Varíme s medveďom - Pečené pstruhy

4.12.2011 o 12:00 (upravené 4.12.2011 o 9:46) | Karma článku: 11.10 | Prečítané  4968-krát

U nás doma sme ryby robili málokedy. Možno aj preto si presne pamätám, keď som prvý krát varil ryby ja. Po kuchyni sa motám už od pätnástich rokov. Niekedy len niečo ošúpať, nakrájať, alebo zamiešať a niekedy naopak pripraviť kompletý nedeľný obed. Tieto pstruhy som si vymyslel pred skoro tridsiatimi rokmi. Vtedy sa v našej rodine tuším vôbec prvý krát jedli ryby inokedy ako na Vianoce a naša mama na ne často spomína. No a potom o pekných pár rokov neskôr, keď som prežíval očarenie z kuchárskej šou Jamieho Oliviera, pozerám a tam... Moje pstruhy. Keď už ten môj recept používa Jamie je na čase podeliť sa aj s vami. :)

Ak chceme pripraviť pečené pstruhy, budeme potrebovať predovšetkým tie pstruhy. Podarilo sa mi kúpiť čerstvé a už vyčistené, za čo som mimoriadne vďačný. Ušetrí to veľa času a práce. Pstruhy som na dva dni namočil do mlieka a zavrel do chladničky. V deň prípravy som z misy mlieko zlial, aby ste videli ryby a nie len misu mlieka.

K pstruhom si ešte pripravíme citróny, cesnak, maslo a zmes čerstvých byliniek. Ja som zohnal majoránku, oregano, šalviu, rozmarín a tymián. Okrem toho budeme potrebovať ešte alobal.

001.JPG

Rybu vyberieme z mlieka a ešte ju umyjeme a osušíme papierovou utierkou.

002.JPG

Odrežeme hlavu, chvost a všetky plutvy. Plutvy sa najľahšie odstraňujú kvalitnými nožnicami. Tento krok môžeme vynechať a pokojne piecť pstruha celého, ale viete čo, Macko to nemá rád. Takže u nás odstraňujeme. Očistenú rybu zvnútra aj zvonku jemne posolíme.

003.JPG

Pripravíme si plnku. Zväzok byliniek, plátky citrónu, cesnaku a masla. Takto vyzerá plnka do jednej ryby.

004.JPG

A takto už vyzerá naplnená ryba.

005.JPG

Z alobalu vyrobíme obálku, do ktorej vložíme rybu, na vrch ešte plátok masla...

006.JPG

... a obálku uzavrieme a odošleme do rúry.

007.JPG

Pečieme pri stosedemdesiatich stupňoch dvadsať minút. Takto upečený pstruh síce nie je chrumkavý, ale je vynikajúco prevoňaný a jemný. Keď otvárame obálku po upečení mali by sme dávať pozor na vynikajúcu šťavu.

008.JPG

Pstruha vyberieme z obálky a oblejeme výpekom. Najlepšie chutí s varenými zemiakmi s maslom a petržlenovou vňaťou.

009.JPG

Dobrú chuť a pozor na kosti!

010.JPG

 

 

Hlavné správy

KOMENTÁR LUKÁŠA FILU

Fico sa s každým novým svedectvom dostáva do horšej pozície

Pri Výbohovi si ťažko predstaviť akúkoľvek výhovorku.

KOSICE.KORZAR.SME.SK

Synovi prednostu pre neplatné skúšky nedali po štátniciach diplom

Dekan chce odvolať garantku, pre ktorej sťažnosť má skončiť. Už to má aj polícia.

EKONOMIKA.SME.SK

Patrí Slovensko medzi chudobnejšie krajiny? (grafy týždňa)

Čo zaujalo analytikov či obchodníkov posledný týždeň? Prinášame vám grafy, ktoré navrhli, aj s ich komentárom.


Už ste čítali?