Varíme s Medveďom - Pečené mäso

Autor: Roman Daniel Baranek | 5.6.2011 o 12:00 | Karma článku: 12,77 | Prečítané:  9673x

Treba si vážne priznať, že to minulotýždňové tofu príliš slávy nepobralo a že čitateľov som nijako zvlášť nepresvedčil. Nedá sa nič robiť u nás doma tofu na jedálnom lístku býva a občas sa s ním popasujeme a popasujete aj tu na blogu. Takže som na vyváženie toho "príliš zdravého" receptu dnes siahol na celkom opačný koniec zoznamu rozdeľujúceho jedlá na zdravé a dobré. Je to teda taká malá satisfakcia pre tých, čo to pred týždňom "museli vydržať". Vy ostatní, ktorým sa to tofu páčilo, alebo vy ktorí ho bežne používate namiesto mäsa, ani hádam nečítajte ďalej. Dnes si totiž upečieme kus bravčového.

Ak už chceme piecť bravčové mäso, treba si kúpiť kvalitné a na to určené. Dá sa upiecť aj bravčové stehno, ale výsledok môže byť predsa len dosť suchý a tak trochu aj bez chuti. Na jeho upečenie je dobré vybrať celkom iný recept. Niečo z juhoeurópskych kuchýň. A naopak pečený bôčik je šťavnaté a veľmi chutné mäso, ale ani pri jeho kúpe netreba zabúdať na kvalitu. Mali by sme kúpiť mäso, ktoré je pekne prerastené tukom a nie tuk, v ktorom sa zabudol kúsok mäsa.

Dnešný recept je mimoriadne jednoduchý aj keď príprava by mala začať už deň pred jeho konzumáciou.

Čo budeme potrebovať

Samozrejme, že hlavne bravčové mäso. Ja som si pripravil jeden a pol kilogramu bravčového bôčiku bez kosti a jeden a pol kilogramu bravčovej krkovice bez kosti. Počítal som totiž s viacerými stravníkmi. K tomu ešte potrebujeme pol kilogramu cibule (toto množstvo cibule treba zachovať aj keď sa množstvo mäsa zníži na polovicu), liter suchého bieleho vína, horčicu, soľ, čierne korenie (množstvo týchto ingrediencií už upravíme podľa množstva mäsa).

001.JPG

Mäso nakrájame na väčšie kocky a cibuľu nasekáme na mesiačiky.

002.JPG

Kusy mäsa nasolíme, okoreníme a bohato potrieme horčicou. Cibuľu posolíme a jemne rozmačkáme prstami

003.JPG

Do pekáča naukladáme polovicu cibule, na ňu rozložíme mäso a celé to opäť posypeme cibuľou. Nakoniec zalejeme litrom bieleho vína.

004.JPG

Prikyjeme a aspoň cez noc odložíme do chladničky, ale pokojne aj na dvadsaťštyri hodín.

005.JPG

Na druhý deň pečieme v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov. Najprv hodinu prikryté, potom pol hodinu odkryté. Polievame výpekom a ak je treba podlievame bielym vínom, vývarom, alebo vodou.

006.JPG

Vôňa je naozaj mimoriadne intenzívna a chuť tohoto vypečeného marinovaného mäsa za ňou nijako nezaostáva.

007.JPG

Môžeme si k nemu pripraviť napríklad kapustu, alebo špenát so zemiakovými knedľami, ale úplne postačí kyslá uhorka a čerstvý domáci chlieb.

008.JPG

Dobrú chuť.

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Kupujúci Japonec? Neexistuje, tvrdia stánkari z vianočných trhov

Strávili sme jeden deň so stánkarmi, aby sme zistili ako vidia návštevníkov spoza svojich pultov.

EKONOMIKA

Deti boháčov majú vlastnú sieť, stojí za ňou Slovák

Byť bohatým je nuda, keď vás nikto nevidí.


Už ste čítali?