Varíme s Medveďom - Pečená hus

Autor: Roman Daniel Baranek | 1.5.2011 o 12:00 | Karma článku: 11,56 | Prečítané:  12225x

Hus je posledný vták, ktorý mi ešte chýbal v zbierke. Len si nič nepredstavujte. Ide o to, že hus je jediný druh bežnej domácej hydiny, ktorú som ešte nikdy nijako nepripravoval a práve preto som ju tento rok prichystal na našu celorodinnú večeru. Prečítal som niekoľko desiatok receptov a všetky boli až neuveriteľne podobné. Klasika je jednoducho klasika, a tak som ani ja nepodľahol chuti experimentovať. Ukázalo sa, že to bolo správne rozhodnutie a tento jednoduchý klasický recept mal úspech u celej rodiny.

Recept je síce trochu zdĺhavý, ale v podstate celkom jednoduchý. Určite sa pri ňom nijako nenarobíme, aj keď jeho príprava trvá až dva dni.

Čo budeme potrebovať

Samozrejme hus a k nej soľ, mlieko, dve jabĺčka a rascu. To je naozaj všetko.

DSCN7562.JPG

Prípravu začneme večer, pred dňom samotného pečenia. Hus umyjeme, očistíme a zvonku aj zvnútra poriadne nasolíme. Jednoducho vezmeme soľ medzi prsty a votrieme ju zo všetkých strán do husi. Nasolenú hus odložíme na noc do chladničky.

DSCN7563.JPG

Na druhý deň celú hus poumývame mliekom. Poriadne, aby sme spláchli všetku prebytočnú soľ. Na tento kúpeľ minieme najmenej pol litra mlieka a po kúpeli hus nevysušujeme.

DSCN7568.JPG

Uložíme do pekáča prsiami nahor a dovnútra napcháme jabĺčka. Hus poriadne popicháme ostrým nožom, aby ľahšie vytekala masť, posypeme rascou a podlejeme vodou do jednej tretiny pekáča. Prikryjeme a môžeme piecť.

DSCN7571.JPG

Pečieme pri teplote dvesto stupňov tri až štyri hodiny. Každú hodinu hus skontrolujeme. Odoberieme prebytočnú masť a ak je treba, dolejeme vodou. Prikryté pečieme celkom do mäkka a ak nie je hus pekne hnedá až potom ju odokryjeme a dopečieme.

DSCN7572.JPG

Tak tu mala byť ešte fotka celej husi krásne do chrumkava vypečenej, ale hostia už prišli a vôňa bola príliš omamná a ja som sa akosi priveľmi ponáhľal, a tak som sa zbadal, až keď už bola naporciovaná.

Oddelíme stehná, krídla a časť pŕs od zadnej časti chrbtice. Upečená hus musí držať pokope, ale zároveň sa  musí mäso ľahko oddeľovať od kostí.

DSCN7575.JPG

U nás boli, domáce parené knedle, ktoré úplne bezkonkurenčne pripravuje Macko a červená dusená kapusta. Skvelou prílohou k pečenej husi sú ale aj lokše.

DSCN7579.JPG

Dobrú chuť.

DSCN7581.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?