Varíme s Medveďom - Zo starého nové II

Autor: Roman Daniel Baranek | 21.8.2011 o 12:00 | Karma článku: 13,17 | Prečítané:  4393x

Po piatich rokoch písania receptov, sa niekedy inšpirácia hľadá veľmi ťažko. Vyťahujem svoj zošit s receptami, kuchárske knihy, na internete vyhľadávam blogy a stránky slávnejších kolegov z celého sveta a nič. A  niekedy to príde ako blesk z jasného neba, keď to ani nečakám. Pred pár týždňami mala priamo tu v diskusii Čvirová nápad, že by som mohol skúsiť nejaké recepty na spotrebovanie zvyškov. Podľa mňa je to výborný nápad. Sú to temer presne dva roky, čo sme túto tému skúsili prvýkrát.  Dnes sa k nej vrátime a ja už teraz môžem sľúbiť, že nie naposledy.

Priznám sa, že u nás doma tých zvyškov veľa nezostáva, ale jednej veci sa nám vždy podarí uvariť akosi priveľa. Omáčku na špagety. Boloňskú omáčku robíme veľmi jednoducho. Len na cibuľke opražíme mleté mäso, pridáme paradajky, bazalku a cesnak, prisolíme, prikoreníme a dusíme. V chladničke potom vďaka výpeku z mäsa stuhne celkom do tuha.

001.JPG

Prvý recept je viac než jednoduchý. Zo zbytku boloňskej omáčky si pripravíme

Boloňské toasty

Okrem omáčky budeme potrebovať ešte na plátky nakrájaný tvrdý syr a toastový chlieb, alebo akékoľvek obľúbené pečivo.

002.JPG

Na plátky chleba pokladieme tvrdý syr, na neho rozotrieme omáčku a prikryjeme druhým plátkom chleba.

003.JPG

Pripravíme v toastovači, alebo v rúre ohriatej na dvesto stupňov päť minút. Chrumkavé voňavé raňajky s chuťou Talianska a dovolenky sú hotové.

004.JPG

Nasledujúce jedlo zostane u nás málokedy. Aj tentokrát sme museli oficiálne vyhlásiť, že toto je zvyšok, inak by sme určite dovarili za misku kolienok a spráskali ho. Paprikáš patrí u nás k obľúbeným jedlám. Tento je morčací a bol vynikajúci.

005.JPG

S pár v domácnosti bežne dostupných ingrediencií z neho pripravíme skvelé:

Paprikášové mafiny

K zostatku paprikáša (v podstate to môže byť akákoľvek mäsová omáčka perkelt, sviečková, stroganov, hovädzie na hubách...) si pripravíme pol šálky oleja, pol šálky jogurtu (mlieka, smotany, zákvasu...), jedno vajce, jeden a pol šálky hladkej múky a pol balíčka kypriaceho prášku do pečiva.

006.JPG

Najprv z paprikášu povyberáme "husté".

007.JPG

Do "riedkeho" pridáme olej, jogurt, vajce a môžeme aj jemne prisoliť a dokoreniť. Všetko spolu premiešame.

008.JPG

Pridáme hladkú múku a varechou spracujeme na vláčne cesto.

009.JPG

Pripravíme si plech na mafiny. Vložíme do neho papierové košíčky a lyžicou ich naplníme. Do košíčka dáme lyžicu hmoty, vložíme kúsok "hustého" ktoré sme vybrali na začiatku a prikryjeme druhou lyžicou hmoty.

010.JPG

Pečieme na stosedemdesiat stupňov dvadsať minút. Necháme vychladnúť.

011.JPG

Hodí sa ako večera s kopou chrumkavého šalátu, alebo namiesto pagáčikov, či iného slaného pečiva na párty a oslavy.

012.JPG

Dobrú chuť.

013.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?