reklama

Varíme s Medveďom - Viem čo jem - Raňajky a desiaty II

Opäť sa vraciame k téme, ktorá ma tento rok naozaj zaujíma. Aby som sa zbytočne neopakoval, jej prvú časť aj s vysvetlením môžete nájsť tu. Faktom je, že dnes oveľa viac ako pred rokom čítam, z čoho je potravinársky výrobok vyrobený a nestíham sa čudovať. Načo sú v niektorých potravinách nezmyselné prísady? Stačí si zadať jednoduchú úlohu "uvarím pre celiatika" a začať čítať etikety a zistíte, že ani guláš neuvaríte tak ako ste boli zvyknutí. Od začiatku je jasné, že bude určite bez múky, koniec koncov taký je najlepší, ale z ingrediencií musíme vyhodiť aj horčicu a kupované zavárané lečo (napríklad). No a mäsové výrobky? To je snáď úplné peklo! Bezlepkovú šunku dnes už súkromní mäsiari ponúkajú celkom bežne, ale tá cena...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (98)

Pravdu povediac ani s tou bežnou šunkou to nie je všetko úplne v poriadku a jediným šťastím často je, že na tj už nakrájanej si teda nič o tom čo obsahuje neprečítame. Tak som rozhodol. Dnes si pripravíme domácu šunku, bez akejkoľvek chémie a lepku. Potrebovať budeme len dve ingrediencie

Jeden kilogram bravčového stehna a polievkovú lyžicu morskej soli. Je to si tak polovičné množstvo ako je na obrázku. To je všetko.

Obrázok blogu

Mäso očistíme, zbavíme tuku a šliach a nakrájame ho na malé kocky.

Obrázok blogu

Tie uložíme do hrnca a zasypeme soľou.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

A teraz príde na radu masáž. Riadne, silou aspoň dve tri minúty mäso so soľou masírujeme a premiešavame. Zakryjeme pokrievkou a odložíme do chladničky na jeden alebo dva dni.

Obrázok blogu

Po dvoch dňoch je mäso pripravené. Na pohľad sa veľmi nezmenilo, ale ak ho chytíme do ruky, je na povrchu mazľavé a lepkavé.

Pripravíme si veľký hrniec s vodou. Rúru nastavíme na osemdesiat stupňov a hrniec do nej strčíme. Ak nemáme nádobu na varenie šunky, použijeme bežný sáčik na tlačenku...

Obrázok blogu

a mäso do neho poriadne natlačíme. Snažíme sa aby v sáčku nevznikali vzduchové bubliny. Sáčik pevne zaviažeme. Strčíme do hrnca v rúre a pri osemdesiatich stupňoch varíme asi dve hodiny.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Voala.

Obrázok blogu

Počas varenia šunky sa do sáčiku vyvarila aj nejaká voda z mäsa. Je to v poriadku. sáčik môžeme prepichnúť a vodu nechať vytiecť, potom už treba šunku len nechať úplne vychladnúť, najlepšie cez noc a vybrať zo sáčika.

Obrázok blogu

Tenké plátky domácej šunky, ktorá je z mäsa a bez chémie. A gazdinky si ešte ako bonus môžu spočítať, že je lacnejšia ako tie najlacnejšie "šunky" z obchodu.

Obrázok blogu

No a čo s ňou urobíme? Čokoľvek. Hoci to čo sme spravili my asi nie je ani bezlepkové a ani najzdravšie, ale na fracúzke bagety ja proste trpím. No dobre tak spravte hemendex. :) A vyskšajte aj kuraciu a morčaciu.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu