Varíme s Medveďom - Šalát Mechouia (mešuja) s drobnosťou

Autor: Roman Daniel Baranek | 31.7.2011 o 12:00 | Karma článku: 12,51 | Prečítané:  3592x

Rozhodol som sa, že budem neústupný a tvrdohlavý. Tí čo zariaďujú počasie, si stále nevšimli, že v kalendári je júl a nie október a ani môj minulotýždňový recept im to nepripomenul. Možno, že Cézar šalát sa im nezdal až taký letný (predsa len obsahuje majonézu), takže v dnešnom recepte pritvrdíme a priletníme. Tak zhodiť deky, vyliať ten horúci čaj s medom a skúsime ich spolu presvedčiť, že teraz naozaj má byť leto.

Pre recept na šalát si skočíme do Tunisu a čo už môže byť letnejšie ako stredomorská Afrika a šalát z grilovanej zeleniny. Ak ste sa rozhodli to tomu letu fakt natrieť, tak rozžeravte aj gril, ale postačí aj elektrická rúra.

Čo budeme potrebovať

Päť zelených paprík, päť zrelých rajčín, dve veľké cibule, tri strúčiky cesnaku, petržlenovú vňať, tuniaka z konzervy, na osobu jedno vajce, čierne olivy, olivový olej, citrónovú šťavu, rímsky kmín a soľ.

001.JPG

Najprv si ugrilujeme respektíve upečieme zeleninu. Na plech vystlaný papierom uložíme papriky, cibuľu a v rúre rozohriatej na dvesto stupňov pečieme asi desať minút.

002.JPG

Vytiahneme z rúry. Upečené papriky pretočíme neupečenou stranou na hor a pridáme k nim paradajky a cesnak. Pečieme ďalších desať minút.

004.JPG

Upečená zelenina nádherne vonia.

005.JPG

Vložíme ju všetku do hrnca, prikryjeme pokrievkou a necháme vychladnúť.

006.JPG

Vychladnutú zeleninu ošúpeme, zbavíme jadierok a

007.JPG

...nožom nasekáme na čo najmenšie kúsky. V Tunise sa na spracovanie upečenej zeleniny používajú drevené mažiare a hmota, ktorá vznikne, je skoro celkom hladká. Môžeme použiť napríklad aj mlynček na mäso a zeleninu pomlieť v ňom, ale štruktúra ktorá vznikne sekaním, nám doma veľmi chutí.

008.JPG

Všetku zeleninu premiešame v mise. Pridáme hrsť na jemno nasekanej petržlenovej vňate, citrónovú šťavu, olivový olej, drvený rímsky kmín, soľ a znova premiešame. Šalát necháme poriadne vychladnúť v chladničke.

009.JPG

Podávame s tuniakom z konzervy, vajíčkom uvareným na tvrdo, ozdobené olivami. Ako príloha sa najlepšie hodí arabský chlieb.

010.JPG

Výdatný a jemný šalát doplnený chuťou tuniaka a zvýraznený olivami. Tak keď toto už nie je na leto...

011.JPG

Keď toto nie je na leto, tak ešte pritvrdíme. Posledný pokus. K úžasnému šalátu si pripravíme ten najletnejší dezert aký poznám. Ovocné sorbety. Jahodový, pomarančový a s kiwi.

Budeme potrebovať ovocie, cukor, vodu a balsamikový ocot. Do sorbetov sa pridáva aj alkohol, ale ja som ho tento krát úplne vynechal.

012.JPG

Najprv si pripravíme sirup. Na jeden sorbet použijeme polovicu šálky cukru a jednu šálku vody. Za občasného miešania privedieme k varu, odstavíme a necháme vychladnúť.

013.JPG

Na jahodový sorbet použijeme šálku sirupu, dve šálky jahôd a tri lyžice balsamikového octu.

Na sorbet s kiwi použijeme šálku sirupu šesť až sedem kivi a šťavu z jedného citrónu.

Na pomarančový sorbet použijeme šálku sirupu, šťavu z troch až štyroch pomarančov a jedného citróna.

014.JPG

Postupujeme tak, že ingrediencie vložíme do mixéra a rozmixujeme ich na hladkú hmotu. V niektorých receptoch doporučujú výslednú zmes prepasírovať, ale mne sa to zdá celkom zbytočné. Rozmixované ovocie nalejeme do vhodných misiek a šup s nimi do mrazničky.

015.JPG

Po prvej hodine misky vyberieme a vidličkou sorbety riadne premiešame. Zmes začne tuhnúť najprv pri stenách nádoby, takže ich zoškrabeme a premiešame. Úlohou je dostať do zmesi vzduch. Vrátime do chladničky a zopakujeme približne každú trištvrte hodinu.

Tu na obrázku je vidieť, ako má vyzerať sorbet pri jeho poslednom miešaní. Vtedy sa naozaj snažíme a vidličkou ho vyšľaháme. Práve vzduch, ktorý sa tak do sorbetu dostane, spôsobí, že to celé nestuhne na kompakú kocku ľadu.

Po rozšľahaní zmesi nádoby zavrieme a necháme v mrazničke.

016.JPG

Hotové sorbety sú tuhé, drobné kúsky zmrznutej ovocnej drene, ktoré sa na jazyku nádherne rozpúšťajú. Môžeme ich podávať.

017.JPG

No ale teraz už naozaj. Môže byť niečo letnejšie ako ľahká sladká a kyslá zmrazená ovocná dreň? Tak nech sa nám druhá polovica prázdnin vydarí a dobrú chuť.

018.JPG

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?