Varíme s Medveďom - Schudnime s Medveďom, pokračujme

Autor: Roman Daniel Baranek | 22.1.2012 o 12:00 | Karma článku: 12,35 | Prečítané:  5997x

Neviem, milí moji čitatelia, ako ste si to predstavovali a dúfam, že vás to ani neprekvapí a ani nenahnevá, ale s tou našou zmenou stravovacích návykov sme to mysleli fakt vážne. Znamená to, že sa možno niektorí z vás budete asi trochu nudiť. A niektorí to už zoberiete vážne a pustíme sa do toho spoločne. Každopádne sa s receptami, ktoré  sú vhodné na úpravu váhy (teda jej zníženie) a celkové zlepšenie fyzického stavu budeme stretávať častejšie. Takže dúfam, že to s nami vydržíte. Mám ale aj dobrú správu, je vhodné aby ste raz za tri týždne zaradili "free day". Teda deň keď celkom zabudnete na prepočítavanie kalórií, tuku, cukrov... Takýto deň je skvelým uvoľnením a v skutočnosti nemôžete nič zásadne pokaziť...

A máme tu hneď prvé pravidlo, pretože aj dnes si nejaké stručné a základné napíšeme. 'Maximálne dva krát do mesiaca si zaraďte "free day"!'

Pretože to považujem za najdôležitejšie, zopakujem pravidlo z minulého článku. Nehladujte! Je to v skutočnosti to najhoršie, čo môžete spraviť pre schudnutie a trvalé udržanie váhy. Dnes si opäť ukážeme niekoľko chutných receptov, s ktorými dokáže schudnúť aj gurmán.

Pohyb je pri chudnutí veľmi dôležitý. Je super ak dokážete skĺbiť úpravu stravovacieho režimu s pravidelným pohybom. Faktom však je, že pohyb sa na úprave váhy podieľa asi tak tridsiatimi percentami, zatiaľ čo strava sedemdesiatimi. Najväčším prínosom pravidelného pohybu je, že napomáha spevneniu a správnemu držaniu tela, ktoré potom pôsobí štíhlejšie.

Potešte sa a odmente sa za úspechy. Ja pevne verím, že dokážete nájsť aj iný spôsob odmeny, ako veľkú študentskú pečať.

Nevynechávajte jedlá. Naučte telo na pravidelnosť a ono sa vám odmení.

Dietovať neznamená napchávať sa zeleninou. O tom je tak trochu aj dnešná časť. Veď uvidíte ďalej.

Raňajky

Výborný spôsob ako si osviežiť raňajky sú nátierky. Pri príprave používame nízkotučné syry, odtučnené tvarohy, zeleninu, ochucovadlá, alebo koreniny. Čierny chlieb je pritom samozrejmosťou.

Odtučnený tvaroh, nízkotučný tavený syr, nadrobno nasekaná cibuľka, červená paprika, trochu soli, prípadne MČK a máme tu skvelý "Virhung".

001.JPG

Upečenú papriku horúcu v hrnci pod pokrievkou zdusíme, ošúpeme, rozmixujeme a zmiešame s nízkotučným taveným syrom a kúskom nastrúhaného balkánskeho syra.

002.JPG

Balkánska nátierka je skvelá s paradajkovým šalátom.

003.JPG

Desiata a olovrant

Tieto dve jedlá asi všetci najčastejšie konzumujeme v zamestnaní. Veru ani ja nemám vždy čas a chuť nabaliť si všetky tie krabičky, aby som dodržal časový harmonogram jedenia a práve pre tento prípad mám jednu úplne rúhačskú radu. Niečo čo mi asi žiadny skutočný gurmán neodpustí, ale zasa to presne spĺňa všetko čo od desiatej, alebo olovrantu očakávam. Áno dobrovoľne sa priznávam. Mojím favoritom je malý záhradný šalát z Mc Donald.

010.JPG

Obed

Minule to bolo hlavne o vegetariánskej a vegánskej strave, dnes sa pozrieme na kus mäsa. Ak mäso, tak predovšetkým kuracie a hovädzie. Na pár mesiacov celkom zabudnite na bravčové. (samozrejme okrem "free" dní)

Najprv si pozrieme recepty, ktoré sú tu na blogu už nejaký ten rôčik. Thajské pečené kura a mrkvovo zemiaková kaša. Recept nájdete tu.

201.JPG

Kuracie prsia plnené medvedím cesnakom sú prísne sezónne jedlo, ale stačí medvedí cesnak vymeniť za mladé špenátové listy, ktoré pravidelne predávajú v Tescu a tento recept môžeme zaradiť aj v zime. Len ešte vynecháme maslo na zemiakoch a mrkve a prílohy pripravíme v parnom hrnci.

202.JPG

Ďalšie kuracie prsia, tentokrát v chrumkavej kôrke, ktorá z tohoto nudného kusu kuracieho mäsa spraví slávnostné jedlo. Veď si to pozrite tu.

203.JPG

Kura na luskoch sme varili len pred nedávnom, okrem toho, že je to úplne diétne jedlo, tak je aj vynikajúce a hlavne rýchle a jednoduché. Zu veľká vďaka za recept.

204.JPG

A teraz poriadne kusy hovädzieho, ktoré potešia každého mäsožravca. Pri príprave tohoto receptu trochu viac šetríme olejom a výsledok je naozaj očarujúci. A pri tom človek normálne cíti ako chudne.

205.JPG

Tak a toto je jedlo, na ktoré z láskou myslím, keď chrúmem stopkatý zeler. Neverte mi, nechrúmem ho. Varené hovädzie so zeleninou. Ak ste toto ešte nevyskúšali... Tak skúste recept je tu.

206.JPG

Tak fajn dosť bolo starých receptov, ideme si uvariť nejaký nový. Dnes si pripravíme dva. A aby bola rovnováha, jeden vegetariánsky a jeden mäsový.

Rovnováha v pekáči

Tri základné ingrediencie robia z tohoto receptu vynikajúcu plnohodnotnú stravu. Sacharidy, bielkoviny, vláknina, zelené listy... sú to pohánka, špenát a červená šošovica.

Okrem toho budeme potrebovať cesnak, paradajku, papriku, poriadnu hrsť petržlenovej vňate, soľ, drvenú rascu, čierne korenie a trochu bieleho jogurtu.

301.JPG

Ak máme predvarenú pohánku, zalejeme ju dvojnásobným množstvom vriacej vody, prikryjeme a necháme napučať. Inak by sme ju mali variť asi päť minút a potom už postupovať rovnako. Prikryť a nechať napučať. Mierne posolíme.

302.JPG

Šošovicu dáme variť do osolenej vody. Nakrájame paradajku, papriku a cesnak. Pridáme k šošovici a všetko uvaríme do mäkka.

303.JPG

Do hotovej vmiešame poriadnu hrsť nasekaného petržlenu.

304.JPG

Špenát len jednoducho podusíme na nasekanom cesnaku a dvoch lyžiciach oleja. Pridáme soľ a drvenú rascu.

305.JPG

Do veľkého pekáča navrstvíme uvarenú pohánku.

306.JPG

Na vrch rozložíme špenát.

307.JPG

Celé prikryjeme šošovicou.

308.JPG

Zapekáme pri stosedemdesiatich stupňoch tridsaťpäť minút.

309.JPG

Povrch natrieme tenkou vrstvou bieleho jogurtu.

310.JPG

Ešte desať minút zapekáme a skvelé vegetariánske jedlo je na svete.

311.JPG

Kuracie závitky

Myslím, že spočítať koľko je na mojom blogu mäsových závitkov, rolád a rôznych podobných "zakrútencov" by vôbec nebolo jednoduché. Je to proste môj obľúbený spôsob úpravy mäsa, a tak je jasné, že nejaké pripravím aj počas diéty. Dnešné závitky budú z vykostených kuracích stehien bez kože.

Okrem nich budeme potrebovať ešte sušené slivky, korenie a soľ. Skvelou prílohou budú zemiaky a brokolica pripravené v parnom hrnci.

401.JPG

Do plátku kuracieho mäsa zavinieme slivky.

402.JPG

Poukladáme do pekáča, posolíme, posypeme čiernym korením a podlejeme vodou.

403.JPG

 

Pečieme asi štyridsaťpäť minút. Na posledných pätnásť minút môžeme do pekáča pridať slivky, ktoré nám zostali z plnenia.

405.JPG

Brokolicu a zemiaky očistíme a v parnom hrnci paríme asi tridsať minút. Kto to nutne, potrebuje môže zeleninu prisoliť, ale odporúčam vyskúšať bez solenia.

404.JPG

Tak a vynikajúci nedeľný obed je hotový.

406.JPG

Dobrú chuť. A kilá preč. :)

407.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

U. S. Steel odchádza, o košickú fabriku bojujú Třinecké železárny

U. S. Steel predáva košické železiarne, ponuku predložili Číňania a skupina slovenských miliardárov.

KOMENTÁRE

Úbohá stredná trieda, tá sa vo Ficovom vlaku nevezie zadarmo

Ak sa niektorí chcú mať závratne dobre, musia sa tí ostatní mať horšie.

KOMENTÁRE

Ako o tridsať rokov rozvrátim našu spoločnosť

Moderné demokracie sa premenia na vlády starých.


Už ste čítali?