Varíme s medveďom - Pastiersky koláč ala medveď

Autor: Roman Daniel Baranek | 17.6.2012 o 12:00 | (upravené 17.6.2012 o 12:13) Karma článku: 11,84 | Prečítané:  3801x

Nechýba vám už mäso? Tento blog čítajú mnohí mäsožravci a v poslednej dobe sme ich trochu zanedbávali. Pastiersky koláč je vynikajúci anglický recept z mletého hovädzieho mäsa, zeleniny a zemiakovej kaše. Ja som ho trochu upravil na verziu pre hardcore mäsožravcov. Viac mäsa a menej zeleniny, ktorá by nás mohla zdržovať od toho mäsa.

Na poriadny nedeľný obed (päť až šesť porcií) si pripravíme jeden a pol kilogramu hovädzieho mäsa na guláš, pol kilogramu cibule, väčšiu hrsť petržlenovej vňate, konzervu krájaných (alebo pol kilogramu naozaj zrelých) rajčín a dva decilitre červeného vína.

Jedlo okoreníme tymianom, drvenou rascou, bobkovým listom, mletým čiernym korením a soľou.

Na zemiakovú kašu si pripravíme jeden a pol kilogramu zemiakov a šálku mlieka. V tejto kaši môžeme vynechať maslo. Ak ho ale nutne potrebujete, pokojne ho pridajte.

001.JPG

Cibuľu nasekáme, speníme na oleji a podusíme do sklovita. Pridáme koreniny a na plátky nasekaný cesnak, mäso nakrájané na menšie kocky, pomiešame a krátko podusíme.

002.JPG

K zatiahnutému mäsu vylejeme krájané paradajky a červené víno, všetko premiešame, prikryjeme pokrievkou a vložíme do rúry vyhriatej na sto stupňov.

003.JPG

Pečieme dve až štyri hodiny podľa kvality mäsa. Prvýkrát skontrolujeme po dvoch hodinách a pečieme až dovtedy, kým mäso nie je naozaj úplne mäkké. Ak v mäse zostalo priveľa tekutiny, zvýšime teplotu na 150 stupňov a dáme piecť ešte asi dvadsať minút. Mäso by malo z tekutiny vyčnievať von a nemalo by v nej plávať. Omáčka by mala byť hustá a veľmi intenzívna. Na tomo obrázku je ešte stále tekutiny priveľa.

004.JPG

Kým sa mäso upieklo, pripravili sme si hustejšiu zemiakovú kašu. Uvarené zemiaky rozmačkáme mačkadlom a vymiešame s mliekom.

005.JPG

Mäso husto posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.

006.JPG

Rozložíme zemiakovú kašu a vidličkou upravíme vrch koláča.

007.JPG

Pečieme odokryté ešte dvadsať minút pri stosedemdesiatich stupňoch.

008.JPG

Horúci pastiersky koláč sa vám asi veľmi elegantne naservírovať nepodarí. Myslím, že vrcholom gastro stilingu v tomto prípade bude asi príprava koláča v malých pekáčikoch, samostatne vždy len jedna porcia. Podávali sme s nakladanými pečenými paprikami.

009.JPG

Ale koniec koncov pôvodne ide o sedliacke jedlo. Mäkké mäso v intenzívnej voňavej omáčke a kaša ktorá zapečením získala príjemnú jemnosť.

010.JPG

Dobrú chuť.

011.JPG

 

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

U. S. Steel odchádza, o košickú fabriku bojujú Třinecké železárny

U. S. Steel predáva košické železiarne, ponuku predložili Číňania a skupina slovenských miliardárov.

KOMENTÁRE

Úbohá stredná trieda, tá sa vo Ficovom vlaku nevezie zadarmo

Ak sa niektorí chcú mať závratne dobre, musia sa tí ostatní mať horšie.

KOMENTÁRE

Ako o tridsať rokov rozvrátim našu spoločnosť

Moderné demokracie sa premenia na vlády starých.


Už ste čítali?