Varíme s medveďom - Vegánske sarmy

Autor: Roman Daniel Baranek | 19.2.2012 o 12:00 | Karma článku: 10,77 | Prečítané:  3370x

Recept na sarmy pochádza z oblasti Balkánu. Sarmy nájdete v bulharskej, rumunskej aj v chorvátskej kuchyni. Kvasené kapustové listy plnené obvykle mäsovou plnkou varené spolu s kyslou kapustou. Obvykle sa varili v obrovských hrncoch aj niekoľko hodín a jedli sa aj celý týždeň. Jeden recept s mäsovou plnkou nájdete aj tu u nás v brlohu. Dnes sa s týmto klasickým receptom vyhráme a pripravíme ho tak, aby si na ňom mohli pochutnať aj vegáni.

Na plnenie som použil listy čínskej kapusty, ale môžete použiť aj obyčajnú kapustu, kvasené kapustové listy, alebo hoci aj kel. Oproti tomu čo vidíte na fotkách, by som vám len odporučil, aby ste listy kapusty na desať sekúnd ponorili do vriacej vody. Po odbalení zmäknutých listov postup opakujte.

Okrem toho si pripravíme ešte balíček červenej šošovice, misku uvarenej ryže, kilogram kyslej kapusty, cesnak, lyžicu červenej papriky, pol lyžice drvenej rasce, lyžičku čierneho korenia, pol lyžice majoránky a soľ.

001.JPG

Šošovicu prepláchneme, umyjeme, necháme odtiecť a potom ju do mäkka uvaríme v jemne osolenej vode. Červenej šošovici stačí len päť až sedem minút a nebojte sa, ak sa niektoré kúsky trochu rozvaria. Po uvarení vodu zlejeme a šošovicu necháme vychladnúť.

002.JPG

Pridáme ryžu a všetky koreniny vrátane roztlačeného cesnaku.

003.JPG

Premiešame na jednotnú hmotu. Ak sa nám zdá, že je to celé príliš riedke, pridáme lyžicu hladkej múky. Hmota by mala byť jemne lepkavá a držať pohromade.

004.JPG

Plnka je hotová a ideme si pripraviť listy na plnenie. Z listov odrežeme spodnú tretinu, ktorú si odložíme na šalát a zbytok listu ponoríme do vriacej vody, ako som písal v úvode (ja som vynechal).

005.JPG

Naberieme hrsť plnky a uložíme na kapustový list.

006.JPG

Zavinieme. Práve pri zvinovaní listu oceníme, že sme si dali prácu s jeho niekoľkosekundovým varením. List nebude taký veľmi krehký a nebude sa tak strašlivo lámať. Ja som si veru pekne zanadával. Takto postupne spotrebujeme celú plnku.

007.JPG

Na dno hrnca rozložíme hrsť kyslej kapusty. Na ňu naukladáme jednotlivé sarmy.

008.JPG

Potom znovu kyslú kapustu.

009.JPG

Znovu sarmy.

010.JPG

A takto pokračujeme, až pokiaľ neminieme všetky ingrediencie.

011.JPG

Do hrnca nalejeme vodu. Prsne toľko aby hladina siahala po povrch jedla. Zaťažíme hlineným tanierom, prikryjeme pokrievkou a varíme priblžne štyridsaťpäť minút.

012.JPG

Ako sme tak tie sarmy pojedali a ja som bol v tejto činnosti naozaj veľmi dobrý, celkom som ich zabudol odfotiť. Tak si môžete pozrieť len túto porciu zabalenú ako obed do práce.

Kúsok tmavého čerstvého chleba dokonale doplní toto skvelé, chutné jedlo. Ja osobne sarmy milujem a táto vegánska verzia u mňa za tou mäsovou ničím nezoastávala.

013.JPG

Dobrú chuť.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?