Varíme s Medveďom - Ryža... ryža... ryža...a čo potom?

Autor: Roman Daniel Baranek | 10.4.2011 o 12:00 | Karma článku: 11,98 | Prečítané:  5773x

Akože čo potom? Najprv si dáme oslavu toho, že sme tú ryžovú očistnú kúru prežili. (splnené) Jediným kritériom, ktoré sa pri tom nijako neskúma je stupeň "zdravosti" skonzumovaných jedál. (splnené) Potom zistíme, že nám tá oslava až tak dobre neurobila a spomenieme si na to, ako skvele a ľahko sme sa cítili v predchádzajúcom mesiaci. (splnené) A nakoniec máme ako vždy dve možnosti. Buď ten pocit ignorovať, alebo sa pokúsiť prispôsobiť svoju bežnú stravu tak, aby sme sa pocitu tej ľahkosti priblížili čo najviac. (splnené)

Nie, neznamená to, že by sme sa stali zrazu vegánmi. Len naturálna ryža v našom jedálničku zakotvila akosi zásadnejšie. Aj keď ju kombinujeme napríklad s v šaláte s jogurtovou zálievkou, alebo s duseným kuracím na zelenine.

V článku kde som o očistnej ryžovej kúre písal, je na konci recept na ryžové placky. Doma nám veľmi chutili, tak som sa s "cestom" trochu hral a skúšal veci, ktoré nadchli nás aj našich priateľov. Dnešný recept je ukážkou toho, čo všetko s ryžovo  strukovinového cesta vyšlo.

Slané koláčiky

Dostal som igelitovú tašku plnú medvedieho cesnaku. Časť sme zjedli za studena, ale bolo ho priveľa a bolo treba ho spotrebovať. Tak som si spomenul na to ryžovo fazuľové cesto a recept bol na svete.

Potrebovať budeme medvedí cesnak, ryžu, fazuľu, olej, bylinky (bazalka, tymián, majoránka...) cesnak, pohánkovú múku a soľ.

001.JPG

Medvedí cesnak poriadne umyjeme, vysušíme a potom ho nasekáme na drobnejšie kúsky.

002.JPG

V panvici rozohrejeme olej. Pridáme na plátky nakrájaný cesnak a do horúceho postupne pridávame nasekaný medvedí cesnak. Premiešame a poprehadzujeme ho kým sa nezdusí a potom pridáme ďalší. Takto postupujeme kým neminieme všetky zelené listy. Potom pridáme rozotreté strúčiky cesnaku, premiešame...

003.JPG

a plnku do koláčikov máme hotovú. Teraz je dôležité vydržať to a nezjesť túto cesnakovú dobrotu len tak. Je vynikajúca napríklad ako špenát s volským okom a pár zemiakmi, alebo na chrumkavom toaste s paradajkou.

004.JPG

Ryžu a fazuľu uvaríme, samozrejme každú zvlášť a necháme vychladnúť.

005.JPG

Na mäsovom mlynčeku ich pomelieme, pridáme olej, cesnak, bylinky, pohánkovú múku a soľ a všetko spracujeme na cesto.

006.JPG

Plech vyložíme papierom na pečenie a mokrými rukami z cesta vytvarujeme koláčiky pripravené na plnenie.

008.JPG

Naplníme poduseným medvedím cesnakom.

009.JPG

Pečieme v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňom tridsať minút. Chrumkavé na povrchu, jemné a mazľavé vo vnútri, plné skvelej cesnakovej chuti a jari.

010.JPG

S cestom sa pracuje trochu ťažko, lepí sa a preto treba mať ruky namočené. Ale chcel som skúsiť spraviť aj väčšie koláče. Táto plnka je z podusenej brokolice na póre. Ako vidíte podarilo sa a boli naozaj skvelé.

011.JPG

Slaná torta s kyslou kapustou

V ceste som použil len dve nové ingrediencie. Namiesto fazule uvaríme kukuricu a namiesto pohánkovej múky použijeme kukuričnú. Ostatné ingredienie na cesto zostali nezmenené. K tomu ešte potrebujeme asi kilogram nasekanej kyslej kapusty.

012.JPG

Hotové ryžovo kukuričné cesto je trochu jemnejšie ako cesto s fazuľou.

Kyslú kapustu vyžmýkame a nasekáme.

Tortovú formu potrieme olejom a začneme ju plniť. Naspodok roztlačíme polovicu cesta, rozložíme kyslú kapustu a na ňu druhú polovicu cesta.

013.JPG

Pečieme na stosedemdesiat stupňov asi štyridsaťpäť minút. Necháme celkom vychladnúť a vyberieme z formy.

014.JPG

Skvelá zvonku chrumkavá, vo vnútri šťavnatá torta.

015.JPG

Sladké koláčiky

Pripravíme ich z ryžovo kukuričného cesta, ale na miesto censaku, soli a byliniek použijeme med, hnedý cukor a škoricu.

016.JPG

 

Jabĺčka očistíme, nastrúhame a zmiešame s hnedým cukrom.

018.JPG

Ďalej postupujeme rovnako ako v prípade slaných koláčikov. Vytvarujeme ich mokrými rukami a plníme vyžmýkanou jablkovou plnkou.

019.JPG

Na stosedemdesiat stupňov pečieme tridsať minút a koláčiky sú hotové.

020.JPG

Môžeme ich plniť, tvarohom, orchami, hrozienkami, džemom, makom, alebo si pripraviť aj jednu "nevhodnú" verziu a naplniť ich čokoládovými vajíčkami.

Z cesta spravíme malé guľky a čokoládové vajíčka do nich jednoducho vtlačíme.

021.JPG

Pečieme dvadsaťpäť minút a sú hotové.

022.JPG

Nie, naozaj sme sa nestali vegánmi, aj keď tie dnešné recepty tak vyzerajú. Mäso bude čoskoro. Zatiaľ teda len dobrú chuť a na zdravie.

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?