Varíme s medveďom - Gaštanová torta

Autor: Roman Daniel Baranek | 8.4.2012 o 12:00 | Karma článku: 12,18 | Prečítané:  8462x

V predchádzajúcom roku sa tento recept dostal ku mne možno aj dvadsať krát. Musel som ho konečne vyskúšať a teda určite som to neoľutoval. Túto skvelú tortu vytiahla na svet Kamila Magálová vo svojej relácii. Neviem či je to jej vlastný recept, alebo ho niekde vyštráchala. Tak či tak je to jedno a zaslúži si veľké poďakovanie. Je to totiž úžasný recept. Jednoduchý a pri tom mimoriadne efektný a chutný.

Recept som si upravil len veľmi, veľmi jemne. Namiesto džemu som použil zavárané ovocie. Myslím, že nabudúce skombinujem aj džem aj ovocie.

Na tortu si pripravíme osem vajec, tri 250 gramové gaštanové pyré, tri decilitre mlieka, dve práškové šľahačky bez cukru (nabudúce určite nahradím kvalitnou šľahačkovou smotanou) a višňový kompót.

DSCN0494.JPG

Oddelíme žĺtka od bielkov.

DSCN0497.JPG

Žĺtka prešľaháme asi jednu minútu a rozdrobíme do nich dve gaštanové pyré.

DSCN0499.JPG

Šľaháme ďalej pokiaľ všetko spolu nevyšľaháme do krémovitej konzistencie.

DSCN0502.JPG

Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.

DSCN0504.JPG

Sneh jemne vmiešame do žĺtkovej hmoty.

DSCN0506.JPG

Výsledné cesto je ľahučké a nadýchané.

DSCN0508.JPG

Prelejeme ho do tortovej formy vymazanej maslom a vysypanej hrubou múkou. Pečieme pri stošesťdesiatich stupňoch, štyridsať minút. Korpus necháme celom vychladnúť a až potom ho vyberáme z formy.

DSCN0514.JPG

Do misy vylejeme mlieko pridáme rozdrobené gaštanové pyré a práškové šľahačky.

DSCN0517.JPG

Vyšľaháme na hustý krém.

DSCN0518.JPG

Vychladnutú tortu prerežeme na dva pláty. Podľa mňa je to najjednoduchšie takto: Najprv ostrým nožom spravíme plytký zárez po celom obvode torty. Potom do neho vložíme niť, ktorej konce zaťahujeme proti sebe ako slučku. Tortovú misu vyložíme papierom a uložíme na ňu prvý plát torty.

DSCN0523.JPG

Bohato ho polejeme šťavou z višní a naukladáme na neho vykôstkované ovocie.

DSCN0525.JPG

Rozotrieme polovicu plnky.

DSCN0527.JPG

Priklopíme druhým plátom a celú tortu potrieme zvyškom plnky. Necháme v chladničke zatuhnúť.

DSCN0528.JPG

Vyberieme spod torty papiere a ozdobíme. Ja som použil len hotové srdiečka z gaštanového pyré obalené v horkej čokoláde.

DSCN0530.JPG

Naozaj ľahučká a chutná torta si získala úplne všetkých a určite ju s radosťou zaraďujeme medzi naše recepty.

DSCN0534.JPG

Želám vám krásny zbytok veľkonočných sviatkov a samozrejme dobrú chuť.

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?