Varíme s Medveďom - Čevapčiči z tofu

29.5.2011 o 12:00 (upravené 29.5.2011 o 10:34) | Karma článku: 12.39 | Prečítané  4141-krát

Vážne ma nebavia zvýhodnené menu, ktoré ponúkajú reštaurácie v okolí môjho pracoviska. Kurací rezeň je celkom uchádzajúce jedlo, ale každý deň... Vyzerá to, že fantázia šla na dovolenku a nahradilo ju hľadanie odpovede na otázku, čo všetko sa dá naplniť do vyprážaného kuraťa. Jedlo si teda nosievam z domu. Snažím sa, aby bolo čo najľahšie. To viete, sedieť po ťažkom obede za počítačom, by mohlo spôsobiť, že budem mať na čele otlačenú klávesnicu.

Mnoho ľudí si od tofu dáva vytrvalý odstup, ale v našej kuchyni túto ingredienciu používame celkom radi. Vraj je zdravá a ja môžem doplniť, že ak sa dobre pripraví, aj chutná. V dnešnom recepte som použil údené, ale určite sa dá pripraviť aj z čistého. Navyše, ak použijete biele tofu, jedlo sa okamžite stáva vhodným pre "Viem čo jem".

Čo budeme potrebovať

2 kusy údeného tofu, 1 šálku ovsených vločiek, dve lyžice sezamu, dve vajcia, sójovú omáčku a nejakú strúhanku na obaľovanie. Ja som použil bezlepkový výrobok, kukuričnú strúhanku.

Jedlo okoreníme soľou a zmesou korenia podľa vlastnej chute. Môžeme použiť všetko, čo sme zvyknutí dávať do bežných fašírok, ale mám pre vás inšpiráciu na malú zmenu. Okoreniť čevapčiči mletým čiernym korením a sušeným mletým zázvorom.

001.JPG

Čo s tým urobíme

Ovsené vločky a sezam vysypeme do horúcej panvice.

002.JPG

Na sucho a za stáleho miešania ich opražíme, kým nezískajú zlato hnedú farbu a orieškovú vôňu. Necháme ich vychladnúť.

003.JPG

Potom zmes opražených ovsených vločiek a sezamu rozmixujeme na prášok. Získame tým vlastne takú ovseno sezamovú múku.

004.JPG

Tofu nakrájame do väčšej misy. Pridáme vajcia, ovseno sezamovú múku, soľ, sójovú omáčku a koreniny podľa vlastného výberu.

005.JPG

Ponorným mixérom všetko rozmixujeme na hladkú kašu, ktorú necháme chvíľu odpočinúť v chladničke.

006.JPG

Mokrými rukami tvoríme zo zmesi malé valčeky, ktoré obaľujeme v strúhanke. Masa je mäká a dosť sa lepí, takže sa snažíme mať ruky stále mokré a pracujeme jemne, ale rýchlo.

007.JPG

Valčeky naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

008.JPG

Pečieme v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov asi dvadsať minút.

009.JPG

Najlepšou prílohou sú varené zemiaky a nejaký jednoduchý šalát.

010.JPG

Jednoduchý, ľahký a pri tom chutný obed je zabalený.

Dobrú chuť.

011.JPG

Hlavné správy

Z DOMOVA

Je investigatívna žurnalistika dôležitejšia ako v minulosti?

Sledujte prednášku Walta Bogdanicha, trojnásobného držiteľa Pulitzerovej ceny.

KOMENTARE.SME.SK

Aliancia za rodinu obhajuje tribalistickú morálku

Z tých, ktorými naši predkovia kedysi pohŕdali, dnes môžu byť naši kamaráti a susedia.

ROZHOVOR

Litovský exprezident: Gorbačov nám nikdy nepovedal prepáč

Pre mnohých Litovčanov je ich prvý prezident Vytautas Landsbergis ako otec národa.


Už ste čítali?