Varíme s medveďom - Grilovaná bravčová pečeň

Autor: Roman Daniel Baranek | 4.3.2012 o 12:00 | Karma článku: 11,91 | Prečítané:  6452x

Bravčová pečeň nie je veľmi obľúbená ingrediencia. V podstate môžete nájsť len dva recepty, v ktorých je použitá. Obalená v trojobale a vypražená ako rezeň, alebo restovaná na cibuľke. A aj v týchto receptoch dá mnoho ľudí radšej prednosť kuracej pečeni. Tá je totiž jemnejšia a mäkšia. Bravčová pečeň je síce hutnejšia, má však aj výraznejšiu a plnšiu chuť a veru sa oplatí ju vyskúšať. Zaujímavé je, že hoci sa pečeň stará o odbúravanie tukov v tele, sama ho obsahuje len veľmi málo. Bravčová pečeň a biele kuracie mäso majú približne rovnaký obsah tuku. Takže pri diéte je to vlastne povolená potravina. Len ju nesmieme pripraviť ani jedným, z tu hore spomínaných spôsobov. Dnári, majte sa na pozore!

Dnešná úprava bravčovej pečene bude pripomínať leto a stredomorskú kuchyňu. A pre vyšší efekt pripomienky leta si pripravíme aj skvelú grécku prílohu Tza-tziky.

Čo budeme potrebovať

Kilogram bravčovej pečene vystačí na štyri až šesť porcií. K nej lyžicu horčice a lyžicu paradajkového pretlaku, alebo kečupu.

Na Tza-tziky si pripravíme biely jogurt, uhorku, cesnak, kôpor a soľ.

001.JPG

Prípravu tohoto receptu začneme už večer, deň vopred. Biely jogurt preložíme do vhodnej handry a necháme ho odkvapkať.

My to robíme tak, že na misku položíme sitko, vystelieme ho detskou plienkou a do nej vylejeme jogurt. Potom plienku zviažeme do batôžka a ten zavesíme nad umývadlo. Najmenej by mal jogurt takto odkvapkávať 2 hodiny, ale lepšie je, ak ho necháme zavesený celú noc.

002.JPG

Pečeň nakrájame na približne centimetrové rezne. Zmiešame horčicu s paradajkovým pretlakom.

003.JPG

Za pomoci štetca potrieme plátky pečene zmesou pretlaku a horčice a odložíme cez noc marinovať. Tým je celá príprava hotová.

004.JPG

Na druhý deň začneme s Tza-tziky. Uhorky očistíme a za pomoci malej lyžičky zbavíme jadierok.

005.JPG

Nastrúhame ich na hrubom strúhadle, jemne nasolíme a necháme desať minút postáť. Potom z nich čo najprecíznejšie vytlačíme tekutinu.

006.JPG

A je čas sa pozrieť na náš jogurt. Množstvo bude určite oveľa menšie ako na začiatku, ale výsledok je úžasne lahodný.

008.JPG

Do vyžmýkanej uhorky pridáme jogurt, roztlačený cesnak a kôpor.

009.JPG

Premiešame a ak je treba, pridáme štipku soli. Správne Tza-tziky sa nerozlievajú a držia pevný tvar. Odložíme ich chladničky.

010.JPG

Samotnú pečeň pripravíme až tesne pred podávaním, aby bola čerstvá a nevychladla. Jednoducho ju na grile, alebo grilovacej panvici s každej strany ogrilujeme tri až päť minút. Podľa toho či chceme pečeň vo vnútri ružovú, alebo prepečenú.

011.JPG

Podávame s opekanými zemiakmi. K hutnej zemitej chuti pečene sa skvele hodí napríklad aj grilované jablko.

012.JPG

Dobrú chuť.

013.JPG

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?