Varíme s medveďom - Rýchlovka - Voňavá jesenná večera

Autor: Roman Daniel Baranek | 13.11.2011 o 12:00 | Karma článku: 13,22 | Prečítané:  5131x

Dnešný recept by sa dal pripraviť napríklad ako rýchla večera pozostávajúca z dvoch chodov. Polievka a sladký chod. Mnoho stravníkov je síce presvedčených, že sladké jedlo je vhodné len ako dezert, ale niekedy treba skúsiť. Okrem toho, že spravíte radosť deťom, tak nakoniec uvidíte, že to bude vlastne veľmi zdravá a ľahká večera.

Oba chody sú zaujímavé tým, že sú to krásne voňavé jedlá. Prvé pripomína vôňou leto a druhé zimu.

Paradajková polievka

Kvalitnú a chutnú paradajkovú polievku si môžeme pripraviť aj keď už paradajky, ktoré si môžeme kúpiť, prestali voňať ako paradajky. Jednoducho tak, že si kúpime výrobok, ktorý je z tých kvalitných letných paradajok vyrobený. Talianske paradajkové konzervy (najmä tie drahšie a kvalitné) sa vyrábajú z vybraných perfektne zrelých paradajok a podobne to je aj s kvalitným paradajkovým pretlakom. Potom už nie je problém uvariť si hoci aj v zime jedlo, ktoré vonia, akoby bolo uvarené v strede leta.

Pripravíme si dve konzervy šúpaných sekaných paradajok, jeden paradajkový pretlak, cibuľu, cesnak, pol litra vývaru, alebo bujónu, bazalku, šľahačku, strúhaný parmezán a trochu olivového oleja. Ak si chceme podobnú polievku uvariť v lete, tak si len kúpime jeden kilogram zrelých paradajok, ktoré ošúpeme a nasekamé nadrobno.

Polievku ochutíme soľou a cukrom.

001.JPG

Na oleji speníme nadrobno nasekanú cibuľu a na plátky nakrájaný cesnak.

002.JPG

Keď cibuľa a cesnak zmäknú, nesmú zhnednúť, pridáme lyžicu sušenej bazalky, krátko popražíme a premiešame.

003.JPG

Do hrnca vylejeme všetky ostatné ingrediencie okrem šľahačky a parmezánu a privedieme k varu. V prípade prílišnej hustoty pridáme vodu.

Teraz je čas na dochutenie polievky soľou a cukrom, podľa vlastnej chuti. Oboma ingredienciami ale šetríme. Polievka by nemala byť ani výrazne sladká ale ani slaná, mali by sme len podporiť a zvýrazniť chuť paradajok.

004.JPG

Podávame s kopčekom vyšľahanej šľahačky (samozrejme bez cukru), posypané strúhaným parmezánom.

005.JPG

Jabĺčka zapečené s posýpkou

Tento mimoriadne jednoduchý recept je výborný spôsob, ako využiť nie práve najkrajšie jabĺčka zo záhrady. Ja som dostal asi dve kilá padaviek, ktoré nádherne voňali a boli úplne ideálne.

Okrem jabĺčok budeme potrebovať aj strúhané orechy, hnedý cukor, maslo, mletú škoricu a mletý zázvor.

007.JPG

Jabĺčka očistíme, zbavíme jadrovníkov, obúchaných častí a nakrájame ich na malé kocky.

008.JPG

Pridáme veľkú lyžicu škorice, veľkú lyžicu zázvoru a premiešame. Jabĺčka by mali byť tak sladké, aby sme nemuseli pridávať cukor, ale ak uznáme za vhodné, môžeme ich aj pocukrovať.

009.JPG

Z orechov, hnedého cukru a masla si pripravíme posýpku. Jednoducho všetko spolu spracujeme až pokiaľ nevznikne hmota pripomínajúca mokrý piesok.

010.JPG

Do zapekacích misiek rozdelíme jabĺčka a vrch bohato posypeme posýpkou.

011.JPG

Pečieme v stredne vyhriatej rúre na stosedemdesiat stupňov asi dvadsať minút.

012.JPG

Môžeme podávať samotné, alebo so zmrzlinou či krémom. Pre mňa je ideálne navrch pridať len jednu poriadnu lyžicu kvalitného bieleho jogurtu.

013.JPG

Voňavé mäkké jabĺčka s chrumkavou posýpkou a lahodným jogurtom. No tak ale toto jednoducho musí byť zdravé.

Dobrú chuť.

014.JPG

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

TECH

Falošné správy a fabriky na trolov: Ako funguje propaganda 2.0

Ako sociálne siete a falošné správy stvorili dnešných populistov.

TECH

Gene Cernan videl z Mesiaca svet bez hraníc

Posledný muž na Mesiaci priniesol späť na Zem československú vlajku.

SVET

Savčenková pre SME: Ukrajina nie sú skorumpovaní politici

Musím Ukrajincov prebudiť, hovorí poslankyňa.


Už ste čítali?