Varíme s Medveďom - Viem čo jem - Raňajky a desiaty II

Autor: Roman Daniel Baranek | 17.7.2011 o 12:00 | Karma článku: 13,19 | Prečítané:  8690x

Opäť sa vraciame k téme, ktorá ma tento rok naozaj zaujíma. Aby som sa zbytočne neopakoval, jej prvú časť aj s vysvetlením môžete nájsť tu. Faktom je, že dnes oveľa viac ako pred rokom čítam, z čoho je potravinársky výrobok vyrobený a nestíham sa čudovať. Načo sú v niektorých potravinách nezmyselné prísady? Stačí si zadať jednoduchú úlohu "uvarím pre celiatika" a začať čítať etikety a zistíte, že ani guláš neuvaríte tak ako ste boli zvyknutí. Od začiatku je jasné, že bude určite bez múky, koniec koncov taký je najlepší, ale z ingrediencií musíme vyhodiť aj horčicu a kupované zavárané lečo (napríklad). No a mäsové výrobky? To je snáď úplné peklo! Bezlepkovú šunku dnes už súkromní mäsiari ponúkajú celkom bežne, ale tá cena...

Pravdu povediac ani s tou bežnou šunkou to nie je všetko úplne v poriadku a jediným šťastím často je, že na tj už nakrájanej si teda nič o tom čo obsahuje neprečítame. Tak som rozhodol. Dnes si pripravíme domácu šunku, bez akejkoľvek chémie a lepku. Potrebovať budeme len dve ingrediencie

Jeden kilogram bravčového stehna a polievkovú lyžicu morskej soli. Je to si tak polovičné množstvo ako je na obrázku. To je všetko.

001.JPG

Mäso očistíme, zbavíme tuku a šliach a nakrájame ho na malé kocky.

002.JPG

Tie uložíme do hrnca a zasypeme soľou.

A teraz príde na radu masáž. Riadne, silou aspoň dve tri minúty mäso so soľou masírujeme a premiešavame. Zakryjeme pokrievkou a odložíme do chladničky na jeden alebo dva dni.

003.JPG

Po dvoch dňoch je mäso pripravené. Na pohľad sa veľmi nezmenilo, ale ak ho chytíme do ruky, je na povrchu mazľavé a lepkavé.

Pripravíme si veľký hrniec s vodou. Rúru nastavíme na osemdesiat stupňov a hrniec do nej strčíme. Ak nemáme nádobu na varenie šunky, použijeme bežný sáčik na tlačenku...

004.JPG

a mäso do neho poriadne natlačíme. Snažíme sa aby v sáčku nevznikali vzduchové bubliny. Sáčik pevne zaviažeme. Strčíme do hrnca v rúre a pri osemdesiatich stupňoch varíme asi dve hodiny.

005.JPG

Voala.

006.JPG

Počas varenia šunky sa do sáčiku vyvarila aj nejaká voda z mäsa. Je to v poriadku. sáčik môžeme prepichnúť a vodu nechať vytiecť, potom už treba šunku len nechať úplne vychladnúť, najlepšie cez noc a vybrať zo sáčika.

007.JPG

Tenké plátky domácej šunky, ktorá je z mäsa a bez chémie. A gazdinky si ešte ako bonus môžu spočítať, že je lacnejšia ako tie najlacnejšie "šunky" z obchodu.

009.JPG

No a čo s ňou urobíme? Čokoľvek. Hoci to čo sme spravili my asi nie je ani bezlepkové a ani najzdravšie, ale na fracúzke bagety ja proste trpím. No dobre tak spravte hemendex. :) A vyskšajte aj kuraciu a morčaciu.

010.JPG

Dobrú chuť.

011.JPG

 

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

U. S. Steel odchádza, o košickú fabriku bojujú Třinecké železárny

U. S. Steel predáva košické železiarne, ponuku predložili Číňania a skupina slovenských miliardárov.

KOMENTÁRE

Úbohá stredná trieda, tá sa vo Ficovom vlaku nevezie zadarmo

Ak sa niektorí chcú mať závratne dobre, musia sa tí ostatní mať horšie.

KOMENTÁRE

Ako o tridsať rokov rozvrátim našu spoločnosť

Moderné demokracie sa premenia na vlády starých.


Už ste čítali?