Varíme s medveďom - Šuhajdy

Autor: Roman Daniel Baranek | 25.12.2011 o 12:00 | Karma článku: 11,49 | Prečítané:  12709x

Vianoce milujem. Úplne tradične a staromódne sú Vianoce mojím najobľúbenejším sviatkom. A z celých Vianoc najradšej mám práve tento deň. Prvý sviatok vianočný. Práve toto je deň, ktorý celý venujem "hraniu sa" s mojimi vianočnými darčekmi. Vyskúšam si všetko oblečenie, vrátane ponožiek. Poskladám, pozapínam a povypínam všetky prístroje. Preštudujem návody na použitie. A hlavne uložím sa pohodlne s novými knihami. Verím, že rovnako ako ja aj vy si užívate a že do vašej pohody prispeje aj dnešný recept. Šuhajdy sú klasický slávnostný zákusok. Naša stará mama ho pripravovala na všetky dôležité sviatky v našej rodine. Vianoce už síce nestihnete, ale šuhajdy budú skvelé napríklad aj na silvestrovskej oslave.

Pôvodný recept na tieto čokoládové košíčky plnené orechovou plnkou obsahoval najmä tri ingrediencie. Ceru (stužený tuk), kakao a práškový cukor. Rozpustením a pomiešaním vznikla základná čokoládová hmota.  Presne takto robila šuhajdy aj stará mama mojej starej mamy a bol to vtedy vzhľadom k ingredienciam mimoriadne exkluzívny koláčik. Dnes už sa o exkluzivite použitých ingrediencií nedá veľmi hovoriť. Aj gastronómia sa akosi vzďaľuje od používania stužených tukov a tak som si zadal tento rok takú malú "výskumnú" úlohu. Neskromne som ju nazval "Šuhajdy pre tretie tisícročie" a jej obsahom bolo pripraviť šuhajdy tak aby sa znovu dalo povedať,  že je to exkkluzívny zákusok. Ako sa to podarilo a či sa vôbec výsledok mojej práce dá nazvať šuhajdy, posúďte sami ďalej.

Čo budeme potrebovať

Dvesto gramov horkej čokolády s najmenej sedemdesiatdva percentným obsahom kakaa a dvesto gramov orieškovo čokoládového krému. Áno niečo ako Nutela, ale skúste sa popozerať po bio potravinách a kúpiť nejaký bez všetkých tých zbytočných éčok. Tento je dokonca aj bez laktózy a pridaného cukru a chuť bola rozprávková.

Okrem toho budeme potrebovať aj nejaké plnky. Ja som si pripravil

Na kokosovú strúhaný kokos a kondenzované mlieko Piknik

Na orechovú (zostala mi ešte z plnených rohlíčkov) mlieko, maslo, cukor mleté orechy.

Na višne v marcipáne višňový kompót a marcipán.

Na gaštanovú gaštanové pyré a horkú čokoládu.

Okrem toho potrebujeme ešte papierové košíčky a plech na pečenie minimafinov.

001.JPG

Najprv si pripravíme plnky.

Vo vodnom kúpeli rozpustíme sto gramov horkej čokolády a pomiešame ju s gaštanovým pyré.

002.JPG

Deciliter mlieka, oriešok masla a kopcovitú lyžicu práškového cukru privedieme k varu a hneď do nej vysypeme pomleté orechy. Premiešame a necháme vychladnúť.

003.JPG

Kondenzované mlieko pomiešame so strúhaným kokosom na hustú kašu a necháme asi hodinu odpočívať.

004.JPG

Vykôstkujeme višne.

005.JPG

Horkú čokoládu a orieškovo čokoládový krém rozpustíme vo vodnom kúpeli.

006.JPG

Do každého košíčka dáme polievkovú lyžicu rozpustenej čokoládovej zmesi a v chladničke necháme stuhnúť.

007.JPG

Do košíčkov rozložíme plnky.

008.JPG

Zalejeme zvyšnou rozpustenou čokoládou. Na naplnenie košíčku spotrebujeme ešte asi jeden a pol lyžice.

009.JPG

Necháme čiastočne stuhnúť, asi desať minút a ozdobíme povrch košíčkov. Odložime do chladničky a necháme poriadne stuhnúť.

010.JPG

A máme hotovo.

011.JPG

Želám Vám krásny zbytok Vianoc a uvidíme sa v roku 2012.

A samozrejme. Dobrú chuť!

012.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?