Varíme s medveďom - Viem čo jem - Domáca klobása

Autor: Roman Daniel Baranek | 1.1.2012 o 12:00 | Karma článku: 11,59 | Prečítané:  13395x

Dobré ráno a šťastný Nový rok! Na Nový rok sa vždy snažíme priniesť nejaký zaujímavý a nie celkom obyčajný recept. Tento rok som sa rozhodol, že bude z najúspešnejšej rubriky "Viem čo jem". Rubriky, ktorá asi najviac vyhovuje tomu, čo bolo v gastronómii v minulom roku moderné. Tradičná domáca kuchyňa, pripravená z čo najkvalitnejších surovín. Trendy v roku 2012 zostávajú stále veľmi podobné. Návraty k tradíciam, starým receptom, pôvodným jedlám, vždy však s prísnym dôrazom na čo najvyššiu kvalitu použitých ingrediencií, bez náhražok a s čo najmenším podielom "chemického potravinárskeho priemyslu". Pojem zdravé jedlo sa tak trochu posunul z predstavy chrúmania čerstvej brokolice, k predstave jednoduchého jedla pripraveného z miestnych, sezónnych surovín a obsah omega šesť mastných kyselín pridaných do jedla "umelo" už nikoho až tak zásadne nezaujíma.

Nazvať domáce klobásy zdravou stravu by bolo asi trúfalé. Napriek tomu si myslím, že ak ste (rovnako ako ja) nikdy neochutnali klobásu, v ktorej presne viete čo jete, bude pre vás výsledok dnešného receptu mimoriadne prekvapujúci a pokojne ho slovami: "Toto je zdravá klobása", nazvete. Rovnako ako ja.

Čo budeme potrebovať

Pomery jednotlivých ingrediencií si upravíme podľa množstva, ktoré chceme pripraviť. My sme pripravili približne dvanásť kilogramov klobásy. Na tie sme použili približne deväť kilogramov bravčového stehna, dva kilogramy bravčového bôčiku, jeden a pol kilogramu odležanej diviny z diviačej lopatky.

Pomer mäsa môžeme upraviť podľa toho či chceme suchšie, alebo mastnejšie klobásy, až k pomeru mäsa k tuku 7:3. Prakticky to znamená, že si pripravíme 7 kilogramov chudšieho bravčového mäsa a 3 kilogramy mastnejšieho bôčiku. My sme robili suchšie klobásy. Divinu môžeme nahradiť hovädzím mäsom.

DSCN9630.JPG

Všetko mäso nakrájame na kocky. Veľkosť kociek závisí od toho, aký máme mlynček na mäso.

DSCN9632.JPG

Nakrájané mäso pomelieme na mäsovom mlynčeku s väčšími dierkami. Ich veľkosť vyberieme podľa toho akú veľkú chceme mať mozaiku v klobáse.

DSCN9636.JPG

Mäso je pomleté a ide sa dochucovať.

Pripravíme si 125 g mletej červenej sladkej papriky, 25 g mletej červenej pálivej papriky,75 g mletého čierneho korenia,50 g mletej rasce,50 g práškového cukru rozpusteného v decilitri vody,220 g soli, 100 g prelisovaného cesnaku. Pomer pálivej a sladkej papriky môžeme samozrejme zmeniť. Toto je verzia "pre deti".

DSCN9640.JPG

Všetky pripravené koreniny vysypeme do mäsa.

DSCN9645.JPG

A premiešame. Ak chceme aby klobásy boli čo najkompaktnejšie, masu aj poriadne premasírujeme.

DSCN9647.JPG

Najdôležitejšia vec ktorú budeme potrebovať je nástroj, alebo nástavec na naplnenie klobás. Poradím vám, obráťte sa na google a skúste nájsť niečo, čo sa bude dobre používať vám.

Ďalšia ingrediencia, ktorej prípravu som dokonca zabudol nafotiť sú črevá. V nejakom dobrom mäsiarstve si radšej kúpte už predpripravené, vypraté, čisté a nasolené, (predávajú sa väčšinou v malých okrúhlych baleniach po 20 metrov), ktoré pred použitím necháme len odležať v teplej vode minimálne 30 minút, aby zmäkli.

Mäkké črevo navlečieme na plniaci nástavec a na jeho konci spravíme uzlík.

DSCN9652.JPG

Tak a ide sa plniť. Najlepšie ak pri tom budeme dvaja. Jeden bude do prístroje vkladať pripravené mäso a druhý bude pridŕžať plniace sa črevo, aby klobása bola rovnomerne naplnená. Učili sme sa to asi na troch, štyroch kúskoch čreva, ale potom to už išlo perfektne.

V kamarátkinej kuchyni sme spravili jej novému mäsovému mlynčeku poriadnu zaťažkávaciu skúšku.

DSCN9654.JPG

Tak toto už začína vyzerať jak klobása!

DSCN9656.JPG

Naplnené črevo opatrne pozakrúcame podľa toho, aké dlhé chceme mať klobásy.

DSCN9659.JPG

A tu sú! Pripravené do udiarne.

DSCN9660.JPG

Kamarátov kamarát vybavil údenie u svojho suseda. Klobásy nás opustili na tri dni, ale keď sa vrátili...

Veru vám neviem poradiť ako dlho a ako presne sa klobásy údia a kde nájsť niekoho, kto ich vyúdi vám. To čo potrebujete, je veľa priateľov, ktorých do tejto úlohy zaangažujete a to by v tom bol čert, aby sa niekto nenašiel. Ja osobne som im za pomoc pri údení, ale aj pri celej príprave klobás, naozaj veľmi vďačný.

Verím, že aj medzi našimi čitateľmi by sa našli takí, ktorí túto službu vedia ponúknuť. Verte že každý, kto býva v paneláku za ňu rád zaplatí.

Tak toto sú ony. Naše prvé domáce klobásy pri ktorých sa nám hruď dmie pýchou. Čo s nimi všetko môžeme robiť, vám asi nemusím písať. Jedno ale viem isto. K tým kupovaným budem už od teraz vždy pristupovať s miernym dešpektom.

DSCN9706.JPG

Ja ich mám najradšej takto. Opečené s horčicou a kusom čerstvého chleba.

DSCN9716.JPG

Dobrú chuť a krásny, bohatý, chutný, zdravý, čerstvý a voňavý rok 2012!

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?