Červenú kvasenú kapustu som objavil až teraz. Nie, že by som si ju v obchode nikdy nevšimol, len som ju nikdy nenaložil do košíka, nezaplatil a neodniesol domov. Má príjemnú chuť a určite popremýšľam ako ju využiť aj na iné recepty (v zime :).
Čo budeme potrebovať
Bravčové rezne, my sme mali celé kotlety aj s okolitým tukom a kúskom panenky, ale vhodná bude aj krkovička, alebo stehno (ak použijeme stehno doplnil by som recept ešte o slaninu). Kyslú kapustu, hrsť sušených v teplej vode, jeden a pol decilitra červeného vína, čierne korenie, soľ a trochu oleja.
Pripravíme si plnku do závitkov. Do rozohriatej panvice vysypeme červenú kapustu, hríby aj s vodou, veľmi jemne posolíme a pokoreníme a necháme dusiť.
Podusenú kapustu z hríbmi potom ešte varíme odkrytú, pokiaľ sa nevyvarí všetka tekutina a plnka je hotová. Necháme ju vychladnúť.
Pripravíme si mäso. Narežeme dookola všetky šľachy a rezeň rozklepeme celkom do tenka. Okoreníme mletým čiernym korením.
Na plátok mäsa rozložíme plnku a...
zavinieme do závitku. Aj z vrchu závitok jemne okoreníme.
Závitky naukladáme do vymasteného pekáča.
Pečieme pri stosedmdesiatich stupňoch asi päťdesiat minút. Vrchná časť závitkov sa upiekla do chrumkava ako koža a kyslá kapusta zabezpečila, že vo vnútri je mäso stále šťavnaté.
Závitky z pekáča vyberieme a odložíme na teplé miesto. Výpek prelejeme do panvice, pridáme k nemu červené víno a necháme variť. Tekutinu zredukujeme asi na polovicu jej pôvodného množstva a tak si vyrobíme skvelú redukciu ako omáčku pod mäso.
Redukcia ma výrazne silnú chuť, takže jej naservírujeme len pár lyžíc. Podávame so zemiakovými knedlíkami.
Rýchly recept na zemiakové knedle. Kilo zemiakov uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a očistíme. Nasrúhame ich a pridáme stopäťdesiat gramov detskej krupice, tristopäťdesiat gramov polohrubej múky, dve vajcia a soľ. Vymiesime cesto, vytvarujeme z neho knedlíčky a uvaríme v osolenej vode podľa veľkosti pätnásť až dvadsať minút.
Načerpali sme silu, takže o týždeň sa znovu vrátime k "Slávnym šalátom". Dobrú chuť.