Ak chceme pripraviť pečené pstruhy, budeme potrebovať predovšetkým tie pstruhy. Podarilo sa mi kúpiť čerstvé a už vyčistené, za čo som mimoriadne vďačný. Ušetrí to veľa času a práce. Pstruhy som na dva dni namočil do mlieka a zavrel do chladničky. V deň prípravy som z misy mlieko zlial, aby ste videli ryby a nie len misu mlieka.

K pstruhom si ešte pripravíme citróny, cesnak, maslo a zmes čerstvých byliniek. Ja som zohnal majoránku, oregano, šalviu, rozmarín a tymián. Okrem toho budeme potrebovať ešte alobal.

001.JPG

Rybu vyberieme z mlieka a ešte ju umyjeme a osušíme papierovou utierkou.

002.JPG

Odrežeme hlavu, chvost a všetky plutvy. Plutvy sa najľahšie odstraňujú kvalitnými nožnicami. Tento krok môžeme vynechať a pokojne piecť pstruha celého, ale viete čo, Macko to nemá rád. Takže u nás odstraňujeme. Očistenú rybu zvnútra aj zvonku jemne posolíme.

003.JPG

Pripravíme si plnku. Zväzok byliniek, plátky citrónu, cesnaku a masla. Takto vyzerá plnka do jednej ryby.

004.JPG

A takto už vyzerá naplnená ryba.

005.JPG

Z alobalu vyrobíme obálku, do ktorej vložíme rybu, na vrch ešte plátok masla...

006.JPG

... a obálku uzavrieme a odošleme do rúry.

007.JPG

Pečieme pri stosedemdesiatich stupňoch dvadsať minút. Takto upečený pstruh síce nie je chrumkavý, ale je vynikajúco prevoňaný a jemný. Keď otvárame obálku po upečení mali by sme dávať pozor na vynikajúcu šťavu.

008.JPG

Pstruha vyberieme z obálky a oblejeme výpekom. Najlepšie chutí s varenými zemiakmi s maslom a petržlenovou vňaťou.

009.JPG

Dobrú chuť a pozor na kosti!

010.JPG