Varíme s medveďom - Pomaly dusené hovädzie

Autor: Roman Daniel Baranek | 1.4.2012 o 12:00 | Karma článku: 12,28 | Prečítané:  8395x

O hovädzom mäse je všeobecne známe, že má dva spôsoby prípravy. Buď veľmi krátky, alebo veľmi dlhý. Dnes ale skúsime jeden, ktorý som si chcel vyskúšať už veľmi dávno. Extra dlhý spôsob prípravy hovädzieho. Podľa teploty, ktorú zvolíme v rozmedzí 80 až 150 stupňov, sa môže mäso pripravovať až dvanásť hodín, ale z toho som mal trochu strach, takže som zvolil strednú cestu. Ale to najdôležitejšie čo rozhodlo o tom, že si pomalé varenie konečne vyskúšam, bol nový hrniec.

Tak toto je on. V kuchyni je len pár dní a už je s ním naplánovaných niekoľko spoluprácí. Ale poďme pekne na dnešný recept. Vlastne je to veľmi jednoduché varenie, len potrebujete dosť trpezlivosti pri čakaní na výsledok. Kvalitný smaltovaný hrniec je na takéto varenie najvhodnejší, ale dajú sa použiť aj hlinené nádoby, alebo Jenská misa.

001.JPG

Pripravíme si kus hovädzieho mäsa. V tomto prípade to nemusí byť žiadny z tých drahých špičkových kusov. Stačí výber z krku, alebo predné, ako je tu na obrázku. K nemu budeme potrebovať kilo cibule, dve väčšie mrkvy, dve hlavičky cesnaku a deciliter mäsového vývaru (môžeme nahradiť bujónom, červeným vínom, alebo paradajkovou šťavou).

Na okorenenie použijeme čierne korenie, soľ, lyžičku rozmarínu, lyžičku rímskeho kmínu a lyžičku tymianu.

002.JPG

Mäso narežeme na väčšie kusy (jednotivé porcie), každý kúsok jemne nasolíme a posypeme mletým čiernym korením. Necháme odstáť. Sami vidíte, že mäso obsahuje aj tuk a to je pre tento recept oveľa lešpie, ako keby sme ho pripravovali napríklad zo sviečkovej.

003.JPG

Dve cibule nakrájame na jemno a jednu mrkvu nastrúhame. Do hrnca dáme olej, rozohrejeme ho, pridáme nasekané cibule, nastrúhanú mrkvu a jemne osolíme.

004.JPG

Orestujeme do hneda a pridáme všetko korenie okrem tymianu.

005.JPG

Do orestovanej cibule a mrkvy vložíme kusy mäsa.

006.JPG

Zasypeme ho zvysnými cibuľami nakrájanými na štvrťky, hranolčekmi mrkvy a cesnakovými strúčikmi z dvoch hláv cesnaku. Všetko posypeme tymianom a podlejeme decilitrom vývaru.

007.JPG

Prikryjeme pokrievkou a vložíme do rúry vyhriatej na stodvadsať stupňov. Ak máme dostatok času, nastavíme si teplotu len sto stupňov.

Pri stodvadsiatich stupňoch necháme mäso v rúre štyri až štyri a pol hodiny. Pri teplote sto stupňov to bude šesť až šesť a pol hodiny.

Počas dusenia hrniec nevyberáme, neotvárame, nekontrolujeme. Vôňa, ktorá sa bude šíriť, je mimoriadne podmanivá, ale my to vydržíme.

008.JPG

Odmenou je nám takáto nádhera. Kusy voňavého úplne mäkučkého a pritom šťavnatého hovädzieho mäsa a do mäkka podusenej zeleniny v kvalitnom hutnom vývare.

009.JPG

K tomu už naozaj nič, len jednu chrumkavú francúzsku bagetu.

010.JPG

Dobrú chuť

011.JPG

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

U. S. Steel odchádza, o košickú fabriku bojujú Třinecké železárny

U. S. Steel predáva košické železiarne, ponuku predložili Číňania a skupina slovenských miliardárov.

KOMENTÁRE

Úbohá stredná trieda, tá sa vo Ficovom vlaku nevezie zadarmo

Ak sa niektorí chcú mať závratne dobre, musia sa tí ostatní mať horšie.

KOMENTÁRE

Ako o tridsať rokov rozvrátim našu spoločnosť

Moderné demokracie sa premenia na vlády starých.


Už ste čítali?