Varíme s medveďom - Bryndzové halušky

Autor: Roman Daniel Baranek | 1.7.2012 o 12:00 | Karma článku: 11,26 | Prečítané:  17016x

Zdá sa mi až neuveriteľné, že sme za šesť rokov písania nášho blogu úplne zabudli na slovenské národné jedlo, bryndzové halušky. Náš vzťah k bryndzovým haluškám je vysoko pozitívny. Milujeme ich a varíme ich často. Keď sme sa ale rozhodli, že budú aj súčasťou nášho blogu, vykonali sme malú vzdelávaciu akciu. Ako uvariť tie pravé, skutočné, naozajstné a rýdzo slovenské bryndzové halušky. Recepty sa líšili síce len v maličkostiach, ale každý úplne zásadne trval na tom, že práve ten jeho recept je ten pravý. Takže sme to nejako dali dohromady a tu je výsledok.

Naše bryndzové halušky, ktoré Macko doviedol k úplnej dokonalosti, boli také vynikajúce, že tú drobnú porciu čo zostala po obede sme tajne po lyžičkách vyjedali, až kým celkom nezmizla. Boli proste výborné.

Pripravíme si zemiaky. Približne 1,2 kilogramu potrebujeme, aby po vyčistení zostal jeden kilogram čistých zemiakov. Budú to štyri poriadne porcie. K tomu pridáme ešte  štyristo gramov hladkej múky, jedno vajce, tristo až štyristo gramov bryndze, soľ a údenú slaninu. Na obrázku je aj kyslá smotana. Je to nepovinná ingrediencia, ku ktorej sa v texte ešte vrátime.

001.JPG

Zemiaky nastrúhame na strúhadle, ktoré je druhé najhrubšie. Samozrejme môžeme si prsty pooškierať na najjemnejšom strúhadle, ale je to prácne, niekedy bolestivé a hlavne zbytočné. Pritom po nasúhaní na hrubšom strúhadle stačí vziať tyčový mixér a pár otáčkami zemiaky premixovať. Nie úplne na kašu. Zemiakom by mala zostať štruktúra. Samozrejme dobrý výkonný veľký mixér nás od práce úplne odbremení...

002.JPG

Pridáme vajce, hladkú múku a trochu soli.

003.JPG

Vypracujeme krásne hladké cesto, ktoré necháme hodinu odpočívať. Ak náhodou zemiaky černajú (dnes sa to už nestáva tak často ako kedysi), stačí pridať pol lyžičky citrónovej šťavy. (V tomto ceste nie je žiadny citrón) Odstáte cesto trochu zredne, preto do neho primiešame 1-2 lyžice múky.

004.JPG

Osolená voda na varenie halušiek by mala poriadne vrieť a malo by jej byť dostatočné množstvo. Vezmeme svoj obľúbený haluškárnik a halušky nahádžeme do vriacej vody. Na fotografii sa nám podarilo zachytiť jedinú halušku, ktorá nedočkavo skáče do vriaceho kúpeľa. Množstvo cesta, ktoré sme pripravili, budeme variť na dvakrát.

005.JPG

Halušky vo vode premiešame a vodu necháme znova zovrieť. Za ten čas by už všetky halušky mali plávať na hladine. Pozbierame ich cedníkom, alebo sitkom.

006.JPG

Horúce halušky vysypeme do misy, v ktorej máme pripravenú bryndzu a premiešame.

007.JPG

Druhú a každú ďalšiu várku halušiek po vybratí z vriacej vody ešte trochu prepláchneme pod prúdom teplej vody  a až potom premiešame s bryndzou.

008.JPG

Voda, v ktorej sa varili halušky je plná skvelých kúskov a pomerne hustá z vyvarenej múky. Naberieme pol žufánky tejto obohatenej vody a pridáme k haluškám. Poriadne premiešame.

009.JPG

Slaninu nakrájame na menšie kúsky a v rajničke na maličkom množstve oleja opražíme do chrumkava.

011.JPG

Výpek zo slaniny pridáme k haluškám a premiešame. Bryndziaky sú týmto hotové a môžeme ich podávať. Spojenie slov chutné bryndzové halušky a diéta je absolútne vylúčené. Napriek tomu odporúčame tento postup dodržať.

010.JPG

Tak a dostali sme sa k tej kyslej smotane. Bryndza na pravé halušky by sa nikdy nemala riediť smotanou, nakoľko pravá chutná bryndza by nemala stratit svoju nenapodobiteľnú pikantnosť. Ak máme smotanu na haluškách radi, alebo máme potrebu silnú chuť bryndze zjemniť, dáme si ju navrch, ale najlepšie je smotanu celkom vynechať. Posypeme ešte vypečenou slaninkou a porcia je hotová.

Jemné, plné chuti,  neopakovateľné a ničím nenahradteľné, to sú slovenské bryndzové halušky.

012.JPG

Dobrú chuť.

013.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?