Varíme s medveďom - Viem čo jem - Raňajkové pečivo

Autor: Roman Daniel Baranek | 16.10.2011 o 12:00 | Karma článku: 13,29 | Prečítané:  6704x

V občasnej rubrike "Viem čo jem", v ktorej som sa venoval najmä raňajkám, mi chýba jedna základná vec. Nejaké chutné pečivo. Je pravda, že použiť môžeme aj úžasný Mackov chlieb, alebo niektoré z placiek, ale ja aj tak stále premýšľam nad nejakým chutným pečivom na nedeľné raňajky. Výsledkom sú dnešné dva recepty a pečivo sa do omrvinky zjedlo na jednej grilovacej párty. Dnes si teda pripravíme celozrnné bagetky a bezlepkové keiserky.

Celozrnné bagetky

Pripravíme si pol kilogramu špaldovej a pol kilogramu ražnej múky, obe mleté z celého zrna. Deciliter oleja, kocku kvasníc, asi pol litra teplej vody, lyžicu cukru a soľ.

001.JPG

Z teplej vody cukru a kvasníc si necháme vzísť kvások.

002.JPG

Do väčšej misy vysypeme múky a soľ a poriadne premiešame.

003.JPG

Pridáme olej, kvások a varechou vymiešame. Ak je cesto husté, alebo voda nestačila pobrať všetku múku, prilievame teplú vodu a zapracovávame ju varechou. Cesto s ražnou múkou sa veľmi lepí a trochu ťažšie sa s ním pracuje. Malo by byť trochu redšie, ale nemalo by sa rozlievať.

004.JPG

Prikryjeme a hodinu necháme kysnúť na teplom mieste.

005.JPG

Vál aj ruky si poriadne pomúčime a vyberieme cesto z misy.

006.JPG

Len zľahka ho pováľame v múke, aby sa nám nelepilo na prsty. Potom z neho ostrým nožom odkrajujeme menšie kúsky a každý samostatne znova jemne obalíme v múke.

007.JPG

V pomúčených rukách ho premiesime a šúľaním z neho pripravíme malú bagetku. Pracujeme podobne, ako keď sa pripravujú šúľance, len vo väčšom.

008.JPG

Z tohoto množstva môžeme pripraviť asi dvanásť bagetiek. Veľkosť je podľa kratšej strany koláčového plechu. Bagetky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a celé ich poriadne potrieme olejom.

009.JPG

Môžeme pripraviť aj väčšie bagety. Uložíme ich na koláčový plech po dĺžke. Vtedy ostrým nožom naznačíme šikmé zárezy a rovnako ich potrieme olejom.

010.JPG

Pečieme v rúre vyhriatej na stosedemdeiat stupňov asi dvadsať až dvadsaťpäť minút.

011.JPG

Rovnako pečieme aj dlhé bagety.

012.JPG

Bezlepkové keiserky

Bezlepkových múk a zmesí na bezlepkové pečenie je na trhu viac dnes dosť. Ja som sa rozhodol použiť pol kilogramu zmesi na chlieb a pridať k nej dvadsaťpäť dekagramov kukuričnej a dvadsaťpäť dekagramov pohánkovej múky. K tomu si pripravíme ešte jedno vajce, kocku kvasníc jeden a pol decilitra oleja, asi pol litra vody a soľ.

013.JPG

Rovnako ako v predchádzajúcom recepte si najprv pripravíme kvások a ten spolu s olejom, vajcom a soľou pridáme k múkam.

014.JPG

Cesto spracujeme rukami a hotové posypeme trochou kukuričnej múky.

015.JPG

Necháme vykysnúť na teplom mieste. Na rozdiel od predchádzajúceho receptu, teraz budeme pracovať s poriadne naolejovanými rukami.

016.JPG

Odtrhneme malý kúsok cesta, v rukách uvaľkáme gulôčku a uložíme ju na plech vystlaný papierom na pečenie. Jemne ju stlačíme a ostrým nožom narežeme tri zárezy. Necháme ešte chvíľu kysnúť a potom upečieme v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov asi dvadsaťpäť až tridsať minút.

017.JPG

Hotové necháme vychladnúť.

018.JPG

Pečivo je najlepšie uchovať tak, že ho dobre zabalené zamrazíme. Ale väčšinou aj tak nie je čo mraziť.

Dobrú chuť!

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

U. S. Steel odchádza, o košickú fabriku bojujú Třinecké železárny

U. S. Steel predáva košické železiarne, ponuku predložili Číňania a skupina slovenských miliardárov.

KOMENTÁRE

Úbohá stredná trieda, tá sa vo Ficovom vlaku nevezie zadarmo

Ak sa niektorí chcú mať závratne dobre, musia sa tí ostatní mať horšie.

KOMENTÁRE

Ako o tridsať rokov rozvrátim našu spoločnosť

Moderné demokracie sa premenia na vlády starých.


Už ste čítali?