Varíme s Medveďom - Čerešňové halušky

Autor: Roman Daniel Baranek | 10.7.2011 o 12:00 | Karma článku: 13,80 | Prečítané:  4410x

Dnes sa po dlhej dobe znova pozrieme do kuchyne starých mám. Možno ste si už zvykli, že v kuchyni u starej mamy vždy varíme za gastráč.  Dnes z toho gastráča zostane ešte poriany kus. Najmä ak to bude ako u nás, keď čerešne naoberal Macko sám v Banskej Štiavnici. Doniesol misu krásnych sladkých čerešní a moja mama si pri pohľade na ne spomenula na recept, ktorý jej rozprávala staručká suseda. Väčšie halušky z nokerlového cesta, ktoré je pomiešané s čerešňami. Je to síce len strohý popis, ale uznajte, že je to výzva. No a presne takto vznikol jednoduchý a rýchly recept, ktorým spravíte radosť všetkým tým, ktorí majú radi sladké jedlá.

Čo budeme potrebovať

Dvadsať dekagramov hladkej a dvadsať dekagramov polohrubej múky, jedno vajce, tri decilitre vody, štipku soli a pol kilogramu odkôstkovaných čerešní narezaných na polovičky.

Po prvom ochutnaní sa priznávam, že keď budem tento recept robiť nabudúce, pridám do cesta aj balíček škoricového cukru.

Na hotové halušky budeme potrebovať ešte mletý mak, práškový cukor a maslo.

001.JPG

Do misy vysypeme obe múky, pridáme vajce a vodu. Cesto miesime varechou.

002.JPG

Vodu pridávame postupne tak, aby vzniklo cesto hustoty ako na halušky. Je jemne lepkavé. Necháme ho asi desať minút odpočinúť. Zatiaľ si na sporák postavíme vodu vo veľkom hrnci. Pridáme lyžičku soli a privedieme ju k varu.

003.JPG

Keď je cesto odpočinuté, pridáme k nemu čerešne a...

004.JPG

...všetko to ešte raz varechou poriadne premiesime.

Keď voda v hrnci začne vrieť, namočíme do nej polievkovú lyžicu a vykrajujeme s ňou halušky, ktoré hádžeme do vody.

006.JPG

Halušky po minúte uvolníme, pretože sa veľmi pravdepodobne prilepili na dno. Počas varenia sa niektoré čerešne z cesta uvolnia, ale to nás vôbec nemusí trápiť.

Potom ako halušky vyplávajú na povrch, ich varíme ešte tri minúty a následne ich dierovanou lyžicou vyberieme.(Mimochodom odfotiť halušky vo vriacej vode, z ktorej stúpa para, je fakt záhul.)

007.JPG

Halušky naranžujeme na tanier,...

008.JPG

...posypeme mletým makom pomiešaným s práškovým cukrom a polejeme roztopeným maslom.

Okrem maku môžeme použiť akúkoľvek obľúbenú posýpku. (orechy, tvaroh, opraženú strúhanku...)

009.JPG

Dobrú chuť.

010.JPG

 

Ideme opäť ma splav Hrona, takže ak sa neutopíme, tak sa ozveme.:)

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?