Varíme s medveďom - Chanuka

Autor: Roman Daniel Baranek | 18.12.2011 o 12:00 | Karma článku: 14,22 | Prečítané:  4459x

Recepty, ktoré sa chystám uverejniť na mojom blogu na konci roku, si vždy pripravujem už od leta. Aj tento rok som už v lete začal pátrať po tom, čo vlastne Chanuka je a ako sa tento židovský sviatok líši, či nelíši od Vianoc. Zisťoval som, či rovnako ako existujú rôzne tradičné vianočné jedlá, existujú aj tradičné jedlá na Chanuku. Proste som si dal dosť času a venoval som dosť energie tomu, aby som sa tento rok na svojom blogu Chanuke venoval s celou vážnosťou. Jeden celý deň strávený v kuchyni s fotoaparátom a jedenásť ľudí, ktorí moje výtvory museli zjesť pretože sami by sme to nezvládli. No a čo sa nestane? Minulý týždeň v Pravde aj v SME v každom samostatne vyšli obrovské články o Chanuke, o zvykoch a jedálničkoch a mňa skoro porazilo. Každopádne jedlá boli uvarené a zjedené, nafotené a spísané, a tak som si povedal, že vám ich predsa len ponúknem a ak o Chanuke chcete vedieť viac, vygooglite si spomínané články. Tak teda poďme na to.

Dôležité je predovšetkým si vyjasniť, že Chanuka v žiadnom prípade nie sú "židovské Vianoce". Chanuka, alebo tiež slávnosť svetiel, má celkom iné duchovné korene. Je to osem dní trvajúci sviatok, v ktorom si Židia pripomínajú Boží zázak, ktorý sa stal pri znovuzasväcovaní druhého chrámu. Keď zapálili večný oheň zistili, že zásoba oleja vydrží len jeden deň a ďalšie zásoby sa dali získať až za 8 dní. Vtedy sa stal zázrak a malé množstvo oleja sa rozmnožilo a vydržalo horieť až osem dní.

Chanuka trvá teda presne osem dní. Každý deň je zapálená jedna sviečka z osemramenného svietnika. Rodiny sa stretávajú pri slávnostnej večeri. V priebehu ôsmych dní sa vykonávajú rôzne obrady a zvyky, ktoré sú väčšinou rodinného charakteru. Neplatí zákaz pracovať a dospelí chodia normálne do práce. Deti však majú v školách voľno a dostávajú aj drobné darčeky.

Najdôležitejšou ingredienciou je olej a najčastejšia príprava jedla je smaženie. To je práve pripomienka božieho zázraku s rozmnožením oleja.

Pripravil som trojchodové menu, ktoré podľa všetkých zúčastnených stálo za to.

Latkes

Latkes sú vlastne zemiakové alebo zelenininové placky. V našich zemepisných šírkach nič až tak neobvyklé, ale sú miesta, kde zemiakové placky narobia poriadny rozruch.

Budeme potrebovať pol kilogramu zemiakov, dve lyžice hladkej múky, dve vajcia, cesnak, kôpor a soľ. Okoreníme, mletým čiernym korením, drvenou rascou a majoránkou. Solíme len jemne. (rozpis na bežnú večeru, na fotografii je toho viac, pretože u nás bolo 11 hostí)

001.JPG

Zemiaky očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Pridáme vajcia, múku a všetky koreniny.

002.JPG

Premiešame a necháme v chladničke odležať pol hodinu.

003.JPG

Na rozpálenom oleji opražíme placky z oboch strán do zlatohneda.

004.JPG

Necháme odtiecť od prebytočného oleja a Latkes sú hotové.

005.JPG

Podávame s jablkovým pyré (jablká očistíme, ostrúhame, pridáme vodu, med, citrónovú šťavu a rozvaríme na kašu) alebo hustou kyslou smotanou. Alebo s obomi prílohami súčasne. Kôpor je vynikajúcim dochucovadlom do zemiakových placiek, odteraz ho budem určite používať častejšie.

006.JPG

Šoulet

Šoulet je jedno z najznámejších židovských jedál. Nie je to typicky chanukové jedlo, ale nie je ani vylúčené ho počas Chanuky podávať. Pripravoval som husací Šoulet a musím sa vám priznať, že to bol mimoriadny gastronomický zážitok.

Všetko začneme deň pred večerou. Pripravíme si husacie mäso (minimálne jeden kus na stravníka), pol kilogramu zeleného hrachu, pol kilogramu strakatej fazule a pol kilogramu jačmenných krúpov. Soľ, rascu a liter vývaru.

Husacie mäso nasolíme a okoreníme drvenou rascou. Hrach a fazuľu namočíme do studenej vody. Jačmenné krúpy zalejeme vývarom a ak je treba, doplníme vodou, aby boli celé ponorené. Všetko to odložíme do chladničky do druhého dňa, kedy začneme samostatnú prípravu.

007.JPG

Mäso naukladáme do pekáča, podlejeme vodou, prikryjeme druhym pekáčom a na dve hodiny vložíme rúry vyhriatej na stosedemdesiat stupňov. Fazuľu hrach a krúpy uvaríme do mäkka.

008.JPG

Po dvoch hodinách mäso vyberieme z rúry. Fazuľu, hrach aj krúpy scedíme keď sú uvarené do mäkka a odložíme. No a vlastne až teraz začína poriadne varenie.

009.JPG

Pripravíme si štyri veľké cibule, celú hlávku cesnaku, veľkú lyžicu mletého zázvoru, lyžicu červenej papriky, lyžicu drvenej rasce, lyžicu mletého čierneho korenia, majoránku a soľ.

010.JPG

Z pekáča vyberieme mäso, zlejeme okrem decilitra všetok husací tuk. Pekáč uložíme na vrch sporáku, zapneme horák a do výpeku vysypeme nasekanú cibuľu. Jemne všetko osmahneme. Cibuľa má skvelú vlastnosť. Pri pražení pustí šťavu, v ktorej sa rozpustia všetky tie pripečené kúsky v pekáči.

Cibuľu opražíme do zlatova, pridáme cesnak a všetky koreniny okrem majoránky. Premiešame a popražíme.

011.JPG

Do pekáča pridáme krúpy, hrach a fazuľu, všetko poriadne premiešame s opraženou okorenenou cibuľou a pridáme majoránku. Už teraz je vôňa úžasne podmanivá.

012.JPG

Na vrch rozložíme mäso, prikryjeme druhým pekáčom a znova vložíme do rúry. Pečieme tridsať minút prikryté a potom, ak je to nutné, ešte desať minút zapekáme odkryté.

013.JPG

Úplne najlepšie chutí Šoulet s červenou repou. Vynikajúce zemité, voňavé a sýte jedlo.

014.JPG

Ja osobne som sa dokonale zamiloval. :)

015.JPG

Šišky

Najčastejšie podávaným múčnikom v období Chanuky sú klasické vyprážané šišky. Pripravíme si skvelú variantu s čučoriedkovou penou.

Budeme potrebovať kilogram polohrubej múky, štyri žĺtky, pätnásť dekagramov práškového cukru, jeden vanilínový cukor, stodvadsaťpäť gramov tuku na pečenie, dva decilitre mlieka a kocku kvasníc.

Z teplého mlieka, lyžice cukru a kvasníc pripravíme kvások.

016.JPG

Z múky, kvásku a ostatných ingrediencii vypracujeme vláčne cesto. Necháme ho asi hodinu kysnúť na teplom mieste.

017.JPG

Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme ho na pol centimetra hrubú placku.

018.JPG

Pohárom vykrojíme kolieska, ktoré ešte necháme trochu nakysnúť.

019.JPG

Vo veľkom množstve oleja (šišky by mali plávať) ich vyprážame z každej strany do zlatohneda. Ide to pomerne rýchlo. Po vytiahnutí necháme na servítke stiecť prebytočný olej.

020.JPG

Voňavé, zvrchu chrumkavé, vo vnútri jemné, mäkké nadýchané.

021.JPG

Z bielkov, ktoré zostali, štipky soli, desiatich dekagramov práškového cukru a z čučoriedkového džemu si pripravme penu. Najprv šľaháme bielky so štipkou soli. Keď je sneh tuhý pridáme cukor a šľaháme ďalej až do krémovej konzistencie. Pridáme ešte džem, ktorý do krémových bielkov poriadne zašľaháme.

022.JPG

Šišky pocukrujeme a okamžite podávame s penou.

023.JPG

Naša prvá chanuková večera je za nami. Návšteve chutilo. Okrem toho, že všetci chválili, sa to dalo zistiť aj podľa prázdnych hrncov a tanierov.

Tak všetkým želám...

Veľa svetla a krásnu Chanuku.

Požehnané a šťastné Vianoce.

A samozrejme, dobrú chuť.

 

PS: Aj macko sa k želaniu pripája...

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?