reklama

Varíme s Medveďom - Schudnime s Medveďom, nevzdávajme to

Mrzí ma to, ale naozaj tento týždeň znova. Recepty na schudnutie a ešte k tomu zo štatisticky najneobľúbenejšou surovinou. Ukážeme si totiž jedlá zo sóje a tofu. Ale veď som hovoril, že ma to mrzí. Neviem presne prečo je sója tak hrubo zaznávaná, ale domnievam sa, že to bude preto, že ju ľudia nevedia poriadne pripravovať. U nás už jedlo veľmi veľa odporcov sóje, ktorí si mimoriadne pochvaľovali napríklad kuracie kung-pao bez kúska kuracieho mäsa. Takže ak voči "sójovému mäsu" cítite nenapraviteľný odpor, radšej dnes ani ďalej nečítajte. No a ostatným sľubujem, že si ukážeme, ako sa dá sója upraviť do mimoriadne požívateľnej formy.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (25)

Výhodou sóje je, že neobsahuje žiadne tuky ani sacharidy a pritom je plná bielkovín. Takže k chudnutiu absolútne dokonalá potravina.

Ako vždy aj dnes pár stručných rád.

Veľmi dôležitý pri chudnutí je pitný režim. Pite predovšetkým čistú vodu, Ovocné a zeleninové šťavy (nie džúsy) a čaj. Úplne zabudnite na sladené sýtené nápoje. Tie sú absolútnym zabijakom chudnutia.

S alkoholom je to trochu zložité. Alkohol je aj dosť kalorický, ale najmä spomaľuje, až zastavuje spaľovanie tuku v tele, takže je po každej stránke pri chudnutí nevhodný. No ale môžem ja zakázať ľuďom alkohol? Môžem! Ak chcete schudnúť maximálne obmedzte pitie alkoholických nápojov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

A jubilejný tretíkrát vám kladiem na srdce to isté. Nehladujte! Hladovanie je základná príčina takzvaného jojo efektu.

A teraz niečo, na čo by ste sa mohli začať tešiť. Už o týždeň bude prvý free day a aj nasledujúci nedeľný recept bude v tomto duchu. Ja sa už teším a môžete sa aj vy.

Tak a teraz už si poďme pozrieť ďalšie recepty pre zlepšenie vašej váhy.

Začneme skvelou nátierkou, ktorú podávame na krajci čierneho chleba. Je mrkvová.

Pripravíme si jednu najemno nastrúhanú mrkvu, nízkotučný tavený syr, cottage syr, strúčik cesnaku, štipku soli a čierneho korenia.

Obrázok blogu

Všetko vymiešame a raňajková nátierka je hotová.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Je čas pozrieť sa na staré recepty zo sóje a tofu. Jediné, čo pre potreby úpravy váhy musíme s nimi urobiť, je znižiť množstvo príloh na polovicu. Inak všetko môže zostať tak, ako bolo pôvodne.

Sójové plátky na hubách a leče. Vynikajúci recept, ktorú pripravujeme často. Ako na zemiakovú kašu pri diéte? To si povieme na konci dnešného receptu.

Obrázok blogu

Sójové plátky zabalené do kelových listov a zapečené. Tak toto si určite skúste. Len radšej vynechajte z príloh hranolky.

Obrázok blogu

Plnené kaleráby, ktorých plnka je tentokrát z Tofu. Recept, ktorý opakujeme pravidelne.

Obrázok blogu

Sekaná sa dá pripraviť snáď úplne zo všetkého, tak prečo nie zo sóje. Skúste kombináciu tofu aj sóje na jednom tanieri.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Dá sa uvariť guláš z koreňovej zeleniny? Dá. Presvedčte sa v tomto recepte.

Obrázok blogu

Sójové plátky, hrášok a fazuľové struky. Kombinácia, ktorá určite stojí za vyskúšanie. S ryžovými cestovinami aj trochu exotické jedlo.

Obrázok blogu

Tak a je čas na dnešný recept. Sójové plátky na špargli.

Pripravíme si dva balíky sójových plátkov, jeden pór, cesnak, vaničku šampiňónov, zaváranú špargľu, kaleráb, smotanu na varenie a tri lyžice pohánkovej múky.

Jedlo dochutíme len soľou, čiernym korením, sójovou omáčkou, horčicou a citrónovou šťavou či octom.

Obrázok blogu

Na troche olivového oleja speníme nasekaný pór. Pridáme plátky cesnaku, soľ a čierne korenie. Premiešame a podusíme.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Ďalej pridáme očistené šampiňóny nakrájané na plátky a dusíme asi päť minút.

Obrázok blogu

Kaleráb ošúpeme a nakrájame na tenké plátky a podusíme spolu s ostatnou zmesou.

Obrázok blogu

Sójové plátky varíme asi desať minút samostatne v posolenej vode. Vyberieme ich, jemne vyžmýkame a pridáme k podusenej zelenine. Dochutíme sójovou omákou a lyžicou horčice.

Obrázok blogu

Pridáme smotanu a špargľu nasekanú na kusy aj s tekutinou. Prikryjeme a dusíme aspoň 20 minút.

Obrázok blogu

Všetko pekne zahustíme pohánkovou múkou. Premiešame a ešte chvíľu povaríme.

Obrázok blogu

Nakoniec dochutíme jedlo citrónovou šťavou, alebo octom.

Obrázok blogu

Plátky na špargli sú vynikajúce so zemiakovou kašou. Keďže sme na diéte spravíme si kašu len z uvarených roztlačených zemiakov a horúceho mlieka. Všetko spolu vyšlaháme do krémovitej konzistencie a skončíme malou štipkou muškátového orieška.

Obrázok blogu

Dobrú chuť! A nezabudnite, už o týždeň si všetci spolu zaslúžime náš prvý "free day" a že to teda bude!

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu