Varíme s medveďom - Hovädzie minútky

Autor: Roman Daniel Baranek | 29.4.2012 o 12:00 | Karma článku: 12,88 | Prečítané:  13818x

Toto jedlo je v našej rodine, v rôznych malých obmenách, považované za slávnostné už asi štyridsať rokov. Naša mama ho pripravovala vždy keď sa chcela blysnúť. Ja sa priznám, že som ho robil prvý krát a vlastne to bolo pre ňu, aby si pripomenula svoje najslávnejšie kuchárske časy.  Dopadlo to výborne a tak si ešte v blízkej budúcnosti určite skúsim aj podobný recept, ktorý je však zároveň úplne klasický: Viedenskú roštenku.

Dnes ale teda zostaneme pri týchto hovädzích minútkach. Na podobné jedlá vždy potrebujeme kvalitné kusy hovädzieho mäsa. Zadné, falošná sviečková, alebo roštenka sú perfektné.

My sme zohnali veľmi peknú falošnú sviečkovú. Na štyri porcie bude stačiť jeden kilogram mäsa. K nemu si pripravme ešte pol kilogramu cibule, štyri vajcia, čierne korenie, pol lyžičky červenej papriky, soľ a olej. Toto je základný recept, ktorý sa dá jemne obmieňať ďalšími pridanými ingredienciami. Napríklad, mrkva, šampióny, olivy, kapary, ... (obvykle stačí len jedna z nich)

001.JPG

Mäso narežeme na rezne.

002.JPG

Každý rezeň tĺčikom na mäso rozklepeme do tri až päť milimetrovej hrúbky. Ak je na okraji mäsa tenká blana, ktorú sa nám nepodarilo odstrániť, ostrým nožom ju na niekoľkých miestach narežeme.

003.JPG

Jemne osolíme a okoreníme a necháme chvíľu odpočinúť.

004.JPG

Cibuľu nasekáme. Vo veľkej panvici s pokrievkou rozohrejeme olej. Cibuľu na horúcom oleji opražíme do sklovita. Potom ju jemne osolíme a pridáme aj červenú papriku.

005.JPG

Na cibuľu uložíme prvé plátky mäsa...

006.JPG

a s každej strany krátko opražíme. Stačí najviac jednu minútu.

007.JPG

Opražené plátky mäsa ukladáme na seba a pridávame ďalšie, až pokiaľ nie sú rovnako pripravené všetky. Potom ich rovnomerne rozložíme po celej panvici, prikryjeme a necháme dusiť. Mäso pustí pomerne veľa vlastnej šťavy a tá by mala stačiť na to, aby sa v nej podusilo celkom do mäkka. Ak je to nutné, môžeme však v priebehu dusenia doliať vodu, alebo vývar.

008.JPG

Ja som dusil štyridsať minút a nepotreboval som prilievať tekutinu. Výsledkom je jemná hnedá omáčka s kúskami polorozvarenej cibule a hlavne mäkké plátky voňavého hovädzieho.

009.JPG

U nás podávame tradične tak, že plátky mäsa polejeme omáčkou, prikryjeme volským okom a doplníme ryžou, hranolkami a cibuľovým šalátom. Mamina bola spokojná a my tiež.

010.JPG

Dobrú chuť.

011.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?