Varíme s medveďom - Špenátový koláč

Autor: Roman Daniel Baranek | 6.11.2011 o 12:00 | Karma článku: 11,97 | Prečítané:  4065x

Jesenný špenát je úžasný. Má obrovské mäsité listy, ktoré sa už síce nedajú použiť na šalát, ako tie drobné jarné, ale sú tak plné chuti, že ak ich správne spracujeme, určite nás nadchnú. Keď som tie veľké trsy špenátu videl na trhu na Žilinskej, bolo mi okamžite jasné, že so mnou odídu domov. Už po ceste som premýšľal o tom čo z nich spravím. Možno proste len podusený špenát s volským okom. Alebo ním naplním mäsovú roládu. Alebo ho naplním nejakou chutnou hríbovou plnkou a spravím špenátovú roládu. Nakoniec zvíťazil jednoduchý recept, hoci tú špenátovú roládu si určite niekedy vyskúšam.

Špenátové koláče nie sú žiadnou novinkou. Klasicky sa pripravujú na spôsob kišu, alebo sa špenátom plní lístkové cesto. Môj dnešný špenátový koláč bude ale trochu iný. Ako východiskový recept poslúžil tradičný slovenský osúch.

Najprv si pripravíme cesto. Budeme potrebovať šesťdesiat dekagramov múky, deciliter oleja, trištvrte kocky kvasníc, teplú vodu, cukor a soľ. Múku môžete použiť podľa svojej chuti bielu, grahamovú, alebo zmes. Ja som použil pol kilogramu celozrnnej špaldovej a desať dekagramov pohánkovej.

Do misy vysypeme múku, pridáme lyžicu soli. V teplej vode s cukrom necháme vzísť kvasnice. Olej a kvások vylejeme do múky a spracujeme hladké cesto.

001.JPG

Okrem cesta budeme potrebovať kilogram špenátu, olej, cibuľu, cesnak, vajce, pätnásť dekagramov syru feta, soľ a čierne korenie.

002.JPG

Zo špenátových listov poodtŕhame hrubšie stopky a listy umyjeme v studenej vode a osušíme.

003.JPG

Pripravíme si veľký hrniec s vodou, ktorú privedieme k varu. Do vriacej vody natlačíme listy a necháme variť dve minúty.

004.JPG

Zlejeme a ihneď prepláchneme studenou vodou.

005.JPG

Odtečený špenát nasekáme na menšie kúsky.

006.JPG

Na panvici zohrejeme olej a speníme na ňom najemno nakrájanú cibuľu. Pridáme cesnak, nasekaný špenát, veľmi jemne soli a čierneho korenia a dusíme asi desať minút. Necháme vychladnúť.

007.JPG

Za ten čas cesto krásne vykyslo.

008.JPG

Rukami ho roztlačíme do plechu, ktorý pred tým vystelieme papierom na pečenie. V miske zmiešame trochu oleja s jedným vajíčkom a celý koláč bohato potrieme. Spotrebujeme asi polovicu vajíčka.

009.JPG

Na koláč rozložíme podusený špenát. Zvrchu ešte všetko potrieme vajíčkom, ktoré nám zostalo a...

010.JPG

bohato posypeme rozmrveným feta syrom.

011.JPG

Pečieme asi dvadsaťpäť až tridsať minút v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov. Koláč je hotový vtedy, ak špajľa, ktorú do neho zapichneme zostane po vytiahnutí čistá, teda nenalepí sa na ňu cesto.

012.JPG

Voňavý koláč, nadýchané cesto z tmavej múky a výrazná chuť špenátovo syrovej plnky.

013.JPG

Podávali sme ho ako ľahkú večeru s veľkým zeleninovým šalátom. Zelené listy, paradajky, olivy, vyfiletovaný pomaranč a zálievka z pomarančovej šťavy, olivového leja a soli.

014.JPG

Dobrú chuť.

015.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Kupujúci Japonec? Neexistuje, tvrdia stánkari z vianočných trhov

Strávili sme jeden deň so stánkarmi, aby sme zistili ako vidia návštevníkov spoza svojich pultov.

EKONOMIKA

Deti boháčov majú vlastnú sieť, stojí za ňou Slovák

Byť bohatým je nuda, keď vás nikto nevidí.


Už ste čítali?