Varíme s medveďom - Kuracie závitky na kyslej kapuste

Autor: Roman Daniel Baranek | 22.4.2012 o 12:00 | Karma článku: 12,12 | Prečítané:  6310x

Bláznivé aprílové počasie je dobrým dôvodom k tomu, aby sme do jedálnička zaradili typicky zimnú ingredienciu, kyslú kapustu. Je to taká malá rozlúčka so zimou, pretože na jar a v lete ju naozaj používame len výnimočne. Všade začína byť dostatok čerstvej, voňavej jarnej zeleniny a na kyslú kapustu si už nikto nespomenie. Dnešný recept vznikol kombináciou dvoch u nás obľúbených jedál. Kura na kyslej kapuste a plnené pečené kura. Aby sme tej rozlúčke so zimou dali aj nejakú výnimočnosť.

Oba pôvodné recepty sú jednoduché a chutné a ich skombinovaním vznikol tiež jednoduchý a pri tom zaujímavý recept. Na dnešné zimno rozlúčkové jedlo si pripravíme vykostené kuracie stehná, päť starších rožkov (jeden až dva dni staré), jednu cibuľu, cesnak, jeden a pol decilitra mlieka, tri vajcia, pol kilogramu kuracích pečienok, olej a kyslú kapustu. Rozpis ingrediencií na plnku je na desať porcií, na klasické štyri porcie bude stačiť polovica.

Na okorenenie plnky použijeme lyžičku drveného kmínu, lyžičku, majoránky, pol lyžičky mletého čierneho korenia, lyžičku tymiánu a soľ.

Na celkové dochutenie receptu si pripravíme ešte jeden a pol lyžičky červenej mletej papriky a pol lyžičky mletého čierneho korenia.

001.JPG

Cibuľu nakrájame na kocky a popražíme v horúcom oleji tak, aby na orajoch začala hnednúť. Pridáme všetky koreniny do plnky a očistenú nakrájanú pečienku.

002.JPG

Opražíme, pokiaľ sa pečienka nezatiahne a necháme vychladnúť.

003.JPG

Zatiaľ do veľkej misy nakrájame rožky, zalejeme mliekom a premiešame. Pridáme dve vajcia, roztlačený cesnak, vychladnutú pečienku a osolíme. Všetko premiešame a necháme desať minút odstáť. Pripravili sme vlastne klasickú plnku do kuraťa a ja verím, že máte nejaký svoj mnoho krát overený a obľúbený recept. Pokojne ho použite aj pri príprave tohoto jedla a prípadne sa s ním podeľte v diskusii.

004.JPG

Kuracie stehno rozprestrieme, jemne osolíme a uložíme na neho plnku. Zavinieme do závitku.

005.JPG

Do veľkého pekáča rozprostrieme kyslú kapustu. Poriadne ju posypeme mletou červenou paprikou a jemne okoreníme mletým čiernym korením. Všetky závitky poukladáme tesne vedľa seba na kapustu a podlejeme dvoma decilitrami vody.

006.JPG

Pečieme v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov približne päťďesiat minút.

007.JPG

Ako príloha sa skvele hodia varené zemiaky s maslom a kôprovou vňaťou.

008.JPG

Dobrú chuť.

009.JPG

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Kupujúci Japonec? Neexistuje, tvrdia stánkari z vianočných trhov

Strávili sme jeden deň so stánkarmi, aby sme zistili ako vidia návštevníkov spoza svojich pultov.

EKONOMIKA

Deti boháčov majú vlastnú sieť, stojí za ňou Slovák

Byť bohatým je nuda, keď vás nikto nevidí.


Už ste čítali?