Varíme s medveďom - Kuracia rýchlovka

Autor: Roman Daniel Baranek | 18.3.2012 o 12:00 | (upravené 18.3.2012 o 21:13) Karma článku: 13,30 | Prečítané:  7392x

Dnes to bude naozajstná rýchlovka. Toto kura robievam, keď absolútne nestíham, ale nechcem nás odbyť maslovým chlebom. Vlastne teraz, keď držíme diétu, tak maslový chleba nie je práve vhodný výber obeda či večere. Takže tento recept robievam pomerne často. Výhodou je, že sa dá veľmi jednoducho zmeniť jeho chuť, a tak vždy pôsobí trochu inak. Pretože je to naozaj veľmi jednoduchý recept, pripravil som k nemu ešte u nás netradičnú prílohu. Klasické anglické "Bublanie a pišťanie".

Na kuraciu rýchlovku budeme potrebovať predovšetkým kuracie rezne. Môžeme použiť prsia, alebo vykostené stehná. Jeden až dva kusy na osobu. K tomu ešte biely jogurt, cesnak, olej, soľ a čierne korenie.

001.JPG

Kuracie rezne najprv očistíme, zbavíme prípadných chrupaviek a kostí. Osolíme ich, okoreníme a rozložíme do pekáča potretého olejom.

002.JPG

Roztlačený cesnak vmiešame do bieleho jogurtu a touto zmesou potrieme kuracie mäso.

003.JPG

Pečieme v rúre rozohriatej na stosedemdesiat stupňov dvadsaťpäť minút. A je to hotové. Veľmi jednoducho môžeme výrazne zmenť chuť tohoto receptu tak, že do jogurtu namiesto cesnaku vmiešame napríklad kari, grilovacie korenie, provensálske byliny, paradajkový pretlak, olivy či sušené paradajky... určite prídete na ďalšie vlastné obľúbené kombinácie.

004.JPG

Bublanie a pišťanie je klasický anglický recept. Je to vlastne varenie zo zvyškov. Základom sú zemiaky, ku  ktorým sa pridáva varená, alebo dusená zelenina. Teda všetko čo zostalo z klasického anglického nedeľného obeda. Najčastejšie používanou zeleninou je varený ružičkový kel, ale dá sa použiť naozaj čokoľvek. Mrkva, hrášok, pór... alebo akákoľvek zmes zeleniny. U nás žiadna nezostala, takže sme ju pre tento recept uvarili. K zemiakom a ružičkovému kelu pridáme ešte dve veľké cibule, olivový olej, soľ a čierne korenie. Ak si práve nedávame pozor na líniu, môžeme použiť aj na kocky nakrájanú anglickú slaninu.

005.JPG

Zemiaky roztlačíme tlačidlom. Nie celkom na kašu. Malé kúsky zemiakov v hmote sú v tomto prípade veľmi želateľné.

006.JPG

Pridáme uvarený ružičkový kel a poriadne premiešame.

007.JPG

Na oleji speníme nadrobno nakrájané cibule. Podusíme ich naozaj poriadne, až pokiaľ jemne neskaramelizujú. Ak chceme použiť aj slaninu, opražíme ju ešte pred cibuľou.

008.JPG

Pridáme zemiaky s ružičkovým kelom, premiešame a pomocou varechy popritláčame, aby vznikla kompaktná placka. Opakom varechy do nej potom spravíme niekoľko dierok. A po chvíli už je jasné, ako vznikol názov tohoto jedla.

009.JPG

Približne po piatich minútach celú zmes pootáčame a znova popritláčame do kompatnej placky. To čo potrebujeme docieliť, sú tie hnedé pripečené skaramelizované kúsky, ktoré dodávajú jedlu vynikajúcu chuť.

010.JPG

Pretáčanie a pritláčanie robíme každých päť minút. Po štvrtom je už pripečených kúskov viac a nachádzajú sa vmiešané v celej placke. Necháme popražiť ešte posledných päť minút a príloha je hotová.

011.JPG

Kura pod jogurtom si zachova vynikajúcu štavnatosť a krehkosť. Najčastejšie ho používame ako súčasť veľkých zeleninových šalátov, ale v nedeľu si ho môžeme dať aj takto s prílohou.

012.JPG

Dobrú chuť.

013.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?