Varíme s Medveďom - Chlebové placky II

Autor: Roman Daniel Baranek | 13.3.2011 o 12:00 | Karma článku: 13,23 | Prečítané:  5094x

Neviem či ste si minulý týždeň všimli, ale mňa to pri príprave placiek zarazilo. Aj keď som použil grahamové, celozrnné múky z pohánky, raže alebo ovsa, výsledné chleby nemali tmavohnedú farbu. Jedno cesto dokonca pôsobilo, akoby bolo z bežnej bielej múky. Pri balených chleboch sa v obchode aspoň môžeme dočítať o ich zložení, ale o nebalených chleboch a pečive túto informáciu len tak ľahko nezískame. Čím ďalej tým viac ma preto omína nápad, zaoberať sa prípravou chlebov v našej domácnosti pravidelne. Dnes sa na chlebové placky pozrieme cez optiku dvoch svetových kuchýň. Inšpiráciou budú arabská a indická kuchyňa.

Prvý recept je voľne inšpirovaný arabskou kuchyňou a tak trochu aj Jamiem Olivierom.

Arabský chlieb s cícerom

Potrebujeme trištvrte kilogramu grahamovej pšeničnej múky (môžeme použiť akúkoľvek), konzervu cíceru a jedny kvasnice. K tomu ešte dva decilitre teplej vody lyžicu cukru a lyžicu soli.

001.JPG

Z teplej vody, cukru a kvasníc pripravíme kvások.

Cícerovú konzervu otvoríme, cícer zlejeme a prepláchneme a pripravíme si nejaký nástroj na jeho roztlačenie,

002.JPG

Do múky roztlačíme cícer, pridáme soľ a kvások. Môžeme pridať aj koreniny, napríklad indický kmín, kurkumu, koriander...

003.JPG

Vypracujeme mäkké, pružné cesto. Hotové je vtedy, keď sa prestane lepiť na steny nádoby a ruku. Ako s každým kysnutým cestom aj s týmto sa musíme trochu pohrať a nepôjde to tak rýchlo ako minulý týždeň pri liatej placke.

004.JPG

Napriek tomu, že cesto z grahamovej múky je ťažšie, za pol až trištvrte hodinu na teplom mieste krásne vykysne.

005.JPG

Rozdelíme ho na polovice...

006.JPG

a z každej vyvaľkáme elipsovitú placku, ktorú nožom pozdĺžne niekoľko krát narežeme.

007.JPG

Pomocou valčeka placku prenesieme na plech, necháme ešte pätnásť minút podkysnúť a poriadne ponatierame olejom.

008.JPG

Pečieme v rúre zohriatej na stosedemdesiat stupňov približne sedemnásť minút. Horúcu placku hneď po vytiahnutí z rúry natrieme vodou.

009.JPG

Správne zabalené vydržia niekoľko dní, ale som presvedčený, že nebudú mať možnosť.

010.JPG

Voňavé a hutné sú skvelou prílohou.

011.JPG

Indická kuchyňa je plná placiek. Sú jednou zo základných príloh a pripravujú sa na množstvo spôsobov. Cesto je ale vždy založené na zmesi múky, lyžice oleja a toľko vody aby vzniklo hutné lepkavé cesto. Kvasnice v ceste sú výnimkou.

Indické paráty (parathy)

Pripravil som ich z presne rovnakého cesta ako minulo týždňové nekvasené placky, takže podrobné fotografie si môžete pozrieť tam. Stručne, potrebujeme dve šálky múky, dve lyžice oleja, lyžičku soli a studenú vodu. Vypracujeme cesto, ktoré necháme odpočívať v chladničke najmenej hodinu, najlepšie cez noc.

012.JPG

Z cesta vymiesime guľky veľkosti pingpongovej loptičky.

013.JPG

Každý kúsok rozvaľkáme na tenkú milimetrový placku a ponatierame ju olejom. Placku zložíme na štvrtiny a ešte raz veľmi jemne valčekom rozvaľkáme od základne trojuholníka k jeho vrcholu. Postupujeme naozaj jemne, pretože jednotlivé vrstvy placky sa nesmú premiesiť a zlepiť. Potrebujeme len trojuholník jemne predĺžiť.

014.JPG

Vyprážame v kvalitnom oleji z každej strany jeden až jeden a pol minúty...

015.JPG

do zlato hneda.

016.JPG

Voňavé a chrumkavé placky podávame ihneď ako výbornú prílohu k duseným mäsám a zelenine. Zabalené cesto vydrží v chladničke niekoľko dní, takže ich môžeme pripraviť vždy čerstvé.

017.JPG

Dobrú chuť a nezabudnite, že viem čo jem.

018.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

U. S. Steel odchádza, o košickú fabriku bojujú Třinecké železárny

U. S. Steel predáva košické železiarne, ponuku predložili Číňania a skupina slovenských miliardárov.

KOMENTÁRE

Úbohá stredná trieda, tá sa vo Ficovom vlaku nevezie zadarmo

Ak sa niektorí chcú mať závratne dobre, musia sa tí ostatní mať horšie.

KOMENTÁRE

Ako o tridsať rokov rozvrátim našu spoločnosť

Moderné demokracie sa premenia na vlády starých.


Už ste čítali?