Varíme s medveďom - Karfiolovo brokolicová musaka

Autor: Roman Daniel Baranek | 25.3.2012 o 12:00 | Karma článku: 12,06 | Prečítané:  3665x

Jedlo s názvom Musaka sa pripravuje na celom Balkánskom poloostrove aj v Turecku. V každej krajine je to však celkom iné jedlo. Zatiaľ čo v Grécku je to pomerne presne zadefinovaný recept, v Bulharsku nájdete za každým kopcom inú musaku. Na našom blogu máme aj skvelú musaku nejasného pôvodu. Nepodobajú sa na seba ani ingredienciami a často krát dokonca ani postupom. V tomto čase sa však napríklad všetci pravoslávni Bulhari zhodnú na jednom. Musaky, ktoré varia, sú najčastejšie bezmäsité. A táto dnešná je použiteľná aj pri diéte.

Pripravíme si hlavu karfiolu a jednu brokolicu. K tomu tri pekné cibule, misku surovej ryže (max.20dkg), šesť paradajok, dve lyžice hladkej múky, pol litra mlieka, jednu kyslú smotanu, dve vajcia, tvrdý syr, petržlenovú vňať a olej.

Jedlo okoreníme soľou, čiernym korením a drveným kmínom.

001.JPG

V jemne osolenej vriacej vode asi štyri minúty varíme karfiol a brokolicu. Netreba úplne do mäkka, lebo sa ešte budú ďalej tepelne upravovať. Vyberieme z vody a pokrájame na pomerne malé kúsky.

002.JPG

Cibuľu nasekáme na drobno, jemne posolíme a podusíme ju na olivovom oleji.

003.JPG

K podusenej cibuli pridáme ryžu a premiešame. Ryža sa teraz nebude ďalej variť, len ju prehrejeme v cibuli.

004.JPG

Do misy dáme nasekanú uvarenú brokolicu a karfiol, pridáme polovicu paradajok nakrájaných na kocky, a cibuľu s ryžou. Okoreníme, pridáme rascu a jemne osolíme.

005.JPG

Všetko premiešame a presypeme do pekáča. Vymiešame dva decilitre mlieka s jedným vajíčkom a celú zmes vylejeme do pekáča.

006.JPG

Paradajky, ktoré nám zostali, nakrájame na tenké kolieska a rozložíme po povrchu musaky. A šup s tým do rúry vyhriatej na stosedemdesiat stupňov na dvadsaťpäť až tridsať minút.

007.JPG

Zatiaľ si z oleja, hladkej múky a mlieka, ktoré nám zostalo, pripravíme základný bešamel. Múku popražíme na oleji, zalejeme mliekom a za stáleho miešania uvaríme hustejšiu kašu.

008.JPG

Necháme ju vychladnúť a zašľaháme do nej smotanu a druhé vajce. Bešamel so smotanou môžeme dochutiť podľa vlastnej ľubovôle, ale aj tu platí, že menej je niekedy viac a my sme sa uspokojili s trochou čierneho korenia a štipkou soli.

009.JPG

Predpečenú musaku vyberieme z rúry...

010.JPG

zalejeme ju bešamelom a zasypeme strúhaným syrom.

011.JPG

Pečieme ďaľších dvadsať až dvadsaťpäť minút.

012.JPG

Toto výborné šťavnaté jedlo podávame so surovou, nakladanou, alebo kvasenou zeleninou.

013.JPG

Dobrú chuť.

014.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?