reklama

Varíme s Medveďom - Zo starého nové IV

Tentokrát sa sústredíme na zvyšky, ktoré nám zostali po sviatkoch. Vianočné a silvestrovské oslavovanie predsa len vygenerovalo akosi viac zvyškov, ako je v našej rodine obvyklé. Celý tento týždeň som v podstate používal pri varení zvyšky a tie recepty, ktoré rodine chutili najviac, som si nafotil a dnes ich teda môžete vidieť aj vy. Na úvod jednu rýchlovku bez fotiek. Zostalo nám pol misy silvestrovského šalátu z grilovanej zeleniny. Už bol v chladničke tri dni a vtedy mi konečne napadlo čo s ním. Jedno balenie kuskusu som zalial horúcim vývarom tak, aby hladina bola dva prsty nad kuskusom. Po desiatich až pätnástich minútach som primiešal všetku zeleninu, pridal trochu octu a olivoveho oleja a rýchla večera bola hotová. No a teraz poďme variť. :)

Písmo: A- | A+
Diskusia  (22)

Hlavné silvestrovské jedlo bol u nás "Kohút na víne" a pripravil som z neho mäsový koláč. Zostalo dosť veľa vynikajúcej omáčky, v ktorej plávali opražené šalotky, slanina, hríby a kúsky mäsa. K tejto hustej omáčke pridáme ešte štyri vajcia, pol balíčka prášku do pečiva a približne dve šálky hladkej múky.

Obrázok blogu

Jednoducho to všetko pomiešame. Cesto by malo mať rovnakú hustotu ako cesto na placky.

Obrázok blogu

Vylejeme ho do pekáča vystlaného papierom na pečenie a rovnomerne ho rozotrieme tak, aby hrúbka cesta bola rovnaká na všetkých miestach.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Pečieme na stosedemdesiat stupňov približne tridsať minút.

Obrázok blogu

Cesto zložíme z plechu a necháme ho vychladnúť. Po dĺžke ho prekrojíme na polovicu a jednu polovicu cesta natrieme. Tu sme použili ďalší zbytok zo sviatkov, cesnakovo syrovú pomazánku. Ak ju nemáme, môžeme použiť, tavený syr, nátierkové maslo... verím že si ľahko poradíte.

Obrázok blogu

Natretú polovicu cesta priklopíme druhou polovicou, pritlačíme a necháme stuhnúť v chladničke.

Obrázok blogu

Orežeme okraje a ozdobíme surovou, alebo nakladanou zeleninou.

Obrázok blogu

Tento mäsový koláč bol mimoriadne delikátny, vhodný ako ľahká večera, predjedlo, alebo chutné raňajky.

Obrázok blogu

Veľmi sa k nemu hodil cibuľový šalát.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Jedna z vecí, ktoré u nás doma bežne nezostávajú, ale tento rok sme sa akosi prerátali a zostalo jej naozaj priveľa, bol chlieb. Pozeral som sa na tú horu čo zostala a zo dňa na deň tvrdla a schla stále viac a pochopil som, že budem musieť poňať tento problém globálne a minúť to všetko naraz. Tak a tu je výsledok.

Chlebový pudink.

K starému chlebu potrebujeme ešte jeden liter mlieka, šesť vajec, jeden tvaroh, štyri kopcovité lyžice práškového cukru, v miske zostal pomiešaný s vanilkou (používali sme ho na obaľovanie vianočného pečiva). V ďalšej miske som našiel zvyšky z vianočného pečenia, lentilky, hrozienka, kus marcipánu a kúsok horkej čokolády. Do chlebového pudingu sa hodilo úplne všetko.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Chlieb nakrájame na centimetrové plátky. Ak chceme mať puding jemnejší a exkluzívnejší, tak poodkrajujeme aj kôrku.

Obrázok blogu

V mise si rozmiešame mlieko s práškovým cukrom, jednu lyžicu cukru odložíme. Krajce chleba poriadne namáčame do mlieka, aby sa poriadne napil. Na dno zapekacej misy rozložíme prvú vrstvu z napitých krajcov chleba. Zasypeme lentilkami a kúskami marcipánu. Druhú vrstvu potrieme tvarohom zmiešaným s cukrom a posypeme hrozienkami. Na poslednú vrstvu nalámeme napríklad čokoládu.

Okrem toho čom našiel v zbytkoch ja, môžeme použiť napríklad aj mleté orechy, lekvár, kokos, nutelu, zomletý mak...

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Do mlieka dáme štyri vajcia a dva žĺtky. Z dvoch bielkov vyšľaháme tuhý sneh.

Obrázok blogu

Rozmiešané vajíčka vylejeme do zapekacej misy.

Obrázok blogu

Pečieme v rúre vyhriatej na stosedemdesiatpäť stupňov dvadsaťpäť minút. Potom vyberieme a potrieme bielkovým snehom.

Obrázok blogu

Teplotu stiahneme na stopäťdesiat stupňov a zapekáme ešte pätnásť minút

Obrázok blogu

Puding je najlepší ešte horúci, nabrať veľkou lyžicou s kopčekom valkovej zmrzliny. Príliš esteticky sa to naservírovať nepodarí (pokiaľ pudink celkom nevychladne), ale takto je jednoducho najlepší.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu