Varíme s Medveďom - Krehké plnené rožteky

Autor: Roman Daniel Baranek | 3.4.2011 o 12:00 | Karma článku: 13,60 | Prečítané:  6441x

Tento jednoduchý a vynikajúci múčnik pripravovala kedysi naša mamina na každé väčšie sviatky. Takže dvakrát do roka, na Vianoce a na Veľkú noc. Plnila rožteky vždy aspoň tromi rôznymi plnkami, takže to boli vlastne také rožteky s prekvapením. Na recept som si spomenul, keď sa ma kamarátka opýtala, čo budeme piecť na Veľkú noc. Keďže u nás bude celá rodina, teda všetci súrodenci, prekvapím ich koláčom z detstva, pri ktorom sme súťažili o to, kto nájde lepšiu plnku. Vyhrávala tvarohová.

Recept je trochu prácny, ale v zásade jednoduchý. Drobné pečivo vydrží správne uskladnené podobne dlho, ako napríklad linecké pečivo. Maslové cesto navyše časom zjemnie a je ešte chutnejšie.

Čo budeme potrebovať

Na cesto potrebujeme 400 gramov hladkej múky, 250 gramov masla a kelímok kyslej smotany.

001.JPG

Maslo by malo byť zmäknuté, aby sa ľahšie spracovávalo. Všetky ingrediencie vysypeme do misy a...

002.JPG

spracujeme na hladké cesto, ktoré necháme najmenej dve hodiny odstáť v chladničke aby stuhlo a pri spracovávaní sa neroztekalo.

003.JPG

Zatiaľ si pripravíme plnky. Ja som robil makovo lekvárovú. Len som jednoducho pomiešal pomletý mak, slivkový lekvár a lyžicu hnedého cukru. Môžete pridať aj trochu rumu, alebo hrozienka.

Ďalšie možnosti plnky sú orechová, lekvárová, maková, tvarohová... alebo sa rožteky dajú pripraviť aj na slano so syrom, bryndzou, mletým údeným, klobásou a podobne.

004.JPG

Keď cesto stuhne, rodelíme ho na šesť častí.

005.JPG

Každú časť spracujeme a na pomúčenej doske...

006.JPG

Vyvaľkáme na tenkú placku, hrubú najviac jeden milimeter. Ostrým nožom vzniknutý kruh nakrájame na osminy.

007.JPG

Do každej časti uložíme kúsok plnky.

008.JPG

Zvinieme a vytvarujeme do rožteka. Postupujeme tak, že každý trojuholník rolujeme od jeho základne k vrcholu a dva protiľahlé konce jemne stlačíme a ohneme k sebe.

009.JPG

Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

010.JPG

Pečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov osemnásť až dvadsať minút.

011.JPG

Ešte horúce obalíme v práškovom cukre s vanilkou.

012.JPG

Voňavé, krehké rožteky určite ozdobia každý slávnostný stôl.

013.JPG

Dobrú chuť.

014.JPG

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?