aj kvasnice. Kysnuté cesto je pre mnohých hotovým strašiakom, ale toto je však také jednoduché, že ho naozaj zvládne každý.

Liate kysnuté chlebové placky

Pri príprave tejto placky som použil štvrť kilogramu ovsenej a štvrť kilogramu špaldovej múky. K tomu pridáme jedno vajce, lyžičku soli a kvások z pol litra teplej vody, polovice kocky kvasníc a lyžičky cukru.

012.JPG

K múke pridáme vajce a kvások...

013.JPG

a varechou do hladka vymiešame riedke cesto bez hrudiek.  Hustota je podobná ako pri ceste na lievance, takže cesto sa musí liať a nedržať tvar.

014.JPG

Prikryté ho necháme asi hodinu kysnúť.

015.JPG

Potom ho vylejeme na olejom vymazaný plech a mokrými rukami roztlačíme po celej ploche.

016.JPG

Pečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov približne dvadsať minút. Necháme vychladnúť a nakrájame na štvorce.

018.JPG

Tento chlieb sa výborne hodí ako prílohový k hustým desiatovým polievkam, ale skúšal som ho aj rozrezať a naplniť syrom a zeleninou a bolo to tiež vynikajúce. Správne uskladnený vydržal tri dni.

Tak a prvú časť chlebových placiek máme za sebou. Ich najväčšou výhodou je, že vieme, čo jeme, a tak si naozaj môžeme povedať: "Dobrú chuť..." a k tomu ešte: "Na zdravie!"

019.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?