Varíme s medveďom - Pečené papriky v náleve

Autor: Roman Daniel Baranek | 28.8.2011 o 12:00 | Karma článku: 11,94 | Prečítané:  7389x

Pečené papriky sa v najrôznejšej forme objavili na našom blogu už mnohokrát. Naozaj ich často používame v kuchyni a ich vôňu považujeme za jednu z najpodmanivejších kuchynských vôní. Dnešná úprava je vlastne zaváranie pečených paprík na zimu a je pravdou, že keď si v zime papriky otvoríte, zavanie na vás z pohára leto. Ja som ich však zavárať prestal. Nie že by sa mi nechcelo, ale vždy keď som pár pohárov pripravil, do mesiaca boli fuč. Preto vám dnes ukážem len formu prípravy, ktorá v chladničke vydrží také dva týždne. (Kecám. Ešte nikdy nevydržali dlhšie ako týždeň).

Podľa mojich doterajších skúseností neexistujú ľudia, ktorí by mali k tomuto jedlu irelevantný vzťah. Buď ho budete milovať, alebo neznášať. Tak som sám zvedavý, kde sa zaradíte. Ale poďme na to.

Čo budeme potrebovať

Päť kilogramov paprík, cesnak, veľkú viazaničku zelerovej vňate, ocot, olej, soľ. Všetko môžeme naložiť do zaváračkových pohárov (na toto množstvo to budú tak tri až štyri poháre) , alebo do vhodnej nádoby, ktorú si odložíme v chladničke.

001.JPG

Papriky umyjeme, osušíme rozložíme na plech a upečieme v rúre. Na toto množstvo paprík budeme potrebovať tak dva plechy.

002.JPG

Pečieme pri teplote dvesto stupňov dvadsať minút. Potom plech vyberieme, papriky popretáčame neopečenou stranou nahor a dopečieme ešte pätnásť minút. Odporúčam pod papriky na plech rozprestrieť papier na pečenie.

003.JPG

Papriky preložíme do hrnca, zavrieme pokrievkou a necháme vychladnúť do teploty, v ktorej sme schopní s nimi pracovať a nepopáliť si ruky.

004.JPG

Zatiaľ zeler natrháme na menšie vetvičky, umyjeme a osušíme. Cesnak olúpeme a nakrájame na chipsy. Množstvo cesnaku je závislé na stupni našej vlastnej cesnakofílie.

005.JPG

Tak a všetko máme pripravené. Ako vidíte ja papriky nakladám do malého plastového vedierka. Na toto množstvo použijem dve.

006.JPG

Na spodok nádoby rozprestrieme zelerovú vňať, na ňu naukladáme vrstvu paprík, posypeme cesnakom a osolíme. Každú papriku rozrežeme pozdĺžne od hora až k špičke. Vytečie z nej šťava, ktorú zachytávame do hrnca. Vrstvy zeleru a paprík opakujeme pokiaľ nádoba nie je plná.

007.JPG

Nádoby sú naplnené, navrch ešte rozložíme zeler a posolíme. Šťavu, ktorá vytiekla z paprík prelejeme do pohára. Doplníme šálkou oleja a trištvrte šálkou octu a poriadne vidličkou premiešame. Na tieto kýbliky potrebujeme necelého pol litra nálevu. Ak bolo paprikovej šťavy málo doplníme vodou.

008.JPG

Nálevom zalejeme papriky až do vrchu, uzavrieme a po vychladnutí môžeme odložiť v chladničke. Po dvoch dňoch ich môžeme otvoriť a konzumovať.

Ak sme sa rozhodli papriky zavárať tak ich v pohároch sterilizujeme len päť minút, aby celkom nezblatoveli.

010.JPG

Nakladané papriky sa hodia ku všetkému k čomu by sme si dali šalát, alebo kyslú uhorku. Faktom však je, že ak ich máme v chladničke je celkom nezaujímavé k akým jedlám sa papriky hodia. Dôležité je premýšľať nad tým aké jedlá sa hodia k nakladaným paprikám. Najlepší je ale tak obyčajný chlieb, alebo pečivo s maslom a soľou.

011.JPG

Dobrú chuť.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?