Varíme s medveďom - Konečne Bulharská plnená paprika

Autor: Roman Daniel Baranek | 24.6.2012 o 12:00 | Karma článku: 11,70 | Prečítané:  7961x

Chuť bulharskej plnenej papriky si obaja pamätáme z mladosti. Ja z návštevy u bulharskej prababičky a Macko zo štúdia na vysokej škole v Plovdive. Už niekoľkokrát sme sa pokúšali túto chuť zrekonštruovať a celkom vydarený pokus je aj v súvisiacich článkoch celkom dole.. Ale stále to nebolo ono. Stále to nebola tá správna chuť a konzistencia jedla, ktorú v Bulharsku varia staré mamy a tety kuchárky v študentských jedálňach. Ale nakoniec sa to podarilo. Práve v tomto recepte sme sa dostali k dokonalej rekonštrukcii chuťových spomienok. Konečne to vyšlo.

Na jednu porciu budeme potrebovať jednu zelenú papriku... ale nebudeme sa predsa zdržiavať s jednou porciou. Takže si pripravíme jeden kilogram paprík, pol kilogramu mletého mäsa, šálku ryže, tri paradajky, dve vajcia, liter zeleninového bujónu, veľkú kyslú smotanu a zelerovú vňať.

Jedlo okoreníme čubricou (oreganom), červenou paprikou, čiernym korením a soľou.

001.JPG

Najprv si pripravíme plnku do paprík. Na olej dáme nakrájané paradajky a popražíme. Pridáme mleté mäso, ryžu a zelerovú vňať. Premiešame, osolíme, pridáme mletú papriku, čubricu a okoreníme. Opäť premiešame a necháme prehriať, pokiaľ sa všetky ingrediencie nestretnú a nezoznámia (asi desať minút).

002.JPG

Papriky umyjeme, zbavíme jadrovníkov a naplníme.

003.JPG

Vložíme ich do veľkého pekáča, zalejeme zeleninovým vývarom a dáme piecť do rúry vyhriatej na stosedemdesiat stupňov.

004.JPG

Pečieme tridsať minút.

005.JPG

Potom papriky obrátime a ešte tridsať minút pečieme z druhej strany. Počas pečenia podlievame vodou, alebo vývarom podľa potreby. Na konci totiž budeme potrebovať výpek na výrobu omáčky.

006.JPG

Všetku tekutinu z pekáča, vrátane vypadnutých kúskov z plnky zlejeme a papriky odložíme na teplé miesto.

007.JPG

Polovicu kyslej smotany zmiešame s dvoma vajíčkami...

008.JPG

a pridáme k výpeku. Privedieme k varu a varíme asi desať minút.

009.JPG

Hotovú omáčku vylejeme do pekáča a vrátime do nej jednotlivé papriky. A je hotovo.

010.JPG

Voňavé a jemné plnené papriky podávame s lyžicou kyslej smotany navrchu a krajcom čerstvého chleba. Bulharský sen na tanieri

Dobrú chuť!

011.JPG

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

U. S. Steel odchádza, o košickú fabriku bojujú Třinecké železárny

U. S. Steel predáva košické železiarne, ponuku predložili Číňania a skupina slovenských miliardárov.

KOMENTÁRE

Úbohá stredná trieda, tá sa vo Ficovom vlaku nevezie zadarmo

Ak sa niektorí chcú mať závratne dobre, musia sa tí ostatní mať horšie.

KOMENTÁRE

Ako o tridsať rokov rozvrátim našu spoločnosť

Moderné demokracie sa premenia na vlády starých.


Už ste čítali?