reklama

Varíme s Medveďom - Slané palacinky

Vyzerá to, že s tým koncom leta to nebude až také horúce, ako sa snažili predpovedať meteorológovia najprv v júli a potom v auguste. Podľa ich posledných predpovedí majú byť dokonca aj september a október veľmi teplé, ale kto sa v tom už dnes vyzná. Ja sa každopádne teším z teplých dní a z toho, že vám môžem konečne priniesť nejaký letný recept, ktorý sa aj naozaj hodí k počasiu, čo je za oknami a nebáť sa, že pri predstieraní leta dostaneme všetci spolu zápal pľúc.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (24)

Slané palacinky sú jednoduché, chutné a ľahké jedlo, ktoré sa hodí na rýchlu večeru, alebo ho môžeme použiť ako slávnostnejšie teplé predjedlo.

Čo budeme potrebovať

Pol litra mlieka, pol litra vývaru, alebo bujónu, dve vajcia, hladkú múku a olej na vyprážanie. Ja som v recepte použil ražnú múku, pretože sa mi páči, keď sú slané palacinky tmavšie, ale je to celkom na vás.

Obrázok blogu

Z ingrediencií vymiešame klasické hladké palacinkové cesto. Najjednoduchší spôsob je múku a vajcia rozšľahať v polovici mlieka aby vzniklo hladké tuhšie cestíčko, ktoré potom pridaním ostatnej tekutiny zriedime na požadovanú hustotu. Množstvo múky sa dá odhadnúť len veľmi ťažko. V tomto recepte som použil sedem lyžíc. Cesto nesmie byť príliš husté, pretože palacinky sú potom hrubé a ani príliš riedke, pretože sa potom ľahko trhajú.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Palacinky vyprážame klasickým spôsobom. Na horúcej panvici z oboch strán do zlatohneda.

Pre tých, ktorý ešte nikdy palacinky nerobili, takto vyzerá podrobne popísaný postup. Ostatní pokojne prejdite k ďalšiemu obrázku. No a tí, ktorí sa chcete pokochať jedným z našich prvých receptov, hlavne vtedajším prevedením, nech sa páči. :)

Panvicu necháme poriadne rozohriať (to je veľmi dôležité). Potrieme ju olejom.

Naberačkou naberieme cesto. V jednej ruke držíme naberačku s cestom a v druhej panvicu.

Cesto rozlejeme po panvici a zároveň panvicu nakláňame a natáčame tak, aby sa cesto rozlialo po celej ploche.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Panvicu vrátime na horák a palacinku necháme, aby sa z jeden strany opiekla do hneda. Nejakým vhodným plochým predmetom uvoľníme okraje palacinky. (Plochý nôž, alebo nejaká špachtľa)

Palacinka je z jednej strany hotová vtedy, keď sa po panvici volne posúva a nie je nikde prilepená.

Palacinku podoberieme a otočíme na druhú stranu. Dopečieme a hotové palacinky ukladáme na seba na tanier.

Obrázok blogu

Slané palacinky môžeme plniť čímkoľvek, čo nám ponúkne chladnička, alebo na čo máme chuť. Len tak som z chladničky vytiahol, čo v nej bolo a tu sú dve možnosti. Opražená slanina a bryndza, alebo praženica, na cibuľke.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

My si ale pripravíme trochu sofistikovanejšiu plnku. Použijeme na ňu jednu cibuľu, pol kila šampiňónov, dva syry s bielou plesňou a trochu pažítky.

Obrázok blogu

Na panvicu dáme olej a na mesiačiky nasekanú cibuľu. Opražíme do sklovita.

Obrázok blogu

Pridáme očistené a na plátky nakrájané šampiňóny. Premiešame, prikryjeme pokrievkou a dusíme celkom do mäkka. Zo šampiňónov musíme vydusiť všetku vodu.

Obrázok blogu

K hotovým šampiňónom pridáme na kocky nakrájaný syr a všetko poriadne premiešame. Vypneme horák a necháme syr, aby sa rozpustil.

Obrázok blogu

Primiešame ešte na jemno nasekanú pažítku a náplň je hotová.

Obrázok blogu

Hneď ju natierame na hotové palacinky, aby syr nestihol stuhnúť späť. Palacinky zabalíme a večera je hotová.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Výborné sú teplé, ale aj po vychladnutí, keď hríby spojené syrom stuhnú do chutnej kompaktnej hmoty.

Obrázok blogu

Na ľahkú večeru môžeme podávať s veľkým zeleninovým šalátom.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu