Varíme s Medveďom - Pečený králik s balkánskou plnkou

Autor: Roman Daniel Baranek | 12.6.2011 o 12:00 | Karma článku: 11,79 | Prečítané:  6044x

Králik už v našej kuchyni bol. Teda zatiaľ iba tento...  Áno je to veru tak, nielen, že králik sa objavuje vo "Varíme s Medveďom" po prvý krát, toto mäso sa vôbec po prvý krát objavuje v našej kuchyni. Preto som sa študiu toho, ako pripraviť králika venoval pomerne podrobne. Najprv som si pozrel všetky časti "Slunce, seno...", potom som sa spýtal uja Googla, vytiahol som aj svoje antikvariátne kuchárske knihy a nakoniec (ako to už býva) spomenul som si na korene. Naša babička vyrábala neuveriteľne chutnú plnku do najrôznejších pečených živočíchov. Na jej chuť som si znova spomenul pred pár rokmi na dovolenke v Chorvátsku a keď som pozeral na to vyčistené a k úprave pripravené zviera, pomyslel so si na ňu. Na plnku, na babičku aj na jej veľkú kuchyňu... No a bolo rozhodnuté.

Dnes jednoducho nebude fotografia kompletných ingrediencií. Tak aspoň zoznam.

Čo budeme potrebovať

Králika, cesnak, na tenké plátky nakrájanú slaninu.

Na plnku si pripravíme hrnček ryže, na jemno nasekanú cibuľu, veľkú lyžicu červenej papriky, jedno malé lečo, cesnak, olej, soľ a zelené bylinky.

Ešte niekoľko poznámok k tomu leču. Použijeme len domáce, pretože to je obvykle pripravené z naozaj zrelých a kvalitných ingrediencií. Ak nemáme domáce a ešte nie sú dostať letné, zrelé, voňavé paradajky a papriky, použijeme radšej kvalitnú taliansku konzervu lúpaných paradajok. Nikdy nepoužívajte kúpené lečo. Pridávajú do neho ocot a to by jedlu uškodilo. Samozrejme, že ak je už dostať kvalitné letné paradajky a papriky, použijeme tie. Vtedy je táto plnka zďaleka najlepšia.

A čo s tým spravíme

Deň vopred si pripravíme králika. Králika umyjeme vysušíme, ak treba odblaníme. Cesnak ošúpeme.

001.JPG

Roztlačeným cesnakom poriadne ponatierame celého králika zvonka aj zvnútra a cez noc ho prikrytého necháme v tom cesnaku oddýchnuť.

002.JPG

Pripravíme si plnku. Ryžu opláchneme, cibuľu nasekáme na jemno...

003.JPG

Do väčšej panvice dáme rozohriať olej. Do sklovita opražíme nasekanú cibuľu. Pridáme červenú papriku a za stáleho miešania popražíme, kým sa paprika nerozvonia, len veľmi krátko, aby nezhorkla.

004.JPG

Pridáme prepláchnutú ryžu, poriadne premiešame a trochu opražíme. Do zmesi vylejeme lečo (alebo nasekané čerstvé paradajky a papriky) a opäť všetko premiešame.

005.JPG

Zalejeme vodou tak, aby siahala asi prst nad ryžu a necháme pomaly dusiť, kým sa tekutina nevyparí a ryža nezmäkne.

006.JPG

Nakoniec do plnky pridáme nasekané alebo suché bylinky, roztlačený cesnak a necháme ju vychladnúť.

007.JPG

Vychladnutou plnkou poriadne naplníme králika.

008.JPG

Veľkou ihlou a kuchynskou niťou ho zašijeme.

009.JPG

Obalíme ho do slaniny, podlejeme vodou a môžeme piecť. Najprv pečieme prikryté na stosedemdesiat stupňov asi hodinu až hodinu a štvrť. Samozrejme podľa veľkosti králika. Toto bol naozaj mladučký kus, celý vážil jeden kilogram. Staršie kusy pečieme prikryté aj dve hodiny.

010.JPG

Počas pečenia králika si zo zvyšnej plnky vyrobíme prílohu. Malé zapekacie misky vyložíme slaninou, rozdelíme do nich plnku a na vrch ešte rozložíme slaninu. Pečieme spolu s králikom dvadsaťpäť až tridsať minút.

011.JPG

Upečené uložíme na teplé miesto.

012.JPG

Keď mäso zmäkne, vyberieme ho, odložíme slaninu a ešte 30 minút dopečieme otvorené, aby králik dostal peknú farbu.

013.JPG

Hotový, krásne voňavý, jeho mäso je síce tuhšie a suchšie, ale šťavnatá plnka si s ním skvelo rozumie.

014.JPG

My sme ho podávali s ryžou zo zapekacích misiek, ale plnka pečená  priamo v králikovi bola absolútne vynikajúca.

015.JPG

Dobrú chuť.

016.JPG

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Kupujúci Japonec? Neexistuje, tvrdia stánkari z vianočných trhov

Strávili sme jeden deň so stánkarmi, aby sme zistili ako vidia návštevníkov spoza svojich pultov.

EKONOMIKA

Deti boháčov majú vlastnú sieť, stojí za ňou Slovák

Byť bohatým je nuda, keď vás nikto nevidí.


Už ste čítali?